Málo cholesterolu prý zvyšuje riziko Parkinsonovy nemoci u mužů

Jestliže vysoké množství cholesterolu v krvi přináší riziko srdečních a cévních onemocnění, pak jeho příliš nízká hladina pro změnu hrozbu Parkinsonovy choroby, a to hlavně u mužů. Uvádí se to v nejnovější studii amerických vědců.

Tým výzkumníků z univerzity v Severní Karolíně na setkání
sdružení amerických neurologů v kalifornském San Diegu předložil
studii, která tento názor prý potvrzuje. Vědci zjistili, že u
mužů s hladinou LDL, čili takzvaného špatného cholesterolu, nad
hodnotou 135 je riziko Parkinsonovy choroby šestkrát nižší, než u
mužů s hladinou mezi hodnotami 91 a 135. Při hodnotách pod 91
bylo riziko čtyřikrát vyšší.



Doktor Xuemei Huang hledá vysvětlení například v tom, že
cholesterol pomáhá tělu zbavovat se toxinů, které mohou být
jedním ze spouštěcích mechanismů pro vznik Parkinsonovy choroby
.
Vliv také může mít role cholesterolu jako předstupně pro
hormonální či chemické modulátory
zapojené různým způsobem do
fungování centrálního nervového systému.


Překvapivým zjištěním přitom je, že vypočtené riziko je u
mužů dvakrát vyšší než u žen. Jedním z vysvětlením tohoto
statistického rozdílu může být to, že hladina LDL cholesterolu
stoupá u mužů zhruba do věku 65 let, zatímco u žen do 75 let.
Potom se ale množství cholesterolu propadá a výskyt Parkinsonovy
choroby se množí.


Podle Huanga studie přinejmenším ukazuje, že by se u osob v
důchodovém věku mělo například opatrněji nakládat s léky
snižujícími hladinu LDL na "optimální" hodnotu s ohledem na
zvýšené riziko Parkinsonovy choroby.



Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama