
Oslabení imunity je v podzimních měsících častou příčinou mnoha onemocnění. Lze mu předcházet pomocí laktobacilů a dalších probiotik. O prospěšnosti těchto mikroorganismů pro lidské zdraví hovořil před novináři Martin Nouza z Centra klinické imunologie v Praze.
Účinek laktobacilů a probiotik bývá podle něj rychlý a znatelný. "Ať už je to otázka zlepšení vyprazdňování, trávení, dobrý pocit, který se dostaví, odstranění únavy, zlepšení vitality a nakonec i menší nemocnost," říká. Vhodné je i jejich preventivní užívání.
Základním zdrojem laktobacilů jsou produkty mléčného kvašení, například jogurt. Tyto výrobky však podle Nouzy mnohdy nestačí, navíc v nich mohou být obsažena různá antibiotika, která prospěšné mikroorganismy ničí. "Z mé praxe vidím, že je mnohdy užitečnější použít doplňky stravy ve formě tablet obsahující správně vybrané a vyvážené kombinace těchto látek," doporučuje.
Nejvíce imunitních buněk v lidském těle se soustředí v trávicím traktu, konkrétně ve střevech. Proto je důležité zbavovat se virů, plísní a kvasinek, které správnou funkci trávení ohrožují a imunitní buňky ničí. "Růst těchto škodlivých látek omezují právě probiotika," řekl Nouza.
Nepřítelem probiotických mikroorganismů jsou různé hormonální přípravky, steroidy, konzervační látky, alkohol, kouření, ale i stres, a vyčerpanost. V případě takových zátěžových situací je podle Martina Nouzy třeba přísun laktobacilů do těla zajistit z vnějších zdrojů.
Patrik Kubas - ČTK
Komentáře (7)
- odpovědět
Říj 22, 2005- odpovědět
Kvě 27, 2008- odpovědět
Lis 21, 2017- odpovědět
Zář 19, 2021- odpovědět
Zář 22, 2021- odpovědět
Zář 23, 2021- odpovědět
Zář 24, 2021Přidat komentář