
Nemocní po hepatitidě zpravidla špatně snášejí nepravidelnosti ve stravování. Snažte se proto jíst pravidelně a v klidu. Je dobré jíst 5-7 X denně menší porce.
Někteří pacienti zvláště v akutní fázi onemocnění a na začátku rekonvalescence popisují pozvolné narůstání nevolnosti během dne, a proto řada příruček a publikací doporučuje rekonvalescentům jako základ diety vydatnou snídani. Pokud však patříte k lidem, kterým velká snídaně nevyhovuje, a celá léta jste zvyklí jíst ráno jen málo, nesnažte se ze dne na den své návyky měnit. Každá změna, a týká se to i změn k lepšímu, by měla být pozvolná.
V dietě po jaterním zánětu budou zastoupeny všechny tři základní složky potravy, tedy cukry, jejichž podíl bude zvolna klesat, bílkoviny a omezené množství tuků. V rekonvalescenci je dieta převážně bílkovinná až do dávky 1,5 g/kg tělesné hmotnosti (denní minimum bílkovin je 0,5 g/kg ), pokud není zvýšený přívod bílkovin z jiných důvodů nevhodný (např. při současném onemocnění ledvin). Bílkoviny slouží jako stavební materiál a rovněž jako vydatný zdroj energie. Tuky omezujeme zpočátku na cca 20-40 g/den.
Důležité je zvolit správnou technologii přípravy pokrmů; ponechat surovinám jejich chuť a živiny a současně se naučit je vhodně upravit.
Z jednotlivých surovin nedoporučujeme tučná, těžko stravitelná masa, vnitřnosti, nevhodné jsou též uzeniny. Vzhledem k vysokému obsahu tuků vyloučíme slaninu, sádlo, škvarky, omezíme i mléčné výrobky s vysokým obsahem tuků (smetana, smetanové jogurty). Také vaječný žloutek je významným zdrojem tuků, převážně cholesterolu. Nevhodné jsou nadýmavé potraviny, proto dočasně omezíme luštěniny, nadýmavou zeleninu (čerstvá cibule, kapusta, větší množství čerstvého česneku, zelí) a čerstvá kynutá těsta či těsta s vyšším obsahem tuku.
Vyhneme se aromatickému ovoci a drobným peckovicím (rybíz, hroznové víno). Houby ve větším množství jsou těžce stravitelné a jejich výživová hodnota je malá. Odvar z hub nebo pár kousků lze použít k dochucení pokrmů, jinak se však houbovým jídlům (typu smaženice) po hepatitidě vyhneme.
Hodně tuku obsahují i ořechy, mák, čokoláda a kakao, proto je rovněž omezíme. Pikantní pokrmy (např. plísňové sýry), pochutiny (hořčice, majonéza) a dráždivé koření (pepř, chilli, kari apod.) si během rekonvalescence též odpustíme. Do jídelníčku je budeme posléze zařazovat velmi zvolna, dle tolerance vašeho zažívacího traktu.
Pokud některou potravinu nesnášíte, byť by to byla i potravina doporučovaná, řiďte se vlastními potřebami a do svého dietního jídelníčku ji nezařazujte. Lidé jsou různí, různé jsou i stravovací návyky a tolerance, respektive netolerance některých jídel.
Při stravování po zánětu jater dbáme zvláště na správnou technologii přípravy pokrmů. Nevhodné jsou metody, při kterých dochází k přepalování tuků. Jedná se o smažení, iritování a pečení za vysokých teplot. Vhodné postupy při přípravě zdravých dietních pokrmů jsou vaření a dušení. Smažení lze nahradit rychlým orestováním surovin na suché pánvi a následným dušením. Rovněž pečení modifikujeme, surovinu opečeme nasucho na povrchu a po podlití dohotovíme dušením.
Při dietním stravování, alespoň v prvních týdnech rekonvalescence, dbáme na to, aby pokrmy byly čerstvé, připravené těsně před konzumací. Pokud vaříte do zásoby, je nutné zachovávat hygienické postupy a pokrm, který nebyl spotřebován, ihned zchladit a uschovat v lednici, případně v mrazáku, aby nedošlo k pomnožení bakterií při delším stání při pokojové teplotě.
Zdroj: Co je virová hepatitida? - Laura krekulová, Vratislav Řehák, nakladatelství Triton Kniha obsahuje 115 receptů pro zdravé i nemocné
Komentáře (10)
- odpovědět
Čer 02, 2006- odpovědět
Bře 08, 2007- odpovědět
Zář 12, 2007- odpovědět
Říj 26, 2007- odpovědět
Říj 27, 2007- odpovědět
Čer 04, 2008- odpovědět
Čer 04, 2008- odpovědět
Črv 21, 2008- odpovědět
Lis 16, 2009- odpovědět
Led 10, 2018Přidat komentář