Proč vás pálí žáha

Při příjmu a trávení potravy dochází v některých případech k zpětnému toku (refluxu) žaludečního obsahu do jícnu. Pokud je produkováno velké množství žaludečních kyselých šťáv, při refluxu žaludečního obsahu je drážděna sliznice jícnu, což se projeví pálivým pocitem. Hovoříme o pálení žáhy. Příčiny refluxu a nadměrné produkce žaludečních kyselin jsou tyto:

1. Oslabení jícnového svěrače

Jícnový svěrač na konci jícnu brání zpětnému toku potravy z žaludku do jícnu. Tento svěrač může být oslaben z následujících důvodů:

a) Zvýšený tlak v dutině břišní při těhotenství

b) Děti a mladiství, kteří se nacházejí v období růstu

c) Užívání léků, které mohou uvolňovat jícnový svěrač

d) Onemocnění pojivové a svalové tkáně

e) Zpomalené vyprazdňování žaludku např. kvůli vředu

f) Hiátová kýla ? přesunutí horní části žaludku do hrudní dutiny

2. Špatná výživa

Po některých jídlech je produkováno nadměrné množství žaludeční šťávy. Pokud se šťáva dostane zpět do jícnu, způsobí pálení žáhy.

Potíže nastávají především po bohatých jídlech, zejména pokud jsou konzumovány večer, protože navečer dochází k zpomalení trávení.

Tyto potraviny způsobují nejčastěji potíže:

a) potraviny s velkým obsahem tuku (majonézy, fritovaná jídla, uzeniny, tučné ryby)

b) těžko stravitelné potraviny (cibule, zelí, kapusta, papriky, vajíčka natvrdo, čerstvý chléb, luštěniny)

c) potraviny podporující produkci žaludeční kyseliny (sladkosti, alkohol, hodně kořeněná jídla, příliš horká a studená jídla, zrnková káva)

d) potraviny, které do těla přivádějí kyseliny (sycené nápoje, červené a bílé víno)

3. Stres

Problém nastává především tehdy, pokud nás stres užírá zevnitř a není smysluplně odbourán nějakou činností. Dochází ke křečovitému stažení žaludku a zvýšené produkci žaludečních kyselin.

4. Kouření

Tabák má negativní vliv na jícnový svěrač, který zamezuje zpětnému toku žaludečního obsahu. Nejhorší vliv má zapálená cigareta po vydatném jídle.

5. Alkohol

Podobně jako tabák snižuje napětí jícnového svěrače. Nejhorší účinek má alkohol před spaním, zejména pak alkoholické nápoje s obsahem bublinek jako např. sekt.

6. Užívání léků

Některé léky mohou snižovat napětí jícnového svěrače. Jedná se především o léky proti vysokému krevnímu tlaku, astmatu, srdečním onemocněním či o hormonální antikoncepci. Tyto léky je často možno nahradit jiným preparátem s podobným léčebným účinkem, který však již nebude způsobovat potíže. Vždy je vhodné se poradit s lékařem.

7. Nadváha

Téměř každý, kdo má nadváhu musí počítat s pálením žáhy. Důvod je prostý ? nadbytečná kila vedou ke zvýšení tlaku na žaludek, jícnový svěrač nevydrží zátěž, otevře se a žaludeční obsah může téci zpět do jícnu.

Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele faust
    faust (anonym)

    Já jsem nezáměrně, při dlouhotrvající chřipce, zcela vysadil kávu. Proléval jsem se jen čajem s medem. A našel jsem příčinu pálení žáhy, trápilo mě to pěknou řádku let. Byla to právě zrnková káva. Dával jsem si tak asi jednu doma k snídani, jednu až dvě v práci a jednu večer doma (ne moc silnou a překapávanou). Podotýkám, že jsem hltal antacidové žaludeční tabletky TUMS a bez jedlé sody jsem se nedvážil ani jít na ulici!! Prostě hrůza, pálení žáhy mě pronásledovalo na každém kroku. Od té doby, co kávu nepiju (cca 3/4 roku), ani nevím, co to pálení žáhy je. Kafe prostě nepiju a nechybí mi. Ráno navíc u mne nenastává pocit "únavy", kterou by právě šálek kávy rozehnal, to je jen návyk na kofein!

    Bře 04, 2002
  • Obrázek uživatele Lischman
    Lischman (anonym)

    Já jsem nezáměrně, při...To můžu potvrdit, asi dva roky jsem pil kafe a dva roky mě občas pálila žáha. Už dva měsíce kafe nepiju a žáha mě ani jednou nepálila.

    Feb 08, 2011
  • Obrázek uživatele kája
    kája (anonym)

    mě pálí žáha po každém soustu jídla i po napití se jen čisté vody, někdy je až na zvracení.

    Led 05, 2019

Přidat komentář

Reklama

Reklama