Reklama

Neurolog: Léky na bolest hlavy v nadměrném množství ji mohou i způsobovat

Užívání nadměrného množství léků na bolest hlavy může paradoxně tuto bolest i způsobovat. Problém s ním mají například pacienti s migrénou.

V tiskové zprávě registru léčby pacientů s migrénou RegMig to uvedl neurolog z Ústřední vojenské nemocnice Tomáš Nežádal, který je předsedou Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

"Přílišná konzumace akutních léků, jako jsou analgetika nebo triptany, paradoxně vede ke vzniku bolesti hlavy, a lidé se tak ocitají v začarovaném kruhu, kdy na bolest hlavy berou léčiva, která ji při nadměrném užívání způsobují," vysvětlil.

Právě záchvatovitá pulzující bolest hlavy je hlavním příznakem tohoto neurologického onemocnění. Dále se projevuje nevolností, citlivostí na světlo či zvuky, únavou a zvracením. Podle odhadů lékařů žije v Česku s migrénou až milion lidí, třetina z nich má čtyři záchvaty do měsíce. Zhruba 40 procent z nich netuší, že jejich problémy jsou důsledkem právě migrény. "Záchvat migrény přitom dokáže jedince zcela zneschopnit. Není s to pracovat, studovat, starat se o běžné denní věci, a to někdy i několik dnů v kuse," doplnil.

Řada lidí svou nemoc před okolím tají, obávají se zlehčování nebo posměchu. "Je velmi obtížné poslouchat, že své onemocnění přeháníte nebo dokonce simulujete. A to se lidem s migrénou ještě stále děje," vysvětlila v tiskové zprávě pacientské organizace Migréna-help psycholožka Tereza Blažejovská z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ).

Reklama

Kromě léků na bolest hlavy, které ale mohou způsobovat i další problémy včetně například jaterních, jsou pacientům k dispozici i specializované léky na migrénu, případně i biologická léčba, kterou hradí zdravotní pojišťovny. Podle dat registru od zhruba 200 pacientů se díky ní snížil průměrný počet dní s migrénou za měsíc z 10,9 za devět měsíců nové léčby na 3,1. Po šesti měsících na této léčbě pak také pacienti dál neužívali právě akutní léky na bolest hlavy.

"Data ukazují, že biologická léčba umí snížit počet atak o polovinu a více, kromě toho zkracuje dobu trvání záchvatu a zmírňuje jeho intenzitu," uvedl lékař. Pacientům, kteří mají více než čtyři záchvaty migrény měsíčně a běžné léky jim nezabírají, ji mohou předepsat ve 31 specializovaných centrech.

"Odborníci ze specializovaných center mají zkušenosti s nejkomplikovanějšími případy migrény. Dnes už dokážeme řešit i případy, které se v minulosti zdály neléčitelné," uvedla neuroložka z centra pro diagnostiku a léčbu bolestí halvy FN Motol Zuzana Matoušová.

Migréna je podle Světové zdravotnické organizace třetí nejčastější nemocí na světě. Týká se především lidí v produktivním věku. Poprvé se zpravidla projeví v pubertě a odezní kolem šedesátin. Někteří se s ní ale potýkají až do konce života.

ČTK

Reklama

Komentáře

Karla (Pá, 28. 10. 2022 - 20:10)
No... já nevím, ale já nemám dobré zkušenosti s léky a chemií. Mně se osvědčila přírodní léčba, tedy přírodní doplňky. Nejlepší zkušenost mám s https://www.topvet.cz/doplnky-stravy/bylinne-extrakty-tobolky/60995-migreen. Ten opravdu mohu jen doporučit.
Simona (Po, 31. 10. 2022 - 09:10)
Když si přečtete příbalové letáky k lékům, tak tam často v nežádoucích vedlejších účincích naleznete to, proti čemu jsou původně vyvinuty - např. L-dopa může způsobit třes a rigiditu.
Verča (Út, 1. 11. 2022 - 22:11)
K lékům asi možná, ale tohle je přírodní produkt :) Tam jsou bylinky, protože je to bylinný extrakt :)
Návštěvník (Út, 1. 11. 2022 - 22:11)
Neznáš nežádoucí účinky u bylinných preparátů? Co třeba třezalka?
Hanka (St, 2. 11. 2022 - 11:11)
Bylinky mají mnohem méně nežádoucích účinků než léky. Třezalka může způsobit selhání antikoncepce či fotosenzitivitu na slunci. Co to je např. proti selhání jater při vyšším užívání paracetamolu? Dále je třeba nebezpečný extrakt z grapefruitových semen, ale zas hlavně v kombinaci s léky - může zesílit jejch negativní účinek na játra. Bylinné čaje mohou při dlouhodobém používání způsobit pokles krevního tlaku, což může být problém u lidí s nižším tlakem. Může se jim začít motat po ránu hlava. U bylinných preparátů s přesným dávkováním to většinou nehrozí. Samozřejmě i u bylin platí, že nic se nemá přehánět a užívat zbytečně.
Diana (Ne, 4. 12. 2022 - 17:12)
Tak ono je přeci jen lepší vše řešit jen bylinkama nebo jen léky. Já osobně dávám přednost bylinkám. Ale ano, jak píšeš, jsou bylinky, které mají i nežádoucí účinky nebo mohou způsobit problémy při špatném kombinování.
Reklama