Jak předcházet zubnímu kazu

Za to, v jakém stavu máme chrup, si zpravidla můžeme sami. Řeči o dědičné kazivosti zubů lékaři vesměs označují za výmluvy. Pro zdravé zuby je naprosto zásadní správná a pravidelná ústní hygiena a správné stravovací návyky, shodují se lékaři pražského Zubního centra Ořechovka.

Za ideální považují kombinovat prevenci domácí s tou profesionální. V podstatě jde o důsledné odstraňování zubního plaku, který vzniká hromaděním bakterií v ústech a jejich usazováním na povrchu zubů. Některé bakterie v plaku přeměňují cukr z jídla v agresivní kyseliny, které narušují a odvápňují sklovinu, jež povrch zubů chrání.

Jak tedy zubnímu kazu předcházet? Základem je pravidelné a technicky správné čištění zubů. Důležitý je výběr vhodného kartáčku, na značce zubní pasty už tolik nezáleží. Samozřejmostí by mělo být používání mezizubních kartáčků, eventuálně v kombinaci s dentální nití pro odstranění plaku z mezizubních prostor. V jídelníčku omezte sladkosti, včetně slazených nápojů. Rozšiřte pravidelné prohlídky u zubaře o návštěvy zubní hygienistky, která s vámi mimo jiné nacvičí i správné metody domácí péče o zuby a doporučí vám vhodné dentální pomůcky. „Dentální hygienistka pomáhá lékaři jak s preventivní péčí o chrup, dásně a závěsný aparát zubů pacienta, tak i s léčbou onemocnění v jeho ústní dutině,“ vysvětluje stomatoložka Jitka Tovaryšová.

A jedna dobrá rada na konec: zuby si nikdy nečistěte krátce poté, co jste pili něco kyselého. Například džusy a oblíbené kolové nápoje totiž obsahují kyseliny, které naleptávají sklovinu a ta je pak nějaký čas méně odolná vůči mechanickému působení kartáčku.   

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele sallomena
    sallomena

    Nejenom omezit sladké, ale taky kyselé jako jsou citrusy, nebo třeba i rajčata, špatný je třeba i ocet. Z nápojů pak sladké a červené víno. Koukněte na kyselapravda.cz, je tam toho víc.

    Kvě 27, 2014
  • Obrázek uživatele m
    m (anonym)

    Nejenom omezit sladké, ale...Citrusy, kyselé, rajčata i ocet jím celý život a ve 42 letech 1 ťupka blomby po kazu. takže si ta pseudomoudra nech. A sladkému se nijak zvlášť nevyhýbám, občas si ráda nějaký ten mls zobnu, i když je fakt, že to nepřeháním.

    Kvě 27, 2014
  • Obrázek uživatele sallomena
    sallomena

    Jen říkám, co vím. Já má zuby citlivé, tak se o to zajímám :).

    Kvě 27, 2014
  • Obrázek uživatele adastra
    adastra (anonym)

    Všichni do jednoho jsme individua, takže co funguje u jednoho, nemusí u druhého. :-) Moje zkušenost je následující: Už víc jak deset let nepoužívám zubní pastu, jen kartáček, a zuby si čistím pouze večer. Po každém jídle používám mezizubní kartáček a na výplach koloidní stříbro. Ačkoli jím všechno, nemám se zuby žádné problémy, zubař mi jen sanuje to, co bylo poničeno v předchozích letech (amalgámové plomby). Mimochodem, víte, co řekl? Že zubní pasty jsou nacpány různými chemikáliemi a abrazivními materiály, které zubní sklovinu ničí! Mám prý kliku, že je nepoužívám. Ale nejlepší je vyzkoušet na vlastní kůži účinek toho, co vám radí ti i oni nebo to či ono. Protože... každý jsme originál :-)

    Čer 20, 2014
  • Obrázek uživatele sallomena
    sallomena

    Zajímavý přístup. Byla jsem teď zrovna červnu u zubařky. Používám pastu Pronamel, které právě chrání sklovinu před kyselými potravinami a dostala jsem pochvalu. Žádný kaz, kamenu pomálu.. takže zatím i tato cesta, ačkoli jiná, vypadá jako správná.

    Čer 20, 2014
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Všichni zubaři do jednoho jsou individua, takže co si myslí jeden, nemusí být názor druhého a už vůbec ne pravda. Abraziva v zubních pastách samozřejmě jsou, a sice mletý vápenec (tvrdost podle Mohse 3). Zubní sklovinu tvoří hydroxylapatit (tvrdost podle Mohse 5). Měkčí materiál tudíž nemůže poškodit materiál tvrdší.

    Čer 20, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama