Hepatitidou E se nyní lidé nejčastěji nakazí v tuzemsku

Hepatitidu E si dřív přiváželi Češi z cest po Asii a Latinské Americe, část nemocných byli také imigranti. Trend se změnil a většina občanů se nakazí v tuzemsku, nejčastěji ze špatně tepelně upraveného vepřového, řekl ČTK ústecký krajský hygienik Josef Trmal, který se loni touto nemocí v restauraci také nakazil.

Nemoc špinavých rukou souvisí s hygienou, v tomto případě s hygienou zpracování vepřového masa.

    “Byli jsme léta zvyklí, že to je pouze dovoz z pití závadné vody někde v Indii nebo Nepálu. Situace se změnila, nyní jsou hlášené případy spojeny hlavně s konzumací vepřového masa,“ uvedl.

    Vloni byla v ČR nákaza hepatitidou E potvrzena u 258 lidí, je to dvanáctkrát víc než v roce 2003. Případů začalo přibývat v roce 2008, výrazněji loni a předloni. Nárůst evidují i další evropské země. Zčásti k tomu přispělo zlepšení diagnostiky, u řady pacientů se nemoc zjistí náhodně, protože větší potíže nemají.

    Počty případů stouply podle Trmala i tím, že lidé jedí maso z domácích zabijaček, dalším zdrojem je maso z hypermarketů, což se potvrdilo i jinde v Evropě. Maso “migruje“, do směsí se dávají masa z různých míst, takže je obtížné zjistit zdroj. Dokud lidé kupovali maso u řezníka, byl okruh zákazníků menší, takže bylo i méně nakažených. Infekce může být také z masa divokých prasat, daňků, muflonů a jelení zvěře.

    Nejvíc případů hepatitidy E je v chladném období roku, což může podle Trmala souviset právě s domácími zabijačkami.

    Trmal se podílel na výzkumu zdroje při větším výskytu nákaz spolu s veterináři. “Velmi často jsme prokazovali, že domácí zabijačky se provádějí amatérsky. Prase se zpracovává vlastními silami, aby se ušetřilo na řezníkovi,“ řekl. Na rozdíl od řezníka tedy nenechají jitrnice důkladně prohřát v polévkách či sádle při teplotě nad 100 stupňů Celsia.

    Rozhodující pro šíření nákazy je křížení provozu syrového masa a hotových výrobků. “Tepelně opracované maso není nebezpečné, ale nesmí dojít k tomu, že takto opracované maso nebo produkty se dostanou do styku s pracovními plochami, kde bylo syrové maso,“ upozornil Trmal.

    Radí, aby po přinesení masa z obchodu a manipulaci s ním si člověk umyl ruce. Mýt maso nebo je máčet do dezinfekce nemá podle něj smysl, viry jsou uvnitř svaloviny. Zásadní je zachovávat osobní i provozní hygienu, mít oddělený stůl a jiný nůž na krájení masa syrového a vařeného. “I kdyby v mase byl virus hepatitidy E, bude tepelně zlikvidován, a ten, kdo maso sní, nebude ohrožen,“ shrnul.

    Hepatitidu A, která se stejně jako hepatitida E nazývá nemocí špinavých rukou, mají hlavně děti a mladí dospělí, hepatitidu E hlavně starší lidé. Nejrizikovější průběh má nemoc u těhotných žen a seniorů, mohou i zemřít.

    Hepatitida napadá játra, takže špatně odbourávají škodliviny a nevyrábějí látky důležité pro tělo. Očkování proti hepatitidě E není dostupné, není ani lék, který by virus zničil. Léčba je jen podpůrná, pacient musí mít klid, dodržovat dietu, případně dostává infuze s výživou, která je pro játra dobře zpracovatelná. Návrat k běžnému stavu trvá tři až šest měsíců, po prodělané nemoci může být i několik let zakázaný alkohol.

    Počty onemocnění hepatitidou E akutní

rok 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
počet 21 36 37 35 43 65 99 72 163 258

    Zdroj: Státní zdravotní ústav - Epidat

    Naďa Myslivcová  - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama