
Hypoglykémie neboli nízká hladina cukru v krvi je jednou z nejčastějších a "nejspolehlivějších" příčin začátku migrény. Může také vyvolat méně závažnou bolest hlavy "z hladu" i u lidí, kteří na migrény netrpí. Hypoglykémie může vzniknout třemi způsoby: vynecháním jídla, zejména snídaně, držením diety a tím, že jíme jídla bohatá na čisté uhlovodany (bílá mouka, cukr a jiná sladidla) společně s tuky a kofeinem.
Hypoglykemická bolest hlavy se často objevuje po dlouhém ranním spánku o víkendech, protože vlastně nesnídáme v obvyklý čas. Vynechání jídel nebo jídlo jen tak narychlo v běhu - to jsou běžné příčiny hypoglykémie. Jakákoli potravina, ve které je hodně bílé mouky a cukru či jiného sladidla, je-li navíc "spláchnuta" kávou nebo kolovým nápojem, prudce zvýší hladinu cukru v krvi. Cítíme se čilí a plni energie. Ale ne na dlouho!
Tělo spotřebuje tyto čisté potraviny tak rychle, že asi za hodinu nebo o málo později hladina cukru v krvi prudce klesne a my se opět cítíme vyčerpáni a bez energie. Nízká hladina cukru způsobí, že svaly se začnou napínat, a to následně vyvolá roztahování cév v hlavě. Dlouho před tím, než máme naplánováno další jídlo, pociťujeme už plně rozvinutou bolest hlavy.
Naštěstí u většiny postižených, kteří netrpí migrénami, může být bolest hlavy z hladu ukončena ve chvilce, když vypijí velkou sklenicí pomerančové nebo grapefruitové šťávy. Ovocná šťáva však nepomůže, je-li již migréna v plném proudu.
Je dobře, že hypoglykémii se dá předcházet dodržováním jednoduchého programu správné výživy. A ať už jsou naše bolesti migrénové, nebo jednoduše "z hladu", obojí rychle ustoupí společně s hypoglykémií.
Program zahrnuje tři pravidla:
1. Vstávejte každý den ve stejnou dobu a snězte plnohodnotnou snídani. Když už musíte o víkendech spát déle, probuďte se v době, kdy obvykle snídáte, snězte něco lehkého a vraťte se do postele.
2. Jezte všechna jídla v pravidelných intervalech a nevynechávejte žádné z nich.
3. Jezte jídla s vysokým obsahem komplexních uhlovodanů- polysacharidů (tím je myšlen vysoký obsah vláknin) a nízkým obsahem tuků. Přestaňte jíst upravené uhlovodany a snižte spotřebu olejů a tuků. Místo toho se přeorientujte na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnnou stravu, semena a luštěniny. Také můžete mít jednou denně malou porci mořské ryby, kuřete či krocana bez kůže. Netučný bílý jogurt nebo nízkotučný tvarohový sýr jsou stejně hodnotnými zdroji proteinů.
Snídaně je nejvhodnější dobou k tomu, abychom jedli ryby, drůbež nebo netučné mléčné výrobky, proto že protein se tráví pomalu, a to pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi na celý den. Tuky všech druhů by měly být omezeny na minimum, protože lipidy mohou překážet inzulínovému metabolismu, který je podmínkou nízké hladiny cukru v krvi.
Na druhou stranu jídelníček bohatý na vlákniny stabilizuje hladinu cukru v krvi a napomáhá tomu, že inzulín funguje v těle tak, jak má.
Ve Velké Británii byla uskutečněna tři pozorování hypoglykemických migrén, která ukázala, že přechod na jídelníček bohatý na vlákniny a s nízkým obsahem tuků zredukuje výskyt záchvatů migrény průměrně o 75 % a rovněž sníží intenzitu bolesti hlavy.
Poznámka redakce: Stabilozovat hladinu krevního cukru, snížit chuť na sladké pomáhá též pravidelná kontumace sladkovodních řas chlorella.
Komentáře (5)
- odpovědět
Dub 21, 2012- odpovědět
Dub 29, 2022- odpovědět
Dub 29, 2022- odpovědět
Dub 29, 2022- odpovědět
Dub 30, 2022Přidat komentář