Příčiny nadýmání
Potraviny, které mohou způsobovat nadýmání:
1) luštěniny - způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí
2) jednoduché průmyslově čištěné cukry (sladkosti, sušenky, zákusky) - přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu
3) obiloviny - mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií - nesnášenlivostí obilné bílkoviny lepku
4) mléko - způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit mléčný cukr laktózu
5) příliš slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) - zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání
6) nápoje sycené oxidem uhličitým
7) potraviny s velkým množství vlákniny (např. pšeničné otruby) mohou způsobit dočasné nadýmání u lidí, kteří nejsou na vlákninu zvyklí
Stavy a onemocnění, která mohou přispívat ke vzniku nadýmání:
1) nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla (např. kombinace sacharidů s obilovinami a ovocem, ovoce se zeleninou)
2) alergie či nesnášenlivost některé potraviny - při podezření na některou složku potravy je vhodné vyzkoušet tzv. vylučovací dietu
3) nadměrná konzumace tekutin při jídle - tekutiny ředí žaludeční šťávy a trávicí enzymy, což narušuje správné trávení
4) narušená střevní mikroflóra, kdy dojde k potlačení přátelských bakterií a pomnožení kvasinek (např. Candida albicans) - často k tomu dochází po antibiotické či hormonální léčbě, při stravě bohaté na jednoduché cukry a chemicky upravované potraviny
5) nadměrné zadržování tekutin - důvodem může být velký příjem soli, hormonální změny před menstruací, ale i srdeční, ledvinové či jaterní onemocnění a vaječníkové cysty
6) nedostatečná produkce žalkudeční kyseliny
7) snížená produkce či funkce trávicích enzymů
8) záněty či vředy na žaludeční či střevní sliznici
9) zácpa - při stagnaci stolice dochází k hnilobným a kvasným procesům ve střevech
Autor: mk
Komentáře
Dočetla jsem se, že to může být vlákninou (pokud nebyl člověk zvyklý, může dočasně mít nadýmání, jakmile začne vlákninu konzumovat).
U mé osoby by to sedělo, jím vločky, ovesné kaše, sóju, pšeničné Racio.
Zajímá mě, co je na tom pravdy, jak dlouho si cca. tělo zvyká a zda se s tím dá něco dělat
Ale jak řikate že je to smrad, u mě to je spíš jen vzuch bez zápachu.
Nedávno jsem však díky józe oběvil úžasný způsob, jak se zbavit přebytečných plynů dříve než se dostanou do tlustého střeva, kde dělají největší neplechu.
Stačí hluboký nádech do břicha, který postupně přeléváte do hrudníku. Nejlépe ve stoje. Pokud ucítíte tlak v oblasti pod hrudníkem, máte nejspíše v tenkém střevě nahromaděný plyn, který musí pryč.
Proto nepřestávejte s tímto způsobem dýchání a pomáhejte si nuceným říháním. Uvidíte, že plyny začnou postupně odcházet vrchem, což je určitě příjemnější než čekat až se večer nahromadí v tlustém střevě.
Mě se velmi osvědčilo, udělat si denně tak 2-3 takovéto dýchací pauzy. Ale dýchám i častěji během dne, kdy si jen vzpomenu (třeba cestou z práce apod.). Během měsíce se mi díky této technice zlepšilo zažívání, nadýmání omezilo na minimum a zlepšila se nálada. Možná i proto, že orgány včetně mozku jsou lépe zásobovány kyslíkem.
Rozhodl jsem se nenechat si tuto radu pro sebe, jelikož sám vím, jak nepříjemné nadýmání je. Budu rád, pokud tato technika pomůže někomu dalšímu. Pokud ano, šiřte tuto radu dál. Díky
ráda bych Vás touto cestou informovala o novém webu zabývající se intolerancí laktózy a všem co s tímto onemocněním souvisí. Sama trpím nesnášenlivostí laktózy a vím, že je to nemoc nepříjemná a často zákeřná - hlavně kvůli skryté laktóze v potravinách. Více informací se dočtete zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/.
Budu ráda za sdílení a doporučení, bude-li se Vám web líbit. Přeji všem mnoho zdraví a pohody!
Vtipný to teda moc není, stejně jako samotný nadýmání, zvlášť ve společnosti, takže já s sebou pro jistotu všude nosím Espumisan. :-)
- Odpovědět
Pošli odkaz