Když střeva postihne zánět

Během zánětlivého onemocnění střev připomíná stav střev následky obrovského hurikánu. Tolik věcí je špatně, že je těžké říct, kde začít. Je to:

Poškození střevních stěn. Jsou poškozeny buňky tenkého střeva, kde jsou mole­kuly potravin dále rozkládány enzymy a potom absorbovány tělem. Znamená to, že enzymy na konci těchto buněk nejsou schopné rozložit určité typy složitých sacha­ridů, jako jsou ty obsažené v pečivu, rýži a sóji.

Přemnožení bakterií. Když se sacharidy nerozkládají, slouží jako zdroj energie pro škodlivé bakterie. Když se tyto bakterie živí (kvasí) nestrávenými sacharidy, vytváření vedlejší produkty - plyn a kyselinu, které dále poškozují stěny střeva. Když jsou tyto bakterie živeny, také se množí.

Vylučování hlenu. Aby střevní stěna chránila střevo proti kyselinám a bakteriál­ním vedlejším produktům, vylučuje hlen. Avšak při pokusech zastavit škodlivé látky zastavuje hlen také trávicí enzymy, které tak nepřijdou do kontaktu s nestrávenými molekulami sacharidů. To opět zanechává více nestrávených sacharidů a vede k pře­množení bakterií.

Špatné vstřebávání. Se střevním poškozením a vylučováním hlenu není střevo schopno správně vstřebávat potraviny, což nadále oslabuje tělo.

Imunitní odpověď. Střevní buňky se snaží zastavit tento střevní chaos a začnou produkovat TNF (tumor necrosis factor), což signalizuje zánětlivou reakci těla. Je to „autoimunitní" reakce v případech, jako je například Crohnova choroba. (Nedávné výzkumy ukázaly, že určité typy prospěšných bakterií neboli probiotika spouští změ­nu ve střevním hlenu a slizniční buňky snižují produkci TNF.)

Děravá střeva (zvýšená střevní propustnost). Střevní stenaje tvořena těsně svázanými buňkami, které brání škodlivým látkám, aby pronikly do těla. Avšak upro­střed toho všeho chaosu se mezi buňkami začínají objevovat otvory, které umožňují potencionálně škodlivým látkám proniknout do těla. Studie z roku 2005 uvádí, že zvý­šená střevní propustnost hraje „primární roli" v rozvoji zánětu tlustého střeva a Cro-hnovy choroby. Tato studie také zmiňuje, že střevní propustnost se objevuje jako předstupeň zánětlivého onemocnění střev. Když v tomto stavu jíte potraviny, živíte bouři. Zejména nestrávené sacharidy živí bakterie, a posilují tak všechny negativní jevy popsané výše.

Zdroj: Raman Prasad - Vaříme zdravě bez lepku, cukru a mléka, nakladatelství CPress

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele čak
    čak (anonym)

    nechte si vyhledat ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ STŘEV A HOMOCYSTEIN

    Bře 07, 2012
  • Obrázek uživatele ?
    ? (anonym)

    nechte si vyhledat...Jak to myslíš? U koho a jak vyhledat? A co je to "homocystein"?

    Bře 07, 2012
  • Obrázek uživatele Ita
    Ita (anonym)

    Muze nekdo poradit nejake bylinky na zanet tl.streva.Dekuji

    Bře 07, 2012
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Muze nekdo poradit nejake...strelec.drak@seznam.cz

    Bře 08, 2012
  • Obrázek uživatele kuli
    kuli (anonym)

    vyhledejte (tady na internetu) zánětlivá onemocnění střev a homocystein (včetně vysvětlení co to je)

    Říj 28, 2012
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Tedy mně pomohlo na zánět střev pít odvar z měsíčku zahradního. Za dva dny bylo po problému,ale ještě jsem ho pila asi týden--Stalo se mi to po stále doporočované vláknině..Už bych ji nikdy nejedla, asi je to blbost. Vlákniny běžný člověk má v jídle dost.

    Říj 28, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama