Jedno jablko denně chrání před rakovinou

Jedno zkonzumované jablko denně může lidi ochránit před rakovinou. Výsledky vědeckého výzkumu publikované v časopisu Annals of Oncology plně potvrzují pravdu staré lidové moudrosti "Kousek jablíčka, krve kapička". Na výzkumu se podíleli vědci z několika italských institutů v Římě, Neapoli, Janově a Avianu a z francouzské Agentury pro výzkum rakoviny v Lyonu. Informovala o tom agentura ANSA.

Vědci sledovali v Itálii v letech 1991 až 2002 celkem 8209 pacientů s různými formami rakoviny. Porovnávali skupinu osob, která jablka vůbec nejedla, se skupinou, která denně zkonzumovala jedno a více jablek.

Experti dospěli k závěru, že riziko nádoru se u těch pacientů, kteří jedli jablka, snížilo o 21 procent v případě rakoviny ústní dutiny, o 25 procent u rakoviny jícnu, o 20 procent u rakoviny tlustého střeva a konečníku, o 18 procent u rakoviny prsu, o 15 procent u rakoviny vaječníků a o devět procent u rakoviny prostaty.

Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Darius
    Darius (anonym)

    Žel bohu zkušenosti předních léčitelů hovoří o opaku. Kdyby někdo opravdu konzumoval jablka denně, zvýšul by si pravděpodobnost výskytu rakoviny i leukemie. Jablko není příliš vybaveno antioxidanty, obsah vitamínu C a dalších antioxidantů je velmi proměnlivý podle odrůdy a délky skladování, často obsahuje plísňové toxiny a zbytky postřiků. Takže jablka jíme pokud možno jen pěstovaná téměř bez postřiků, pokud možno čerstvá (nejlépe ze stromu) a rozhodně ne každý den, spíše obden. Jablečný pektin také zejména u malých dětí zatěžuje slinivku. Při trávení pektinu může vznikat také toxický metylalkohol. Při přípravě jídel je z dietologického hlediska vhodné jablka přidávat k masu. Při přípravě jablečného moštu jablka zásadně rozkrajujeme a případnou plíseň v jaderníku či v malé části jablka široce vykrajujeme, při větším než malém zasažení, také kdy již jablko v místě plísně začíná měknout a vždy, kdy již jablko ztratí typickou vůni, jablko celé vyhodíme. Jinak bude mošt nebo z něj vyrobené víno obsahovat škodlivé plísňové toxiny. V zásadě je ale třeba mít na paměti, že všeho moc škodií, tedy i zdravých jablek konzumovaných opravdu každý den. Raději je konzumujme obden - občas je prostřídejme dny salátovými, mkvovými, oříškovými apod. Chyba nastala při zjišťování dat - pacienti, kteří jablka jedli a byli zdravější si nepamatovali, že byli dny nebo celé týdny (např. v zimě), kdy jablka vynechali.

    Pro 22, 2007
  • Obrázek uživatele jozef
    jozef (anonym)

    prosim vás kde ste nato přišel nebo přišla že jablička nejsou ažtak zdrava.ja je jím kazdy den a muj zdravotní stav se zlepšil.

    Pro 22, 2009
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Já jablka nejím vůbec a můj zdravotní stav se také zlepšil.

    Pro 22, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama