Peptický vřed žaludku a dvanácterníku

Peptický vřed znamená defekt ve sliznici žaludku či dvanácterníku, na jehož vzniku se uplatňuje žaludeční kyselina chlorovodíková a snížené obranné schopnosti sliznice. Přispívají k němu dědičné a psychické vlivy. Odhaduje se, že peptickým vředem onemocní v průběhu života 5-10 % české populace.

Příčiny, které vedou k vzniku vředů

1.      Vředová choroba. Takto označujeme ty peptické vředy, u nichž je prokázána infekce Helicobacter pylori a jiné příčiny nejsou přítomny vůbec nebo nehrají významnější roli.

2.     
Vředy sekundární

a)      Vředy jako následek léčby nesteroidními antirevmatiky (včetně kys. acetylsalicylové) a kortikoidy

b)      Hormonální vlivy  (Zollingerův-Ellisonův syndrom, hyperparathyreóza).

c)      Vlivy stresové (vředy po polytraumatech, po těžkých operacích, po popáleninách).

d)      Některé vředy stařecké (cévní a trofické - karenční vlivy).

e)      Některé další vyvolávající příčiny jsou sporné, bez jistějšího průkazu (např. hepatogenní při cirhóze jater).

Příznaky:

Hlavním projevem peptického vředu je obvykle bolest.

U vředu dvanácterníku (duodenálního vředu) je to  bolest  nalačno, tj. za 2 a více hodin po jídle a bolest noční, která se tiší jídlem.  U mnohých nemocných jsou přítomny projevy překyselení (pyróza, kyselé zvracení). Dyspeptické potíže u duodenálních vředů nebývají časté.

U  žaludečních vředů (gastrických vředů) jsou příznaky méně charakteristické, ale s určitou nepřesností lze říci, že čím je vřed v žaludku lokalizován orálněji, tím bolest vzniká časněji po jídle. Mohou být přítomnydyspeptické potíže (nechutenství, říhání, pocit na zvracení- nausea, váhový úbytek).

U malé části případů peptických vředů (do 10 %) je prvním projevem onemocnění komplikace - perforace nebo krvácení (meléna - černá dehtově páchnoucí stolice s natrávenou krví, případně hematemeze - zvracení krve).

Léčba:

Konzervativní  léčba

Klid, dostatek spánku, omezení namáhavé fyzické činnosti,

Dietetická opatření - nedoporučují se ty složky potravy, které stimulují žaludeční sekreci a nemají neutralizační schopnost (káva, silný čaj, nápoje obsahující kolu). Je vhodné jíst v menších porcích a častěji. Z alkoholických nápojů se doporučuje vyloučit bílé víno a destiláty. Lze tolerovat pivo jako nápoj po jídle a malé množství červeného vína (nejlépe jako vinný střik). Vyhněte se nápojům syceným oxidem uhličitým, smaženým jídlům¨a silně kořeněným pokrmům. Kouření je významný rizikový faktor, který ovlivňuje výskyt, přetrvávání, recidivy i komplikace peptického vředu.  Při akutních potížích vypijtesklenici čisté vody, zředí množství žaludeční kyseliny a zmírní potíže.

Antimikrobiální léčba při prokázané infekci Helikobakterem pylory

Antacida - potlačení kyselosti žaludečních šťáv. Upozornění: vyhněte se přípravkům s obsahem hliníku, který souvisí s výskytem Alzheimerovy choroby

Odstranění příčiny sekundárních vředů

Endoskopická léčba - při krvácení z vředů

Chirurgická léčba - řešení komplikací vředů (krvácení, prasknutí, zúžení)

Podpora hojení vředů přírodními prostředky:

Šťáva z celých listů aloe vera - Jedná se o šťávu s více než 200 účinnými látkami. Díky vysokému obsahu mukopolysacharidů má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při zánětlivých onemocněních jícnu, žaludku i střev, tlumí bolest, působí proti bakteriím, virům i plísním, hojí žaludeční a dvanácterníkové vředy. Vedle znecitlivujícího účinku působí dále jako koagulační, baktericidní, desinfikující a hojivý prostředek. Především ale zabraňuje nadměrné sekreci žaludečních kyselin díky svému pH.

Zinek - Užívání 25-50 mg zinku denně urychluje hojení poškozených tkání

Latex z rostliny Croton lechleri (dračí krev) urychluje hojení vředů. Má protistresové působení.

Humáty působí proti Helikobakter pylori

Esenciální mastné kyseliny - rybí tuk či pupalkový olej - chrání sliznice žaludku a střev před vředy.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele Pavel
    Pavel (anonym)

    nejlepší na vředy je šťáva ze zelí, ale nikomu to nevydělá milióny, tak se o tom nepíše...

    Led 26, 2011
  • Obrázek uživatele palden
    palden (anonym)

    poznate zivicu z pistaciovnika? Masticha … ze uz do mesiaca vylieci vredy a eliminuje helikobaktera bez nutnosti brat silne antibiotika http://www.mastichaterapia.com

    Čer 22, 2014
  • Obrázek uživatele Ove
    Ove (anonym)

    Nevíte jestli ta šťáva ze zelí může být klasická co se dá koupit v obchodě (Otické zelí) nebo to musí být z čerstvého zelí?

    Zář 06, 2017
  • Obrázek uživatele Ove
    Ove (anonym)

    Nejaky tip na uzivani stavy z kyselého zelí?

    Zář 07, 2017
  • Obrázek uživatele Věra
    Věra (anonym)

    Nejaky tip na uzivani stavy z...Nejlepší je udělat si doma kysané zelí sám - stačí i do zavařovacích sklenic a pak pít tu šťávu , co zbyde po snědení kysaného zelí - i to zelí je velmi zdravé. Pasteizované nebo chemicky upravované asi mít ty léčebné vlasnosti nebude. Někde jsem četla, že dělali průzkum kysaného zelí prodávaného běžně v obchodě a že tam nebyl ani žádný vitamín C.

    Zář 08, 2017

Přidat komentář