
Lidem, kteří příležitostně pijí víno, hrozí menší riziko postižení demencí, a to i Alzheimerovou chorobou. Tým dánských vědců pod vedením doktora Thomase Truelsena dospěl k závěru, že těm, kteří pravidelně pijí víno týdně nebo měsíčně, hrozí nebezpečí demence dvakrát méně než ostatním.
"Tento výsledek neznamená, že by lidé měli začít pít více vína," řekl stanici BBC doktor Truelsen z Ústavu pro preventivní lékařství při kodaňské nemocnici Kommunehospitalet. "Je však zajímavé, že látky, jež jsou obsaženy ve víně, snižují nebezpečí rozvoje demence."
Podle něho nelze vyloučit, že by se tento poznatek mohl stát základem léčebných a preventivních metod.
Vědci tvrdí, že oněmi ochrannými látkami jsou flavonoidy, které jsou obsaženy ve víně, obzvlášť v červeném.
Flavonoidy podle badatelů mohou omezovat nebezpečí, které tělu hrozí od takzvaných volných radikálů, které se uvolňují v buňkách při přeměně kyslíku v energii.
Jiné vědecké studie dospěly k závěru, že flavonoidy snižují riziko mrtvičného záchvatu a také jiných mozkových onemocnění.
Dánský tým sledoval od 70. let minulého století 1709 osob z Kodaně a v 90 letech, tedy když sledovaným bylo 65 let a více, vyhodnocoval, u kolika z nich se vyvinula demence.
Badatelé mají za to, že každodenní pití vína nemá preventivní účinek a že pravidelným pijákům piva hrozí zvýšené riziko demence.
ČTK
Komentáře (6)
- odpovědět
Říj 22, 2006- odpovědět
Zář 30, 2007- odpovědět
Zář 30, 2007- odpovědět
Říj 09, 2007- odpovědět
Říj 10, 2007- odpovědět
Kvě 24, 2008Přidat komentář