Dieta po infekčním zánětu jater

Nemocní po hepatitidě zpravidla špatně snášejí nepravidelnosti ve stravování. Snažte se proto jíst pravidelně a v klidu. Je dobré jíst 5-7 X denně menší porce.

Někteří pacienti zvláště v akutní fázi onemocnění a na začátku rekonvalescence popisují pozvolné narůstání nevolnosti během dne, a proto řada příruček a publikací doporučuje rekonvalescentům jako základ diety vydatnou snídani. Pokud však patříte k lidem, kterým velká snídaně nevyhovuje, a celá léta jste zvyklí jíst ráno jen málo, nesnažte se ze dne na den své návyky měnit. Každá změna, a týká se to i změn k lepšímu, by měla být pozvolná.


V dietě po jaterním zánětu budou zastoupeny všechny tři základní složky potravy, tedy cukry, jejichž podíl bude zvolna klesat, bílkoviny a omezené množství tuků. V rekonvalescenci je dieta převážně bílkovinná až do dávky 1,5 g/kg tělesné hmotnosti (denní minimum bílkovin je 0,5 g/kg ), pokud není zvýšený přívod bílkovin z jiných důvodů nevhodný (např. při současném onemocnění ledvin). Bílkoviny slouží jako stavební materiál a rovněž jako vydatný zdroj energie. Tuky omezujeme zpočátku na cca 20-40 g/den.


Důležité je zvolit správnou technologii přípravy pokrmů; ponechat surovinám jejich chuť a živiny a současně se naučit je vhodně upravit.


Z jednotlivých surovin nedoporučujeme tučná, těžko stravitelná masa, vnitřnosti, nevhodné jsou též uzeniny. Vzhledem k vysokému obsahu tuků vyloučíme slaninu, sádlo, škvarky, omezíme i mléčné výrobky s vysokým obsahem tuků (smetana, smetanové jogurty). Také vaječný žloutek je významným zdrojem tuků, převážně cholesterolu.
Nevhodné jsou nadýmavé potraviny, proto dočasně omezíme luštěniny, nadýmavou zeleninu (čerstvá cibule, kapusta, větší množství čerstvého česneku, zelí) a čerstvá kynutá těsta či těsta s vyšším obsahem tuku.


Vyhneme se aromatickému ovoci a drobným peckovicím (rybíz, hroznové víno).
Houby ve větším množství jsou těžce stravitelné a jejich výživová hodnota je malá. Odvar z hub nebo pár kousků lze použít k dochucení pokrmů, jinak se však houbovým jídlům (typu smaženice) po hepatitidě vyhneme.


Hodně tuku obsahují i ořechy, mák, čokoláda a kakao, proto je rovněž omezíme. Pikantní pokrmy (např. plísňové sýry), pochutiny (hořčice, majonéza) a dráždivé koření (pepř, chilli, kari apod.) si během rekonvalescence též odpustíme. Do jídelníčku je budeme posléze zařazovat velmi zvolna, dle tolerance vašeho zažívacího traktu.


Pokud některou potravinu nesnášíte, byť by to byla i potravina doporučovaná, řiďte se vlastními potřebami a do svého dietního jídelníčku ji nezařazujte. Lidé jsou různí, různé jsou i stravovací návyky a tolerance, respektive netolerance některých jídel.


Při stravování po zánětu jater dbáme zvláště na správnou technologii přípravy pokrmů. Nevhodné jsou metody, při kterých dochází k přepalování tuků. Jedná se o smažení, iritování a pečení za vysokých teplot. Vhodné postupy při přípravě zdravých dietních pokrmů jsou vaření a dušení. Smažení lze nahradit rychlým orestováním surovin na suché pánvi a následným dušením. Rovněž pečení modifikujeme, surovinu opečeme nasucho na povrchu a po podlití dohotovíme dušením.


Při dietním stravování, alespoň v prvních týdnech rekonvalescence, dbáme na to, aby pokrmy byly čerstvé, připravené těsně před konzumací. Pokud vaříte do zásoby, je nutné zachovávat hygienické postupy a pokrm, který nebyl spotřebován, ihned zchladit a uschovat v lednici, případně v mrazáku, aby nedošlo k pomnožení bakterií při delším stání při pokojové teplotě.


Zdroj: Co je virová hepatitida? - Laura krekulová, Vratislav Řehák, nakladatelství Triton
Kniha obsahuje 115 receptů pro zdravé i nemocné

Komentáře (10)

  • Obrázek uživatele Vlasta   LIBEREC
    Vlasta LIBEREC (anonym)

    Těžko jsem vás hledala,děkuji za typ na knihu. Přeji hodně zdraví.

    Čer 02, 2006
  • Obrázek uživatele Kyselková Lenka
    Kyselková Lenka (anonym)

    Dobrý den Jaký je rozdíl ve stravování a úpravě potravin při onemocnění CIRHÓZY JATER? kyselkova.platon"volny.cz Děkuji , jsem s pozdravem

    Bře 08, 2007
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Chtěla jsem se zeptat,jestli se dá úplně vyléčit žloutenka typu C,nebo se dostane pouze do remise a může po letech znovu propuknout?Děkuji Za odpověd.

    Zář 12, 2007
  • Obrázek uživatele Simona
    Simona (anonym)

    Dobrý den, zjistili mi z krve zánět jater,ale žádné problémy nemám..Budu moci pokračovat v HA??

    Říj 26, 2007
  • Obrázek uživatele Eli
    Eli (anonym)

    to Simona To ti musí říct tvůj lékař, podle výsledků jaterních testů a podle druhu antikoncepce. Mimochodem - řekli ti výslovně, že je to zánět jater?

    Říj 27, 2007
  • Obrázek uživatele Simi
    Simi (anonym)

    Prosím o radu - občas se mi objevují rezavé skvrny na kůži kdekoli na těle, během 24 hodin zmizí. neobjevují se často a není to závislé na jídle ani použití kosmetiky. Nemáte někdo zkušenost a rady. Moc děkuji.

    Čer 04, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Pokud mate zajem o jakoukoliv radu, konzultaci Vaseho zdravotniho stavu, ci nasazeni 100% prirodnich a ucinnych preparatu podivejte se na www.energy-nature.blog.cz ( neni problem preparaty zaslat i postou )

    Čer 04, 2008
  • Obrázek uživatele Zuzka
    Zuzka (anonym)

    Chtěla jsem se zeptat jesli při žloutence typu C může jíst tmavé pečivo.Děkuji

    Črv 21, 2008
  • Obrázek uživatele Katka
    Katka (anonym)

    Chtěla jsem se zeptat jesli...Tmavé pečivo jíst určitě můžeš, ale lepší je, pokud je 1 den staré. Rozhodně by si neměla jíst zcela čerstvé, resp. ještě teplé pečivo. A raději to nepřehánět s množstvím.

    Lis 16, 2009
  • Obrázek uživatele Monika
    Monika (anonym)

    Sepsala jsem maximum potravin a receptu pro ty, kteri maji nemocne jatra... Clanek zde - https://www.slimming.cz/jaterni-dieta/

    Led 10, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama