
Pokud se střeva nevyprazdňují pravidelně, nastřádané škodliviny pronikají zpět do organismu a přicházejí zdravotní potíže, nemoci a alergie.
Příčiny dlouhodobé funkční zácpy bývají podobné bez ohledu na věk - nesprávná životospráva, nedostatek tekutin, málo pohybu a špatná kondice trávicí soustavy. „Riziko zácpy se výrazně zvyšuje, jestliže konzumujete hodně světlého pečiva a sladkostí, vyhýbáte se ovoci, zelenině a vláknině obecně a málo pijete. Obzvlášť u dětí jsou takové stravovací návyky nebezpečné, protože hrozí, že si vzniklé potíže s vyprazdňováním přenesou do dospívání i dospělosti,“ zdůrazňuje pediatr a alergolog Milan Matulka.
?Pro bezproblémové zažívání je samozřejmě nezbytné také zdravé prostředí v trávicí soustavě, ?potažmo správně fungující střeva.
Funkční chronická zácpa bývá obecně charakterizována jako obtížné a zpravidla bolestivé vyprazdňování střev, k němuž dochází maximálně jednou za tři dny. Provází ji nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Čím déle trvá, tím více potíží nám způsobuje. „Odpadní látky, respektive toxiny, které se tělu nedaří vylučovat stolicí, se mohou přes krevní oběh dostávat k životně důležitým orgánům a poškozovat je,“ konstatuje lékař. Protože škodlivé látky prostupují i kůží, bývají častým projevem dlouhodobější zácpy vyrážky a ekzémy.
Samostatnou kapitolou je při dlouhotrvající zácpě nebezpečí poškození střevní sliznice, která je klíčem ke správnému fungování imunitního systému. Vzhledem k tomu, že se až 70% imunity nachází ve střevech, může zácpa obranyschopnost organismu výrazně narušit. Aby se tak nestalo, je důležité podporovat střevní rovnováhu a aktivitu prospěšných bakterií
Komentáře (1)
- odpovědět
Říj 17, 2013Přidat komentář