Příležitostné pití vína proti demenci

Lidem, kteří příležitostně pijí víno, hrozí menší riziko postižení demencí, a to i Alzheimerovou chorobou. Tým dánských vědců pod vedením doktora Thomase Truelsena dospěl k závěru, že těm, kteří pravidelně pijí víno týdně nebo měsíčně, hrozí nebezpečí demence dvakrát méně než ostatním.

"Tento výsledek neznamená, že by lidé měli začít pít více
vína," řekl stanici BBC doktor Truelsen z Ústavu pro preventivní
lékařství při kodaňské nemocnici Kommunehospitalet. "Je však
zajímavé, že látky, jež jsou obsaženy ve víně, snižují nebezpečí
rozvoje demence."

Podle něho nelze vyloučit, že by se tento poznatek mohl stát
základem léčebných a preventivních metod.

Vědci tvrdí, že oněmi ochrannými látkami jsou flavonoidy, které jsou obsaženy ve víně, obzvlášť v červeném.

Flavonoidy podle badatelů mohou omezovat nebezpečí, které
tělu hrozí od takzvaných volných radikálů, které se uvolňují v
buňkách při přeměně kyslíku v energii.

Jiné vědecké studie dospěly k závěru, že flavonoidy snižují
riziko mrtvičného záchvatu a také jiných mozkových onemocnění.

Dánský tým sledoval od 70. let minulého století 1709 osob z
Kodaně a v 90 letech, tedy když sledovaným bylo 65 let a více,
vyhodnocoval, u kolika z nich se vyvinula demence.

Badatelé mají za to, že každodenní pití vína nemá preventivní
účinek a že pravidelným pijákům piva hrozí zvýšené riziko
demence.


ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele Noemi
    Noemi (anonym)

    tým dánských vědců má částečně pravdu,že víno může ochránit před spoustou nemocí,ale zapomněli zdůraznit,že jde o hroznové víno nekvašené,čistá šťáva!V žádném případě víno jako alkohol!člověk nemusí mít vědecký diplom,aby se zamyslel nad skutečností,že každý alkohol v jakékoli míře poškozuje bu?ky mozku a je navíc návykový )droga.Kdo pije čistou hroznovou šťávu pomůže svému zdraví.

    Říj 22, 2006
  • Obrázek uživatele doktor   Noemi...asi   neznáte
    doktor Noemi.... (anonym)

    Francouzský paradox... Na několůika tisíci probandů bylo perokázám....že lidé, kteří pijí francouzské červené, nebo vína ze Znojkma nepodléhají demenci, cévním a srdečním chorobám..

    Zář 30, 2007
  • Obrázek uživatele Český   Honza
    Český Honza (anonym)

    Jaképak hrotnové víno nekvašené?????????? To je přímo Contradictio in adjecto..

    Zář 30, 2007
  • Obrázek uživatele skywine - vyrobeno lidskou rukou.
    skywine - vyrob... (anonym)

    tým dánských vědců doporučuje podívat se na vína s rukopisem na www.skywine .cz

    Říj 09, 2007
  • Obrázek uživatele Katja
    Katja (anonym)

    Nee, jedná se o pití červeného alkoholického vína, které je dobré proti Alzheimerově chorobě. Alkohol na druhé straně může způsobit alkoholickou demenci, já jsem se tedy rozhodla, že chci raději tu, než Alzheimera:-)

    Říj 10, 2007
  • Obrázek uživatele teta Heda
    teta Heda (anonym)

    Pozitivní účinky flavonioidů jsou známy již řadu let.Čím více "barevná "zelenina nebo ovoce je, tím více jich obsahuje. Před asi 2 roky dělali dlouhodobý výzkum na FN v Plzni , kde probandi museli denně večer vypít buď 2dcl vína nabo 1 pivo. Vyhodnocovalo se u nich a u kontrolní skupiny množství nebezpečných kyslíkových radikálů v krvi.Výsledek byl celkem jednoznačný, denní malé množství vína nebo piva(víc ne)snížilo obsah kyslíkových radikálů.Ale proto nemusíte "chlastat".Papriky,borůvky, rajčata nebo nejlépe černé jeřabiny (aronie)zasyrova působí tejně dobře

    Kvě 24, 2008

Přidat komentář

Reklama

Reklama