Proti rakovině tlustého střeva může pomoci vápník

Mírné zvýšení příjmu vápníku snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Vyplývá o z americké studie, o níž informovali vědci z harvardské lékařské školy v dnešním vydání odborného časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Pro pokusné jedince, jejichž strava se vyznačovala nízkým
obsahem vápníku, znamenalo dokonce i mírné zvýšení určitou
ochranu proti rakovině. U mužů a žen, kteří do své stravy
zahrnuli 700-800 miligramů kalcia denně, se v porovnání s těmi,
kteří přijímali méně než 500 miligramů vápníku, snížilo riziko
takzvané distální rakoviny tračníku o 40 až 50 procent.


Odborníci se domnívají, že vápník by mohl zpomalovat růst
epiteliálních buněk, což je proces vyvolávající rakovinu. Vědci
ale upozornili, že příznivé účinky vápníku jsou omezené.


Konzumace více než 700 miligramů kalcia denně totiž neposkytuje
žádnou dodatečnou ochranu proti rakovině tlustého střeva. Na toto
onemocnění umírá ve světě každý rok půl milionu lidí.


Kana Wu a Edward Giovannucci z harvadské lékařské školy
zapojili do výzkumu téměř 88.000 registrovaných amerických
ošetřovatelek a přes 47.000 lékařských profesionálů mužů, mezi
nimiž byli zubaři, pediatři, farmaceuti a veterináři. Během 80. a
90. letech minulého století vyplňovali zdravotníci pravidelně
dotazníky týkající se skladby jejich jídelníčku, přičemž vápník
získávali převážně z mléčných výrobků.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama