Reklama

Zlínští oční lékaři provádějí unikátní operace šedého zákalu

Několik desítek pacientů už úspěšně podstoupilo unikátní operaci šedého zákalu, kterou jako první v republice provádějí oční lékaři v Baťově nemocnici ve Zlíně. Pro celý zákrok včetně implantace umělé čočky stačí odborníkům otvůrek menší než dva milimetry, informovala ČTK mluvčí nemocnice Irena Amchová.

Pacienti tuto nebolestivou a dokonalejší operaci podstupují jen v ambulanci a díky malému řezu kvalitně vidí již první den po operaci. Podle lékařů se řez v oku zmenšil na polovinu. "Po několikaletém vývoji se nám podařilo zdokonalit operaci šedého zákalu. Několik desítek pacientů už zákrok podstoupilo, a to s velmi dobrými výsledky," řekl primář očního oddělení Pavel Stodůlka. Díky menšímu řezu se pacientovi rána lépe hojí, rychleji se mu vrací vidění a zlepší se i jeho výsledná kvalita.

S vývojem operace začali zlínští lékaři v loňském roce. Na novém způsobu spolupracovali také se zahraničními partnery. Oční lékaři Baťovy nemocnice se stali členy mezinárodního týmu zabývajícího se operací šedého zákalu ultramalým řezem.

Ultramalý řez potřebný pro operaci šedého zákalu byl možný jen díky dokonalejšímu ultrazvukovému přístroji, který zlínská nemocnice vlastní již delší dobu. "Učíme se s ním pracovat efektivněji a snažíme se zdokonalovat techniky operace. Dá se říci, že houslista se zkrátka naučil na houslích hrát lépe, aby muzika měla lepší břink," poznamenal primář Stodůlka.

Ačkoli řadu lékařů čím dál častěji zláká vidina větších peněz v soukromých ambulancích, desetičlenný tým očních lékařů Baťovy nemocnice je podle Stodůlky relativně stabilní. Mnozí odborníci na oddělení zůstávají proto, že mají zájem podílet se na zavádění nových operačních metod a pracovat se špičkovým vybavením, což privátní ambulance v takové míře neumožňuje.

Reklama

Michaela Bradová - ČTK

Reklama

Komentáře

Katka (St, 12. 3. 2003 - 15:03)
Brno je pro takových 80 % (nás) bulimiček tak trochu z ruky...:-( škoda, měla bych se sebou něco dělat, ale ke "standardním" psychologům jsem ztratila důvěru
Pavel (St, 27. 8. 2003 - 16:08)
docela mě zaujal tento článek, jelikož právě dnes jsem se dozvěděl, že můj čtyřměsíční syn má šedý zákal na obou očích a operace ho čeká. docela by mne zajímala reakce někoho kdo takový zákrok podstoupil a rovněž mám zájem o informace týkající se této operace unkátní metodou ve Zlíně, a zda-li zlínští specialisté provádějí operaci i takto malým dětem. Děkuji. Pavel
Pavel anonym (Po, 10. 8. 2020 - 17:08)
Pane Pavle,dám Vám jednu radu,za to cennou.Obraťe se s Vaším děťátkem přímo na odborníky - tedy lékaře !!! Zde neočekávejte zdravotní rady od lajků. Vždy je třeba porada s lékařem,který studoval a má ty nejlepší zkušenosti. Nemůžete dát na rady,že jedna paní povídala .....
Hanka.
12.6.2006Marcela (Po, 12. 6. 2006 - 22:06)
Mam problem s okem a jiz jsem prosla nekolik vysetreni,ale porad mi nikdo nerekl co je to za problem.Zajimalo by me co by mi rekly ve Zline a hlavne kdyby mi pomohly je to jiz 4 rok a zhorsuje se to.Dekuji Marcela
Hanka (Po, 10. 8. 2020 - 17:08)
Milá Marcelo,prosím,dojděte si k Vaší obvodní oční lékařce,ať Vás pošle třeba do toho Zlína,i když tam už přímo operují,nebo do Prahy na specializovanější oční pracoviště,Také Hradec byl vyhlášený na léčbu očí.Zde je dobré si o problémech povídat,ale většinou vidím,že rady,které jsou zde žádány,nemůže u tak choulostivých problémů vyřešit jedna odpověď lajka. Tak ať se zadaří !
Ivana (Po, 5. 2. 2007 - 16:02)
Je mi 18 let a několik dní mě bolí hlava(jako kdyby mi ji něko lisoval),pálí mě oči(jako bych měla v nich píseka jsou děsně červené)a ještě ke všemu mám pocit na zvracení.Kdybyste byly tak hodný a řekli mi co mi tak asi je a co bych popřípadě měla dělat pro zlepšení máho zraku.Moc děkuju
Hanka (Po, 10. 8. 2020 - 17:08)
Milá Ivano,jeden z možných problémů u Vás může být způsoben jednak dlouhým sledováním monitoru a bez rozsvíceného světal,pokud mluvíme o večerním sledování.
S tím samozřejmě souvisí Vaše problémy,nebo to může být špatnou oční kosmetikou,nebo by bylo dobré objednat se na oční odd.ve Vašem místě bydliště a proměřit zrak. Pravda je,že když jsou červené oči,bolí hlava a zvracení,může jít i o migrénu.Na oční odd. má člověk chodit na kontroly jako např.k zubaři. Tak vyzkoušet vše ! Zdravím.
Ivana (Po, 5. 2. 2007 - 16:02)
Je mi 18 let a několik dní mě bolí hlava(jako kdyby mi ji něko lisoval),pálí mě oči(jako bych měla v nich píseka jsou děsně červené)a ještě ke všemu mám pocit na zvracení.Kdybyste byly tak hodný a řekli mi co mi tak asi je a co bych popřípadě měla dělat pro zlepšení máho zraku.Moc děkuju
Zoe (Po, 5. 2. 2007 - 20:02)

pro Ivanu
Červené oči, pálení, a pocit "písku" v očích dělá zánět spojivek - nebyla jsi někde na slunci? v prašném prostředí a větru? Zajdi si do lékárny, tam ti poradí kapky bez receptu- je několik druhů.
Pokud by tě nepřestala bolest hlava, i když by se oči zlepšily, raději k lékaři.
Iva (Út, 6. 2. 2007 - 20:02)
Moc moc děkuju
Dana (Út, 17. 4. 2007 - 13:04)
dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám zelený zákal v oku,doktoři v Brně mi řekli,že se stím nedá nic dělat a pravděpodobně i oslepnu. chtěla bych poprosit o radu,jestli se vážně nedá nic už dělat,děkuji
David (Čt, 20. 9. 2007 - 14:09)
Je mi 20 let a trpím šedým zákalem leveho oka a sklivcovými zákalky obou oči. Šedý zákal mě již omezuje na tolik (neostrost barev, špatné snášene silné světlo, mlhavé vidění..) že bude nutná operace. Je to v mem veku rozumne? Myslim tim případné opotřebovaní uměle čočky či jiné nezadouci vlivy...
Hanka (Po, 10. 8. 2020 - 18:08)
Milý Davide, podle Vašeho sdělení čím trpíte,mě trochu zaráží,že Vás Vaše oční lékařka ještě neposlala na řešení zdravot.problémů. Vy se obáváte operace a opotřebení umělé oční čočky.Také se divím,že Vás doktorka neseznámila se všemi okolnostmi kolem operace?! Takhle to vypadá,když se nekomunikuje s pacientem !
Davide,žádný strach nemusíte mít.Dnes je možné si za lepší oční čočku doplatit,k žádnému opotřebení nedochází,operační zákrok je naprosto nebolestivý,trvá cca 15 min. / Já mám odoperované obě oči a šla bych klidně znovu !!/. Naprosto b e z b o l e s t i ! Jen na okraj chci říct,přede mnou byla na operaci mladá žena a když odcházela,tak nám řekla v čekárně,že jde na noční směnu ! No,určitě je lepší dodržet tak tři dny v klidu a hl. nic nezvedat a nepředklánět se.
Tak zdravím.
Jana (Čt, 20. 9. 2007 - 16:09)
V posledním měsíci se mi dělaly jasné červené kruhy v pravém oku.A potom jsem si uvědomila,že špatně na oko vidím.Lékařka potvrdila šedý zákal a jdu na operaci do voj.nemocnice v Praze.Byl to tedy dos fofr.Ještě před tím měsícem,jsem žádné problémy ani zhoršení vidění nepozorovala.Dost se bojím.
Hanka (Po, 10. 8. 2020 - 17:08)
Milá Jano,Vaše doktorka se zachovala velmi dobře a poslat pacienta do voj.nemocnice je v e l k á výhra ! Buďte úplně v klidu.Dnes jsou vyšetřovací oční / i jiné / metody na tak vyspělém stupni,že se nemusíte ničeho obávat. Já mám odoperované obě oči /tedy jenom šedý zákal /,ale šla bych klidně znovu !!! Samotné vyšetření je jenom různé svícení do oka a hlavně žádné bolesti a řezání !!!!! Do očí se kapou kapky,které oko umrtví a nic se necítí. Nějaké odkládání by nic nevyřešilo a nebojte se !!
anna (St, 15. 10. 2008 - 19:10)
Muj syn je 10 let po urazu p.o. jeho sitnice je znacne poskozena byl minimalne sedmkrat operovan.Na postizene oko rozezna svetlo a tmu a rozmazany obrys ruky na vzdalenost deseti cm.Jeho stav oka je stabilizovany chodime na pravidelne kontroly k ocnimu lekari.chtela bych se informovat , jest-li byl zaznamenan vyvoj v leceni sitnice.
Reklama