Příliš kalcia může škodit

"Příliš kalcia může škodit". říká MUDr. Petr Janský, předseda Pracovní skupiny Kardiovaskulární farmakoterapie České kardiologické společnosti.

Ročně utratíme miliony korun za potravinové doplňky obsahující vápník v naději, že odvrátíme osteoporózu. Děláme správně?

„Kalcium obecně patří mezi nejprodávanější doplňky stravy, mnoho let jsme byli vychováváni reklamou, že je dobré brát vápník, a tím zlepšíme kvalitu nehtů, vlasů, zubů, zabráníme osteoporóze a dalším problémům. Poslední studie naznačují, že příliš kalcia v podobě potravinových doplňků může zvyšovat riziko srdečního infarktu a ledvinových kamenů.“

Existují na toto téma vědecké výzkumy?

Na opatrnost při užívání potravinových doplňků obsahujících vápník a souvislost se zvýšeným rizikem infarktu upozorňují například švýcarští a němečtí vědci, kteří sledovali 11 let 24 tisíc mužů a žen. Ti, kteří užívali potravinové doplňky obsahující vápník, měli o 86 % vyšší riziko infarktu než ti, kteří je neužívali vůbec. Přesto byl počet infarktů ve sledovaném období poměrně nízký, postihl 354 lidí. I když vědci našli souvislost mezi užíváním kalciových potravinových doplňků a srdečním infarktem, studie přímo neukazuje příčinu a následek.

Jak tedy na pevné kosti?

„Pro zdravý stav kostí je důležitý vápník a vitamín D. Postačující příjem vápníku přijmeme přirozenou stravou bohatou na mléčné výrobky, zeleninu a ořechy. Vitamín D nám zajistí dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a na slunci. Pevnost kostí podpoří také celoživotní cvičení. Kalciové potravinové doplňky již pak nejsou třeba.“

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama