Reklama

Pacienti operovaní robotickým systémem se rychleji vrací do běžného života

Pacienti, které lékaři operují pomocí robotického systému, se rychleji vracejí do běžného života a méně často potřebují doléčení v lázních. 

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) prostřednictvím systému da Vinci provedl k dnešku 1000 operací, zejména u pacientů s časnou fází rakoviny prostaty, konečníku nebo ledvin. Výsledky  chirurgové představili novinářům. Přístroj si mohou dnes a v úterý prohlédnout návštěvníci ústavu v přízemí Masarykova pavilonu.

Díky robotickému systému mohou chirurgové provádět komplikované zákroky šetrněji a efektivněji, s menší krevní ztrátou, menšími pooperačními bolestmi a méně výraznými jizvami. Oproti "otevřeným operacím" stačí jen krátké řezy, jimiž "projde" sonda s kamerou a potřebné nástroje. "Robotická operativa je vlastně vylepšená laparoskopie," řekl novinářům primář oddělení urologické onkologie Michal Staník.

Robot umožňuje přenášet i nejjemnější pohyby operatéra, zároveň mají robotické nástroje větší rozsah pohybu než lidská ruka. Osvojení robotické operativy vyžaduje výcvik pod dohledem specialistů a trénink na simulátoru. Chirurg pak přístroj ovládá rukama a nohama v sedě na ergonomicky upraveném pracovišti, zatímco se dívá na trojrozměrnou vizualizaci místa zákroku.

Operace je tak pohodlnější, než když se musí chirurg několik hodin sklánět nad stolem se skalpelem v ruce. "A co je výhodné pro chirurga, je výhodné i pro pacienta. Když se chirurg cítí v pohodě, daleko lépe se mu pracuje," uvedl lékař oddělení chirurgické onkologie Roman Šefr.

Reklama

V brněnském ústavu prostřednictvím robota operují zatím jen pacienty s některými typy nádorů. Přístroj však má potenciálně širší využití, záleží na dalším jednání s pojišťovnami. "Je to jen otázka plateb, robot umí v dutině břišní prakticky všechno, technicky je na to nesmírně dobře vybaven," řekl Šefr.

Podle emeritního ředitele ústavu Jana Žaloudíka je robot vlastně "prodlouženou rukou" prevence. Umožňuje totiž efektivně operovat nádory v raném stadiu. S posilováním důrazu na onkologickou prevenci by tak měl nacházet stále širší využití. Podle Žaloudíka v ústavu najde uplatnění i druhý podobný přístroj.

Jan Tomandl - ČTK

Reklama

Komentáře

Petra (St, 31. 8. 2022 - 20:08)
proplácí tyhle operace zdravotní pojišťovny, nebo si je hradí pacient?
Jana (Čt, 1. 9. 2022 - 13:09)
V článku píší, že proplácí jen něco, přitom robot toho umí spousty - prý je to v jednání s pojišťovnami
Nerik (St, 14. 9. 2022 - 22:09)
Ok,platí pojištění
Návštěvník (Čt, 15. 9. 2022 - 05:09)
Souhlas
Reklama