Reklama

Zdravé tuky nezpůsobují nadváhu - naopak podporují hubnutí

Nízkotučná strava, doporučovaná lékaři desítky let, se prokázala v boji proti nadváze neúčinná, uvádí stále více mnozí odborníci.

Také původní Pyramida potravin doporučovala omezit všechny tuku bez ohledu na druh, spolu s oleji. Přitom tučnější strava, složená ze správných tuků, může být pro nadváhu účelnější a účinnější než strava nízkotučná.

Dr. Gau s Mayo kliniky prověřil desítky dietních knih, článků zaměřených na zhubnutí a snížení rizika nemocí a cév. Přestože se některé diety osvědčily, jednalo se pouze o krátkodobé výsledky a přísnější režim, který nelze dodržovat po celý život. Za nejúčinnější stravu, která se prokázala akceptovatelná pro většinu lidí (bez výrazných omezení a přitom chutná a složená z dostupných ingrediencí) uvedl středomořskou stravu. Ve studii, zaměřené na vliv středozemní stravy v léčbě nadváhy, si po 15 měsících téměř 50% osob udrželo nebo ještě snížilo dosaženou váhu.

V harvardské studii zhubli v prvních šesti měsících více osoby na stravě bohatší na tuky a s nízkým obsahem sacharidů, přestože přijímali o 300 kcal více než druhá skupina, která konzumovala nízkotučnou stravu! Tučnější strava složená z Omega-3 a Omega-9 znamená přijatelnou a chutnou dietu, podporující hubnutí. V další šestiměsíční studii  zhubli jedinci na dietě s vyšším příjmem tuků 6 kilogramů, třikrát více než ti, kteří konzumovali nízkotučnou stravu. Dr. Walter Willett se dlouhodobě zabývá vztahem mezi příjmem tuku a obezitou a ve všech analyzovaných zdrojích prokazuje, že snížený příjem tuků v době delší než 1 rok neovlivnil váhu, naopak v některých případech nízkotučná strava vedla po několika měsících k jejímu nárůstu!

Dalším důvodem, proč opustit nízkotučnou stravu, jsou nezdravé nízkotučné výrobky. Protirakovinná látka, která se vyskytuje jen v tučnějších mléčných výrobcích, se nazývá konjugovaná kyselina linolová s protirakovinným účinkem. Dále, většina nízkotučných výrobků obsahuje více kalorií a nezdravých tuků i cukrů. Také množství sodíku přesahuje doporučené množství.

Reklama

MUDr. Frej, z připravované knihy Tajemství dlouhověkosti - správná strava

Reklama

Komentáře

Anička (St, 25. 3. 2009 - 11:03)
Začala jsem užívat třikrát denně kokosový olej a příjem potravy jsem snížila o polovinu,ne proto že bych až tak chtěla a le NEMÁM už TAKOVÝ HLAD!!
Návštěvník (St, 25. 3. 2009 - 11:03)
to se tedy máš
Šárka (St, 25. 3. 2009 - 19:03)
Vždycky jím, na co mám zrovna chuť, ale málokdy se přejídám. Nikdy jsem nedržela žádnou dietu a jsem štíhlá. Nejím nízkotučné věci. Držím se zdravého rozumu a poslouchám své tělo, na co má chuť, to mu chybí, tak to jím... Doporučuji všem ženám.
Návštěvník (St, 25. 3. 2009 - 20:03)
kolik je ti let,šárko??
lyly (St, 25. 3. 2009 - 20:03)
šárko,já jsem byla stejně na tom jak ty..ale po třicítce se to zvrtlo
Šárka (St, 25. 3. 2009 - 20:03)
Je mi 37 let. A ještě jednu věc bych chtěla dodat. Jídlo, které člověk jí velice ovlivňuje i jeho zdraví. Žaludek není odpadkový koš. Netrpím na chřipky, na angíny, nemám ani alergie a ....mám se ráda. To je taky důležité.
Helena (St, 25. 3. 2009 - 21:03)
A Šárko, kolik váží rodiče ? To hraje dost velkou roli.
Reklama