
Fibrinogen je pro tělo důležitá proteinová substance. Je prekurzorem fibrinu, který hraje hlavní roli v schopnosti krve se srážet, pokud je to nutné, například po nešikovném říznutí. Při některých závažných onemocněních (např. při leukémii) bývá hladina fibrinogenu snížená a tím pádem dochází k nebezpečnému krvácení. Pokud je však hladina fibrinogenu v krvi naopak zvýšená, může docházet ke krevním sraženinám (trombům), člověk je ohrožen vysokým krevním tlakem, onemocněním cév, srdce či vznikem mrtvice. V následujícím článku se dočtete, co sami můžete udělat pro to, aby vaše hladina fibrinogenu byla na normální úrovni.
Rizikové faktory zvyšující hladinu fibrinogenu:
- psychický a fyzický stres
- vysoká hladina krevního cukru
- velmi vysoká hladina LDL cholesterolu
- estrogeny obsažené v hormonální antikoncepci či v substituční hormonální terapii
- kouření
- obezita
Pokud se vás nějaký rizikový faktor týká nebo dokonce více rizikových faktorů, měli byste se začít snažit o snížování hladiny fibrinogenu.
Co dělat pro snížení hladiny fibrinogenu?
- cvičení a pohyb jsou nejjednodušší způsoby, jak snižovat fibrinogen
- sklenice vína během večeře může nepatrně snížit hladinu fibrinogenu
- potravinové doplňky s rybím olejem snižují hladinu fibrinogenu
- přidávání množství česneku do jídel snižuje fibrinogen
- olivový olej dokáže snižovat hladinu fibrinogenu
- vitamín E snižuje fibrinogen
- vegetariánská strava vede k nízké hladině fibrinogenu
Pozitivní je, že výše uvedené způsoby snižování fibrinogenu mají i mnohé další zdraví prospěšné účinky.
Zpracováno podle knihy E. L. Mindela a V. Hopkins - Prescription alternatives
Komentáře (1)
- odpovědět
Kvě 15, 2020Přidat komentář