Ověřené recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbá Mexičanům, Japoncům ani Ukrajincům a každý národ na ně má svoje tradiční recepty. Inspirujte se, jak se dá proti těmto neduhům netradičně bojovat.

Kurkumové mléko - Indie
Haldi ka doodh  není jen mléko. Je to nálož na antioxidanty bohaté kurkumy, zázvoru a medu doplněná o špetku černého pepře. Kurkuma patří v ayurvedě ke klíčovým léčivkám, podporuje také trávení a pomáhá při bolesti zubů. Při přípravě doporučujeme použít mandlové mléko.

Recept:
2 hrnky mandlového mléka?1 lžíce medu?1 lžíce kokosového oleje ?1 lžička mleté kurkumy?1 lžička mleté skořice?Špetka černého pepře a nastrouhaný zázvor
Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte         do mírného varu. Nechte poté pomalu vařit zhruba 10 minut. Poté sceďte a pijte teplé.

Congee/Jook - Čína
Rýžová kaše, kterou si dávají Číňané rádi jako snídani. Jedná se o terapeutické a povzbuzující jídlo. Používá se při nachlazení, při problémech s trávením. Congee je velmi lehké  a snadno stravitelné.

Recept:
1/2 šálku dlouhozrnné rýže?6 šálků domácího vývaru (masového nebo zeleninového)?1 lžička soli
Vařte v pomalém hrnci nebo normálním hrnci. Přiveďte k varu, za častého míchání vařte na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Můžete podle chuti přidat avokádo, kokosový olej, zázvor, ryby, drůbež, zeleninu, mořské řasy, uvařené fazole. Záleží na vaší chuti.

Umeboshi  - Japonsko
Tyto super slano-kyselé švestičky jsou plné kyseliny citronové a jsou vyzdvihovány pro svoje antibakteriální působení, zejména proti Streptoccocus mutans a Helicobacter pylori. Můžete je namočit do zeleného čaje nebo přidat do kaše congee. Jsou skvělé jako prevence, ale také při prvních příznacích nachlazení. Jsou považovány za královnu alkalizující potravy.
A ideálně se hodí také při kocovině.


Slaná lékořice - Holandsko
Nejen Holandsko, ale všechny skandinávské země šílí po slané lékořici. Lékořice je užívána od pradávna. Lze ji vysledovat v indiánské, čínské i egyptské medicíně, která ji popsala jako bylinu pro léčbu respiračních onemocnění.  Posiluje imunitu  a působí proti virům. Má mnoho zdravotních benefitů, mimo jiné působí antibakteriálně, je dobrá proti bolesti v krku.
Průměrný Holanďan zkonzumuje téměř 2 kg slané lékořice ročně.

Gogol Mogol - Ukrajina a Rusko
Pro některé se jedná o vánoční nápoj a pro jiné první obranu proti nachlazení a bolesti v krku.

Recept:
1 žloutek?1 lžíce medu?1 lžíce másla?1 hrnek mléka?Lžička sody bikarbony?0,5 dcl rumu nebo koňaku?Dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku
Vyšlehejte žloutek se lžící medu až do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Popíjejte po douškách před spaním a pak se vypoťte.

Tamagozake - Japonsko
Japonský drink podobný našemu vaječnému koňaku nebo ukrajinskému Gogol Mogolu.

Recept:
200ml saké?2 lžíce medu?1cm nastrouhaného zázvoru?1 vajíčko
Vyšlehejte vajíčko s medem. Zahřejte saké, přidejte k němu zázvor a rychle svařte. Poté horké saké za stálého šlehání pomalu vlévejte k vyšlehanému vajíčku. Popíjejte teplé po douškách.

Kimchi - Jižní Korea
Křupavé kvašené zelí s daikonem, okurkami a chilli papričkami je národním korejským pokrmem. Kimchi je plné železa, vitamínu A a B, přírodních probiotik    a enzymů. Aktivuje imunitní systém a podporuje trávení.

Recept:
1 kg pekingského zelí?5 lžic korejské mořské soli?2 lžíce prášku z chilli papriček?4 stroužky česneku?lžička čerstvého strouhaného zázvoru?2 lžíce rybí omáčky?sezam na posypání?možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku.
Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké včetně tlustých řapíků,          a následné odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání. Moc slané? Tak znova. A znova. Jestliže nechcete v průběhu osmi hodin každou půlhodinku až hodinku promíchávat sůl a zelí a proces přece jen toužíte urychlit, rozmíchejte přibližně v litru vody 4-5 lžic soli a ponořte kilo nakrájeného zelí. Klidně ho něčím zatižte, ať neplave na hladině. Za 2 hodiny bude připraveno na průplach.
Když je zelí slané už jen tak akorát, smíchejte ho s pastou utřenou z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru a pomocí gumových rukavic pořádně promíchejte a vmačkejte do každého kousku. Konzumovat můžete ihned, nebo nechat salát    1-2 dny ve sklenici v pokojové teplotě, každý den promíchat a následně dát do lednice. Tam vydrží i měsíc.
Zdroj:  www.menudomu.cz

Umckaloabo - JAR
Obyvatelé Jihoafrické republiky, tzv. Zulu, využívají po staletí Umckaloabo, česky kakost smrdutý, jako hlavní léčivku proti kašli. Extrakt z kakostu ve formě kapek nebo tablet  používají při respiračních onemocněních, běžné chřipce a akutní bronchitidě. Kakost také pomáhá posilovat imunitu a uvolňovat hlen.

