Nanostříbro a extrakt z granátového jablka proti bakteriím

Vědci Univerzity Palackého v Olomouci našli způsob, jak zrušit odolnost bakterií vůči nanočásticím stříbra, které se kvůli poklesu účinnosti klasických antibiotik stále častěji používají v lokální antibakteriální léčbě i při prevenci vzniku infekcí. Výzkumníci odhalili mechanismus, jehož pomocí se bakterie nanočásticím stříbra brání a umí jej zablokovat.

Nanostříbro by navíc v budoucnu mohlo obnovit ztracenou sílu antibiotik, řekl dnes novinářům ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého Radek Zbořil.

Odolnost bakterií vůči nanočásticím stříbra podle Rozbořila není podmíněna genetickými změnami, což je velmi důležité. Obranný mechanismus bakterií tak lze poměrně snadno porazit pomocí některých přírodních látek.

Bakterie se nanostříbru brání pomocí speciálního proteinu flagelinu, který z nanočástic vytvoří shluky. Antibakteriální vlastnosti nanostříbra jsou pak výrazně nižší. “Rezistenci lze poměrně snadno překonat přidáním látek, které potlačují tvorbu a uvolňování flagelinu. Ty jsou obsaženy například v extraktu z granátového jablka. Pokud se takový extrakt aplikuje společně s nanočásticemi stříbra, bakterie netvoří flagelin, čímž ztratí odolnost vůči účinkům nanočástic stříbra,“ uvedl vědec Libor Kvítek.

Podle děkana lékařské fakulty Univerzity Palackého Milana Koláře může objev vědců usnadnit stále těžší boj lékařů s bakteriálními infekcemi, na které přestávají zabírat antibiotika. “Rezistence bakterií je už natolik výrazná, že nám často zbývají k dispozici jedno či dvě antibiotika, která můžeme aplikovat, přitom to ale nemusí být nejvhodnější typy antibiotik,“ upozornil Kolář, podle kterého se bakterie umí adaptovat na nové podmínky a právě nanostříbro by mohlo být účinnou zbraní.

Petr Běhal dr - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama