Reklama

Rady nemocným - Nepravidelnosti srdečního rytmu

Srdce se pravidelně rytmicky stahuje podle podnětů, které vznikají ve specializované převodní soustavě v srdečném svalu. Počet srdečních stahů (stahů levé komory) můžeme hmatat jako tep (puls). V tělesném a duševním klidu se srdce dospělého člověka stahuje asi 70krát za minutu. Tep (srdeční akce) se zrychluje při fyzické nebo psychické zátěži, kdy je normální i více než 100 stahů za minutu. U trénovaných sportovců se i při velké zátěži nemusí zvyšovat frekvence pulsu. V klidu, v hlubokém spánku a také při užívání některých léků proti vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním (zvláště tzv. beta-blokátory) se může srdeční frekvence snížit i na hodnotu kolem 60 stahů/min.

Jak si mohu změřit tep?

Pacientům  se obecně nedoporučuje hodnocení a počítání tepu na zápěstí. Přesnější měření je na krku ? v místě, kde se krkavice dělí na dvě větve.

U mnoha lidí se objevuje tzv. srdeční dysrytmie neboli arytmie (?nepravidelnost srdečného rytmu?). Jde o rozmanité stavy, při kterých se srdce stahuje:

  • s normální tepovou frekvencí (60?100/min), ale nepravidelně,
  •  pomalu (pod 60/min) a pravidelně,
  •  pomalu a nepravidelně,
  •  rychle (nad 100/min) a pravidelně,
  •  rychle a nepravidelně,
  •  nebo srdce není schopno přiměřeně zvýšit počet stahů při zátěži.

 Některé arytmie se častěji vyskytují při tělesné zátěži, jiné v klidu. Určité srdeční arytmie se vyskytují i u lidí, u kterých ani podrobnými vyšetřeními nelze prokázat organické poškození srdce a cév (například ischemická choroba srdeční, srdeční selhání, vady srdečních chlopní, vysoký krevní tlak). Arytmie, které se objevují u závažného organického poškození srdce, jsou závažným příznakem z důvodu jejich závažné příčiny. Závažné poruchy srdečního rytmu mohou být provázeny poruchou vědomí.
U mnoha lidí se vyskytují nepravidelnosti srdečního rytmu, které svému nositeli nemusí způsobovat téměř žádné obtíže. 
Na druhé straně si pacient může stěžovat na pocit nepravidelného bušení srdce, přeskakování srdce, pocit  kopnutí do hrudníku, pociťování tepu v krku a v hlavě a jiné obtíže.
Přechodné nepravidelnosti rytmu, které se vyskytují ?u každého druhého člověka?, nevyžadují pozornost, ale pokud se objevují často nebo přetrvávají několik dnů, je velice vhodné lékařské vyšetření.

Reklama

pomalých rytmů jsou dosti nebezpečné ty o frekvenci pod 40/min (pravidelné i nepravidelné), neboť srdce nepřečerpává dostatek krve pro tkáně a orgány. Nejcitlivější je na to mozek. K příznakům patří mdloby, závratě, pocit zimy, špatná tolerance i malé zátěže. Je možné se pokusit zrychlit srdeční akci kašláním. Jsou i stavy, kdy se srdce doslova na několik sekund zastaví, což vede k zástavě krevního oběhu. Při zástavě trvající déle než cca 3 sekundy člověk upadá do bezvědomí, padá i ze stoje a může se poranit,nehmatný pulz, nedýchá, je bledý a po několika desítkách sekund trvání zástavy se mohou vyskytnout křeče celého těla. Poté srdce opět ?naskočí?, člověku se vrací vědomí a na příhodu si nepamatuje, ale tep může být velmi pomalý. Tento stav vyžaduje okamžitou lékařskou péči. Tito pacienti dostávají většinou tzv. kardiostimulátor (pacemaker), což je přístroj, který dává srdci podněty (stimuly), aby se stahovalo dostatečnou (nastavenou) rychlostí. Je voperován pod kůži pod levou klíční kost. Při déletrvající zástavě je v terénu život zachraňující nepřímá masáž srdce, kterou může poskytnout kdokoliv. Masáž srdce spočívá ve stlačování hrudníku přibližně na středu spojnice mezi prsními bradavkami. Po 30  rychlých stlačeních je vhodné (ale ne nezbytné) zařadit 2 umělé vdechy z úst do úst.

Rychlá srdeční akce je nebezpečná, neboť srdce se stahuje tak rychle, že nestíhá nasávat a vypuzovat dostatek krve; navíc se přitom vyčerpává. Nebezpečná je srdeční frekvence rychlejší než cca 180/min (pravidelná i nepravidelná) a vznikající bez adekvátní fyzické zátěže. Postižený cítí rychlé ?skákání? srdce v hrudníku, je neklidný, bledý, může kolabovat. V tomto případě musíme neprodleně přivolat lékařskou pomoc. Je-li postižený schopen, může se pokusit zpomalit srdeční akci silným výdechem proti uzavřené hlasové štěrbině a ucpanému nosu nebo ponořením obou předloktí do studené vody. Při některých rychlých srdečních arytmiích se srdeční komory stahují tak rychle a nekoordinovaně, že nepřečerpávají žádnou krev ? jde v podstatě o zástavu krevního oběhu s identickými příznaky jako při výše popsané srdeční zástavě. Je nutné volat záchrannou službu, která může provést zrušení rychlé a neúčinné srdeční akce a její převedení na ?normální rytmus? elektrickým výbojem (defibrilací). Při déletrvající zástavě je v terénu opět nutná nepřímá srdeční masáž. Jsou pacienti, kteří často upadají do bezvědomí při rychlé srdeční arytmii. Někteří možná víte, že v takovém případě je vhodný silný úder pěstí na hrudní kost do oblasti srdce, který může zrušit rychlou srdeční akci.
Existují rychlé a často i nebezpečné arytmie, které se vyskytují pouze v záchvatech trvajících např. do 15 minut. I přestože nemocný často ihned jede do nemocnice nebo volá záchrannou službu, arytmie může skončit dřív než se stihne provést EKG vyšetření a stejná arytmie se může vyskytnout o několik hodin nebo dnů později, ale nemusí se také objevit už vůbec. To platí i u arytmií, které se projevují krátkodobou ztrátou vědomí a v takových případech lze obtížně vyšetřit, jaká byla příčina ztráty vědomí. Je logické, že v době, kdy již arytmie neprobíhá, ji nelze zachytit na EKG.
Na tomto místě pouze uvedeme, že skoro každá arytmie (i ty, které se vyskytují jen občas) lze relativně přesně vyšetřit a zdokumentovat a na základě toho podávat léky nebo provést příslušný zákrok na srdci, aby se arytmie již neopakovaly. Existují přístroje, které nepřetržitě po 24 hodin zaznamenávají EKG u pacienta, který je doma, nebo lze monitorovat EKG až několik dnů u hospitalizovaného pacienta. V nemocničních podmínkách je možné arytmii uměle vyvolat a studovat a podle toho adekvátně zasáhnout.     

 

Autor: Pavel Bělunek, student 2. ročníku oboru Všeobecná sestra, Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Recenze: Doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA, I. interní klinika, Fakultní nemocnice Olomouc

Reklama

Komentáře

Walicka (Ne, 10. 8. 2008 - 11:08)
Přeji všem pěkný den.Mému muži se stále zhoršují arytmie. Někdy mu bývá opravdu velice zle.Mám pocit že prášky mu už moc nepomáhají.Jak se to s ním bude vyvíjet dál?Mám velkou starost.Děkuji.
Majda (Po, 11. 8. 2008 - 19:08)
Paní Walická, pokud pacientovi nepomáhakí léky, přistupuje se k implantaci kardiostimulátoru (malého řístroje na úpravu srdečního rytmu). Operace jsou bezpečné a pacient se po nich velice rychle zotavuje. A pro většinu kardiaků poté nastává velice výrazné zlepšení zdravotního stavu i celkové kvality života. Nemějte strach, myslím, že právě o kardiaky je v naší republice výborně postaráno.
Walicka (Út, 12. 8. 2008 - 07:08)
Děkuji.Je někde na Internetu podrobnější vysvětlení jak takový přístroj pracuje?A co všechno to obnáší pro pacienta?
Oldřich (Čt, 14. 8. 2008 - 16:08)
to ri rovnou dejte do vyhledávace třeba "kardiostimulátor". Nebo kdyby ste to hledala v diskusích tak tomu taky lidi řikaj "budík".Taky je tobrý hledat "arytmie".
Naděžda Sl (So, 16. 8. 2008 - 21:08)
Ahoj. Já jsem zatím jako nejlepší zdrovj informací našla pacientskou příručku na www.biotronik.cz. Je tam krásně a hlavně jednoduše popsaný jak takový budík pracuje, i další pokyny po operaci. Taky jsou tam informace o domácím monitoringu, což se přidává ke kardiostimulátoru na vzdálený dohled. Prostě pěkně udělaný stránky.
Bárt (So, 27. 9. 2008 - 12:09)
Ten Home monitoring se dodává ke každému kardiostimulátoru? Pracuje to i se staršíma typama budíků? Díky za odpověď.
Naděžda Sl (Ne, 28. 9. 2008 - 16:09)
Dobrý den Bárte. Aby mohl kardiostimulátor využívat službu domácí monitoring, musí mít tzv. telemetrii. To znamená, že je schopný zaznamenávat údaje o chodu kardiostimulátoru. Ale pokud vím, tak to mají kardiostimulátory již hodně let (lékaři si tyto údaje načítají v ordinaci ). Domácí monitoring je pouze přeposílá dál.
Bárt (Pá, 3. 10. 2008 - 18:10)
No a dává se to ke každýmu?
Alena (So, 4. 10. 2008 - 16:10)
To v žádném případě. Domácí monitorování je přeci jenom nákladná záležitost, takže se v současnosti užívá u případů, které skutečně vyžadují nepřetržitý dozor lékaře.
Karla (Út, 10. 2. 2009 - 15:02)
Ahoj, je mi 14 let, vážím 51 kg a měřím asi 172 cm. Asi na podzim předchozího roku jsem začala pociťovat bušení srdce, které sice trvá jenom chvíli, ale je to strašně nepříjemné. Byla jsem s tím už na srdečním, vyšetřovali mě a nic mi nenašli. Nasadili mi magnesium a chvíli se nic nedělo, před týdnem se to začalo ale znovu vracet a stává se mi to hlavně když si lehnu. Napadlo mě, že to může být tlakem, ale rodiče mě uklidňují, že se nemusím bát... ale znáte to... Já se s tímhle prostě nespokojím... Mám pocit, že je něco v nepořádku, muže to být třeba málo nějakého vitamínu, nebo to může být způsobeno tím, jak jsem hubená a vysoká? Předem děkuji... prosím, odpovědi posílejte na brouk2222"seznam.cz díky
Karla (Út, 10. 2. 2009 - 15:02)
Ahoj, je mi 14 let, vážím 51 kg a měřím asi 172 cm. Asi na podzim předchozího roku jsem začala pociťovat bušení srdce, které sice trvá jenom chvíli, ale je to strašně nepříjemné. Byla jsem s tím už na srdečním, vyšetřovali mě a nic mi nenašli. Nasadili mi magnesium a chvíli se nic nedělo, před týdnem se to začalo ale znovu vracet a stává se mi to hlavně když si lehnu. Napadlo mě, že to může být tlakem, ale rodiče mě uklidňují, že se nemusím bát... ale znáte to... Já se s tímhle prostě nespokojím... Mám pocit, že je něco v nepořádku, muže to být třeba málo nějakého vitamínu, nebo to může být způsobeno tím, jak jsem hubená a vysoká? Předem děkuji... prosím, odpovědi posílejte na brouk2222"seznam.cz díky
Karla (Út, 10. 2. 2009 - 15:02)
A taky mě skoro každý den bolí hlava...
bedrich (St, 30. 6. 2010 - 00:06)
MaxiCor pomůže, více na farmax.cz, mají zajímavý eshop, rady a soutěže.
Jarda (Út, 24. 8. 2010 - 05:08)
Dobrý den, je mi 18 let a před nějakou dobrou jsem byl s kamarády sjíždět Vltavu na kanoi. Chtěl jsem postavit stan, ale najednou se mi strašně rozbušilo srdce, bilo rychle a silně a mě bylo strašně zle, po nějaké době to přestalo. Někdy mám sem tam pocit, že mi v srdci něco přeskoči nebo že mě chce srdce vyskočit a při nějaké námaze se mi rychle rozbuší. Byl jsem na EKG a tam zjistili, že mám prý něco se stahováním, ale prý nic závažného. Ve středu mi budou dávat ten přístroj, co 24 hodin měří činnost srdce a pak se uvidí. Jsem z toho teď dost nervózní. Jestli bude mít kdokoliv nějakou podobnou zkušenost či dobrou radu, tak sem napište, rád to ocením. Děkuji. S pozdravem Jarda.
Blanka (Út, 24. 8. 2010 - 06:08)
Jardo,přečti si diskusi na téma extrasystoly,nebo sinusová tachykardie.Tvé potíže nenusí být nic vážného,třeba jen vlivem horka a nedostatečného pití.Každopádně je nutné vyšetření.Nic nepokazíš,když začneš užívat hořčík.
Iva (Út, 24. 8. 2010 - 06:08)
Všechno, co je spojené se srdcem, to člověka vyděsí. Byla jsem kolikrát na Ekg, toho Holtera na 24 hod jsem měla taky, nic závažného se nenašlo. Oba rodiče měli infarkt, o to více se bojím. Někdy to je zlé, když lehnu, nemůžu být na zádech ani na levém boku, bušení srdce normálně slyším. Ale je to už dost dlouho, co mě to takhle trápí, tak už jsem se s tím smířila, že snad od toho neumřu :-)
Pepina (Ne, 29. 9. 2013 - 10:09)
Mám občasnou tachykardii, vždy v klidu. Jedu třeba, i když byly vedra přez 30° trasu i 40 km na kole a vše je v pořádku, tlak normální i často nižší, tep normální.

Sedím doma v klidu u televize. Najednou mi začne bušit srdce, tep 120/min, tlak 190/110. Dojedu na pohotovost, jsem tam ani ne za půl hodiny, tep 80/min, tlak 160/90. Vrátím se domů, uplynula necelá hodina. Tep60/min. Tlak 12/80. EKG normální.
Pepina (Ne, 29. 9. 2013 - 10:09)
Mám občasnou tachykardii,...Oprava ne 12/80, ale 120/80
Petr (Po, 25. 2. 2019 - 15:02)
Nemate nekdo prosim zkusenosti s orthomolem? doktorka mi ho doporucila, ale jeste jsem o tom neslysela. Byla mi diagnostikovana porucha srdecniho rytmu.
Adriana (Út, 26. 2. 2019 - 14:02)
Ahoj, preptej se kdyztak v lekarne, ja jsem o tom uz jednou cetla, ze je to v kvalitni doplnek stravy pro podporu normalni funkce srdce. :)
Petr (St, 27. 2. 2019 - 12:02)
Tak uvidim co mi jeste reknou v lekarne nicmene za vyzkouseni nic nedam, dekuji za odezvu.
Simona (Pá, 1. 3. 2019 - 17:03)
Moje maminka má také problém se srdečním rytmem a doktor jí právě doporučil k lékům brát i doplněk orthomol cardio.
Jitka (Út, 30. 7. 2019 - 18:07)
Dobrý den chtěla jsem se zeptat před 2lety mě zjistili,že mam šelest na srdci a mám vysoký tlak.Já se strašně potim na hlavě,tak že zrudnu a mam úplně mokrou hlavu,ale nejhorší je že za každého počasí.Prodělala sem různé vyšetření a nic nikde nenašli,Prosím o radu co s tim mam dělat Děkuji
Karel (Po, 17. 10. 2022 - 15:10)
Co je nedovirani chlopne?je to hodně nebezpečné? dekuji.
Petr (Po, 24. 10. 2022 - 10:10)
Nedovirani chlopne = nedomykavost chlopne = insuficience chlopni - zpusobuje, ze se krev vraci proti proudu a to pretezuje srdce, plicni cevy...(zalez, ktera chlopen se nedovira). Projevit se to muze dusnosti, unavou, poruchami rytmu, bolesti na hrudi, zvetsovanim srdce...Muze to byt hodne nebezpecne, zalezi tez na rozsahu nedovirani
Reklama