
Zažil to asi každý. Nafouklé břicho, bolesti, nepříjemný odchod plynů. Nejčastější příčinou nadměrné plynatosti bývá požití určitých druhů potravin, někdy však může být nadýmání způsobeno i různými zdravotními problémy či onemocněními.
Potraviny, které mohou způsobovat nadýmání:
1) luštěniny - způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí
2) jednoduché průmyslově čištěné cukry (sladkosti, sušenky, zákusky) - přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu
3) obiloviny - mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií - nesnášenlivostí obilné bílkoviny lepku
4) mléko - způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit mléčný cukr laktózu
5) příliš slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) - zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání
6) nápoje sycené oxidem uhličitým
7) potraviny s velkým množství vlákniny (např. pšeničné otruby) mohou způsobit dočasné nadýmání u lidí, kteří nejsou na vlákninu zvyklí
Stavy a onemocnění, která mohou přispívat ke vzniku nadýmání:
1) nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla (např. kombinace sacharidů s obilovinami a ovocem, ovoce se zeleninou)
2) alergie či nesnášenlivost některé potraviny - při podezření na některou složku potravy je vhodné vyzkoušet tzv. vylučovací dietu
3) nadměrná konzumace tekutin při jídle - tekutiny ředí žaludeční šťávy a trávicí enzymy, což narušuje správné trávení
4) narušená střevní mikroflóra, kdy dojde k potlačení přátelských bakterií a pomnožení kvasinek (např. Candida albicans) - často k tomu dochází po antibiotické či hormonální léčbě, při stravě bohaté na jednoduché cukry a chemicky upravované potraviny
5) nadměrné zadržování tekutin - důvodem může být velký příjem soli, hormonální změny před menstruací, ale i srdeční, ledvinové či jaterní onemocnění a vaječníkové cysty
6) nedostatečná produkce žalkudeční kyseliny
7) snížená produkce či funkce trávicích enzymů
8) záněty či vředy na žaludeční či střevní sliznici
9) zácpa - při stagnaci stolice dochází k hnilobným a kvasným procesům ve střevech
Autor: mk
Komentáře (82)
- odpovědět
Feb 16, 2007- odpovědět
Dub 09, 2003- odpovědět
Dub 20, 2006- odpovědět
Dub 21, 2006- odpovědět
Lis 14, 2006- odpovědět
Lis 19, 2006- odpovědět
Lis 19, 2006- odpovědět
Lis 20, 2006- odpovědět
Lis 21, 2006- odpovědět
Pro 05, 2006- odpovědět
Pro 05, 2006- odpovědět
Pro 05, 2006- odpovědět
Led 01, 2007- odpovědět
Led 02, 2007- odpovědět
Led 02, 2007- odpovědět
Led 02, 2007- odpovědět
Led 03, 2007- odpovědět
Led 04, 2007- odpovědět
Feb 19, 2007- odpovědět
Feb 20, 2007- odpovědět
Bře 09, 2007- odpovědět
Bře 10, 2007- odpovědět
Bře 10, 2007- odpovědět
Črv 26, 2007- odpovědět
Říj 25, 2007- odpovědět
Feb 13, 2008- odpovědět
Kvě 27, 2008- odpovědět
Kvě 27, 2008- odpovědět
Čer 29, 2009- odpovědět
Čer 29, 2009- odpovědět
Črv 05, 2009- odpovědět
Zář 17, 2009- odpovědět
Dub 21, 2010- odpovědět
Bře 17, 2011- odpovědět
Zář 21, 2011- odpovědět
Pro 04, 2012- odpovědět
Pro 05, 2012- odpovědět
Feb 23, 2013- odpovědět
Črv 19, 2013- odpovědět
Led 12, 2014- odpovědět
Led 30, 2014- odpovědět
Feb 15, 2014- odpovědět
Zář 17, 2014- odpovědět
Zář 17, 2014- odpovědět
Zář 19, 2014- odpovědět
Zář 23, 2014- odpovědět
Říj 01, 2014- odpovědět
Říj 06, 2014- odpovědět
Říj 09, 2014- odpovědět
Říj 10, 2014Stránky
Přidat komentář