Ohnivý Cider - USA
Velmi oblíbený lék na podporu imunity, trávení a také při prvních příznacích nachlazení a chřipky. Chutná kombinace jablečného octa, doplněná o med, byliny a koření pomáhá stimulovat imunitu, podporovat trávení a bojovat s viry  a bakteriemi.

Recept:
1 díl jablečného octa?0,2 - 0,5 dílu medu

Další ingredience podle dostupnosti: česnek, cibule, zázvor, křen, chilli papričky, rozmarýn, tymián, kurkuma, citronová kůra z bio citronu a další.
Uložte takto připravený cider na měsíc na tmavé a chladné místo, než se v něm vylouhují všechny dobroty. Poté si dávejte ráno 1 lžíci za prohřátí a jako prevenci v zimních měsících nebo 3 lžíce každé ráno, když cítíte, že jste nachlazení.

Imunitní máslo - USA
Imunitní super máslo, které můžeme použít tam, kde bychom použili běžné máslo.

Recept:
225g bio ghee - přepuštěného másla? 1/2 šálku extra panenského olivového oleje?3 lžičky kolostra v prášku?2 lžičky l-glutaminu v prášku?6 kapslí zinku?1 lžíce medu
Vše promícháme v mixeru a uložíme do lednice, kde vydrží máslo asi 2 týdny

Česnekovo- medový sirup - Mexiko
Staří Aztékové používali  na horečky, záněty a infekci především recept  z kaktusu nopal. Dnešní Mexičané nopal využívají především pro jeho schopnosti kontrolovat cukr v krvi a redukovat cholesterol, ale znají i jeho účinky jako přírodního antibiotika Z bylin se využívá k léčivým účinkům arandano (brusinky), brusinkový čaj používají lidé nejen jako v České republice na záněty močových cest, ale pro jeho antivirové účinky také na nachlazení. Při jakémkoliv onemocnění se v nejen v Mexiku, ale v celém světě doporučuje odpočívat  a hlavní důraz věnovat také psychice. V Mexiku je za tímto účelem hojně používaná mučenka, kterou si lidé pěstují, ale i roste ve volné přírodě. Jako přírodní antibiotikum funguje i česnek a právě ten je základem i mexického nejčastějšího domácího receptu na nachlazení.

Recept:
200 g medu?,1 stroužek česneku?, šťáva ze dvou limetek. ?Možno přidat i na jemno nastrouhaný zázvor a pít až pětkrát denně.

Skořicovo - zázvorový med - Česká republika - recept Michaely Carter
Med je potravina, kterou máme nejspíš každý doma. Bohužel med prodávaný  v obchodních řetězcích je většinou zpracovaný, přehřátý, filtrovaný a vyčištěný. Nejzdravější med s největšími zdravotními benefity je med surový.  Můžete ho koupit přímo od včelaře nebo v obchodem se zdravou výživou. Pokud si koupíte med v bio kvalitě, máte také zaručeno, že med pochází z ekologicky nezatížených luk a lesů, včelař nepoužil preventivně antibiotika a nedokrmoval včely cukrem.

Recept:
370ml medu?2 polévkové lžíce skořice?1 polévková lžíce sušeného zázvoru v prášku nebo 3 cm jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (v bio kvalitě má silnější účinek)
Nalijte med do čisté, nejlépe nerezové nebo skleněné nádoby. Položte nádobu    na hrnec, do kterého předem nalijete vodu do výšky 2 až 3 cm. Vodu v hrnci pomalu ohřívejte tak, aby se voda nedosáhla bod varu. Med v misce ohřívejte společně se skořicí a zázvorem asi 15 minut. Pozor, aby se med nevařil, stačí taková teplota, abyste byli schopni do medu stále namočit prst. Po 15 minutách přelijte med  s kořením do čisté uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň dva týdny odpočívat ve spíži. Čas od času ho můžete promíchat. Po dvou týdnech je med připravený ke konzumaci.

Kozinec s jablečným džusem - Česká republika - recept Michaely Carter
Michaela Carter doporučuje neobvyklý bylinný nápoj pro podporu imunity, který je ideální v chladnějších měsících, které tradičně bývají obdobím chřipek   a nachlazení.
Základem je kozinec, který se svými účinky podobá oblíbené a známé echinacee. Pomáhá bojovat proti virům, zvyšuje odolnost těla v boji s nemocemi. Pomáhá také lépe se vrátit po prodělané nemoci do aktivního života. Mimo jiné podporuje plíce, je tedy ideálním nápojem pro ty, kteří trpí na problémy s dýchacím ústrojím. Kozinec zvyšuje výkonnost, dodává energii, pomáhá zmírňovat následky stresu.

Recept:
500ml uvařeného čaje z kozince (cca z 6 - 10g sušeného kořene)?200ml 100% čerstvé jablečné šťávy?Špetka skořice
Vše smíchejte a teplé popíjejte v průběhu celého dne.?Do nápoje si ale můžete přidat také čerstvé ovoce, čerstvou ovocnou šťávu, koření nebo bylinkový med.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama