Reklama

Endometrióza - nejčastější gynekologické onemocnění žen v produktivním věku

Trpí jím 1 žena z 10, přesto není toto onemocnění všeobecně příliš známé. Přitom endometrióza může v konečném důsledku vést až k neplodnosti. Co ji způsobuje? Jak se projevuje? A jak se léčí? Odpovědi nejen na tyto otázky připravila nezisková organizace Loono.

Endometrióza je onemocnění, během kterého se sliznice dutiny děložní, tzv. endometrium, nachází jinde než v této dutině. Nejčastěji se jedná o vejcovody a vaječníky, postiženy mohou být ale i jiné orgány. Ať už je tato děložní sliznice uložena kdekoliv, vždy reaguje na hladiny pohlavních hormonů. To znamená, že v době menstruace dochází ke krvácení i v ložiscích sliznice, které se nachází mimo dutinu děložní.

„Toto krvácení pak může způsobit rozvoj chronického zánětu, který způsobí zjizvení či vznik srůstů v malé pánvi. To může vést u 30–40 % žen s endometriózou bohužel k poruše plodnosti, vysvětluje Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono. „Kvůli endometrióze se totiž nemusí podařit oplozenému vajíčku uhnízdit nebo vejcovodem vůbec neprojde. Na vaječnících pak může toto onemocnění zapříčinit vznik cyst, které se pro svou temně tmavou barvu označují jako čokoládové,“ dodává.

Odpověď na otázku, proč endometrióza vzniká, zůstává nejasná. Známé jsou však rizikové faktory vedoucí k jejímu vzniku. Mezi ně se řadí výskyt endometriózy v rodině, krátké trvání menstruačního cyklu, bezdětnost či pozdní těhotenství, brzká první menstruace a pozdní menopauza.

Projevy onemocnění se pak váží na hormonální cyklus a odvíjí se od místa výskytu sliznice dutiny děložní. Patří mezi ně bolestivá menstruace a bolestivý pohlavní styk, bolest břicha či podbříšku, časté a bolestivé močení a vyprazdňování a porucha plodnosti. Endometrióza však může probíhat i zcela bez příznaků.

Reklama

„Pokud na sobě zpozorujete některý z výše zmíněných příznaků, neváhejte a navštivte svého gynekologa,“ uvádí Šédová, „ten se zeptá na potíže a vyšetří vás. K vyšetření endometriózy může napomoci ultrazvuk, zlatým standardem k určení diagnózy je pak laparoskopie spojena s odebráním vzorku tkáně. Jedná se o operaci, při které si pomocí několika malých řezů lékaři prohlédnou vaši dutinu břišní.“

Endometriózu v současné době doktoři bohužel plně vyléčit neumí. Léčba se zaměřuje na zmírnění bolesti, zabránění dalšímu růstu ložisek a zachování plodnosti. K tomu se obvykle využívají hormonální přípravky a léky proti bolesti. U těžkých případů se může využít také chirurgická léčba, která spočívá v odstranění ložisek endometriózy a rozrušení srůstů. Pokud si již žena nepřeje mít děti, může být odstraněna také děloha s vaječníky. Po menopauze dojde k poklesu hormonů a příznaky vymizí.

 

Loono je týmem mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kteří věří, že by se neměli pacienti pouze léčit, ale vést k prevenci nejrůznějších onemocnění. V minulosti odstartovalo kampaň za prevenci onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem) i reprodukčního (#doledobry) a duševního zdraví (#dobrenitro). Během 8 let své existence Loono zrealizovalo více než 2 500 workshopů, na kterých vyškolilo přes 120 tisíc lidí.

Reklama

Komentáře

Milan Fikar (Pá, 9. 9. 2022 - 13:09)
Svého času jsem u paní Jílkové v jejím pořadu vyjádřil: "neléčme neplodnost, léčme rodinu." Pro jakoukoliv neplodnot a gynekologycký problém, je rozhodující partnerský vztah, partnerská touha. Problém je v rozumovém vypořádání se s nepodařeným vztahem bez emocionálního vypořádáním se s tímto vztahem. Problém je tom že vztah k oačnému pohlaví se utváří už v raném dětství, v době kdy daná osoba, dítě, vnímá, ale ještě danému vztahu nerozumí. Až KvinTenColor test, kdy se pracuje se vztahy na podvědomé úrovni klienta - dané ženy, se dá odhalit jakého podvědomého problemového vztahu je endiometroza symtomem.
V článku je zmínka o genetice. Víme li, že geny jsou dány početím, tedy rozpoložením partnerů v době početí, mírou partnerské touhy a symptomy nemocí vznikají na základě vlastních emocionálních rozpoložení, je pro projev symptomů
nemocí důležitejší genetika nebo epigenetika?
Jana (Po, 12. 9. 2022 - 09:09)
Osobně souhlasím, že za plno zdravotními problémy je psychika a že u ženských nemocí to je spojeno často s problémy ve vztahu či vzhledem k mateřské roli. Můžete prosím napsat něco více o tom KvinTenColor testu - nic jsem nenašla.
Monika (Út, 13. 9. 2022 - 09:09)
Jde o KvinTernColor test - KTC - vypadlo r - je to:

Test vyvinutý českým arteterapeutem Milanem Kyzourem požaduje po testované osobě, aby na papír o velikosti A5 namalovala pastelkami pět barevných skvrn o velikosti dvoukoruny. Ty pak očísluje v pořadí, v jakém je namalovala. Test vypovídá o komunikačních vzrocích, emocích, vztazích s rodiči.
Reklama