Reklama

Rizikové faktory zvyšující odvápnění kostí

Odvápňování kostí znamená osteoporózu. Ta přichází pozvolna. I když nepříjmné bolesti a zlomeniny se většinou začnou projevovat až ve stáří, již svým životním stylem v mládí můžeme rozhodnout, do jaké míry budeme tímto onemocněním v budoucnosti postiženi.Jelikož zlomeniny ve stáří mívají často životu nebezpečné komplikace, je dobré znát rizikové faktory.

Genetické vlivy: Bílá a žlutá rasa má v dospělosti nižší celkovou kostní hmotu než rasa černá.

Věk. Pohlaví. Ženy po klimaktériu při ztrátě protektivního účinku hormonu estrogenu začnou výrazněji ztrácen kostní hmotu. Hormonální terapie po klimaktériu působí nejen v oblasti psychiky, ale ochraňuje kostní tkáně a kardiovaskulární aparát.

Pohyb. Zátěž kostí přispívá k živějšímu metabolismu tkáně. Existuje osteoporóza z inaktivity, kdy dochází k odvápnění kostí i u mladších lidí, déle upoutaných na lůžko. Samotné obnovení zátěže pak vede k dramatickému zvýšení zavápnění kosti. Proto se snažíme i starší lidi udržet v pohybu, nemluvě o cévních komplikacích při ztrátě pohybu.

Onemocnění zažívacího traktu. Nadbytek či nedostatek kyselin v žaludku může ovlivnit resorpci vápníku ze střeva. Dochází k tvorbě nerozpustných vápenných solí. Ohroženo je vstřebávání vápníku ze střeva po resekcích žaludku, u postižení slinivky břišní, onemocnění tenkého střeva, onemocnění žlučníku a žlučových cest.

Reklama

Poruchy žláz s vnitřní sekrecí. Porucha funkce štítné žlázy, odstranění štítné žlázy, Cushingova nemoc, cukrovka, u žen stav po odnětí obou vaječníků, zvýšená činnost příštítných tělísek.

Léky.Kortikoidy, antiepileptika, některé močopudné léky.

Dieta. Nedostatek nejen vápníku a bílkovin vede k špatné tvorbě kostní hmoty, ve stravě veganů a některých makrobiotiků chybí stavební materiál pro kost. Na druhé straně nadbytek živočišných bílkovin, především masa, působí rychlejší resorpci kostí. Nepříznivě působí také nadbytek uhlovodanů, protože se zvyšuje odpad vápníku močí. Vysvětluje se účinkem inzulínu, který je při nadměrném přívodu cukrů vyplavován ze slinivky ve větším množství. Vysoký obsah tuku snižuje možnost vstřebávání vápníku z potravy, protože tuk ve střevě váže na sebe vápník za vzniku nerozpustných mýdel, která pak odcházejí stolicí. Naopak velká restrikce tuků vede ke snížení vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, mezi které patří také vitamin D. Metabolismus kostí může být také negativně ovlivněn vysokým obsahem fosfátů v potravě. Velké množství fosfátů můžeme přijímatpři konzumaci uměle vyrobených kolových limonád.

Kouření. Nikotin vede ke zvýšenému vyplavování katecholamlnů, které způsobují zvýšený kostní metabolismus ve smyslu odvápňování.

Alkohol. Působí toxicky na kostní buňky zvané osteoblasty. Při nadměrné konzumaci alkoholu dochází také k poškození jater a ledvin a tím nemůže dojít k přeměně vitaminu D v játrech a ledvinách na aktivní účinnou formu.

Kofein. Zvyšuje vylučování vápníku močí.

Zdroj:Alena Katčinetzová - Chronický únavový syndrom, nakladatelství Triton

Reklama

Komentáře

Návštěvník (Ne, 8. 4. 2007 - 00:04)
je mi 28 let mam 1 ditě v tehotenství jsem brala vitaminy a při kojení taky 3krat tydne chodim cvičit jim vyváženou stravu pres tři měsíce jsem měla bolesti zad po rentgenu mi bylo řečeno že mam diskretni osteoporozu a neumim si vysvělit kde jsem k ní přišla
Návštěvník (Út, 25. 2. 2020 - 12:02)
rtsfth srt rtt
Miládka (Ne, 8. 4. 2007 - 09:04)
Paní doktorko,
je poněkud zavádějící tvrdit, že vegani či makrobiotici mají nedostatek minerálů, např. vápníku. Vápník a další minerály - ve větším množství i lepší kvalitě než v mléku, masu... - jsou obsaženy v máku, sezamu, zelenině, luštěninách a celých obilných zrnech neznehodnocených omýláním svrchních obalových vrstev. Už ani nemluvím o mořských řasách a dalších potravinách, které jsou běžnou součástí stravy veganů i makrobiotiků (navíc mnozí makrobiotici konzumují ryby nebo kozí mléčné výrobky). Makrobiotici i lidé prostí, kteří jen pečují o své zdraví tou nejpřirozenější, nejúčinější a nejlacinější cestou, nekonzumují cukr (vůbec ne bílý), kofein, nekouří, nesolí (jen trochu solí z moře, či používají mořské řasy), nepijí alkohol, hýbou se, relaxují a nešílí - dokonce ani z té zdravé stravy a berou život s úsměvem - kéž by to tak bylo :-).
Všem krásný den.
Iveta (Čt, 6. 9. 2007 - 17:09)
Dobry den pani doktorko, pisu za moji mamku, kterou trapi odvapnovani kosti, pred 2 roky musela postoupit operaci ramena , jelikoz ji hodne bolelo, po operaci a 2 letech zpatky ji rameno porad boli, taky nemuze zvedat vubec tezke veci, nekdy neciti prsty u rukou a to na obou. Chodila na magnetizaci a rehabilitace , ale nic nepomaha je to cim dal horsi.Taky ma problemy s pateri a silne bolesti hlavy. Lekari ji predepsali hodne silne prasky na bolest, ktere snad uziva 2 rokem.Chtela bych Vas poprosit o odkaz nebo alternativu existuje neco?Postup lekaru se mi nelibi, magnetizace v zahranici skoro neexistuje a slova typu co by jste chtela ve Vasich letech uz vubec ne. Dekuji za odpoved.Iveta Sklenarova
Žaneta (So, 15. 12. 2007 - 17:12)
Prosím vás komu to vlastsně+ pišete.? Nikde nenajdu na vaši bolístky odpovědi od doktorů.
Káva ano,ale p… (St, 11. 11. 2009 - 16:11)
www.biocoffe.dxneurope.eu
Koupím prášky … (Čt, 3. 3. 2011 - 20:03)
Koupím prášky na osteoporozu (muj mail [email protected])
Václav (Čt, 3. 3. 2011 - 20:03)
největším nepřítelem je cukr a překyselení organismu.
největším nepř… (Čt, 3. 3. 2011 - 20:03)
Co si pod tím mám představit?
Milena (Pá, 16. 1. 2015 - 11:01)
Jak zmírnit příznaky menopauzy a zastavit řídnutí kostí? je nějaký zaručený recept nebo produkt, který by mi pomohl? díky
Alena (Pá, 30. 1. 2015 - 18:01)
Jak zmírnit příznaky...Určitě doporučím vyzkoušet elli menoosteo.Mě velmi pomohl na obojí. dá se koupit v lékárně je to nehormonální produkt
abc (Pá, 10. 2. 2017 - 17:02)
Co si pod tím mám...naprosto souhlasím
Slůvě (Pá, 10. 2. 2017 - 22:02)
Hodně blbý je to u žen co drží blbé rohlíkové pseudovědecké diety a pak jim dítě odčerpá vápník a zkazí se jim zuby.
Hana Kokotkova (Po, 11. 4. 2022 - 16:04)
Problém mi nastal po ozařování, můžete mi poradit děkuji
Reklama