Reklama

Jak mít během celého roku diabetes pod kontrolou?

Lidé s diabetem patří do rizikové skupiny, u které hrozí těžší průběh onemocnění COVID 19. Jaká opatření by měli v průběhu celého roku dodržovat?

3 pravidla jídelníčku

Pro správnou hladinu cukru v krvi je důležité:

  • jíst pravidelně – tedy, jíst pravidelně v přiměřeném množství;
  • jíst zdravější potraviny – zařadit dostatek vlákniny (celozrnné potraviny, zeleninu), z jídelníčku, pokud možno, vyloučit uzeniny a sladkosti;
  • používat zdravější postupy vaření – místo fritovacího hrnce dát přednost smažícímu papíru (vydrží vyšší teploty než pečící) nebo teflonové pánvi.

Pravidla pro osoby s diabetem platí i pro osoby bez diabetu, protože při nedodržování zdravého životního stylu (výše uvedených pravidel) se mohou diabetiky stát,“ říká nutriční terapeutka Bc. Vladimíra Havlová.

Další tipy najdete například na www.nebudkarDIAk.cz, webové stránce upozorňující také na to, že diabetici mají vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění. A proto je pro ně zdravý jídelníček důležitý.

Reklama

Pohyb ano, ale jaký?

Diabetici musí být při pohybu opatrní. Pohyb je přitom důležitý pro nižší hmotnost, hladinu cukru v krvi i lepší náladu. Dalo by se říci, že ho není nikdy dost. Vhodné jsou například chůze, chůze s holemi, jízda na kole nebo plavání. Počítají se ale i práce na zahradě nebo úklid. Druh pohybu raději prodiskutujte s ošetřujícím lékařem a fyzioterapeutem.

Píchnutí je rutina

Měření glykémie (hladiny cukru) v krvi nebo injekční léky jsou pro mnoho diabetiků běžnou součástí života – někomu stačí kontrola glykémie 1x za 10 dní, jiný bere glukometr do ruky několikrát denně. Přesto platí, že pokrok je obrovský. „Ke klasickým glukometrům přebyly další způsoby kontroly glykémie a u léků nahradila běžné injekce předplněná injekční pera, která se velmi jednoduše používají. Injekční forma přitom neznamená pouze inzulin. V aplikačních perech jsou i jiné léky, například inkretiny, které nasazujeme po selhání tabletové léčby. Některé se užívají 1x denně, jiné pouze 1x týdně,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM. Kontrola formou měření hladiny glykémie v krvi je pro diabetiky velmi důležitá. Pokud se lidem s diabetem nedaří udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, může se u nich objevit poškození malých i velkých cév.

Nižší hladina cukru, ochrana srdce i snižování hmotnosti

Novinky se objevují i v oblasti léků. Ty se teď už zaměřují nejen na hladinu cukru v krvi, ale také na snižování dalších rizik, která s cukrovkou souvisí. Tak tomu je i v případě tak zvaných GLP-1 agonistů nahrazujících přirozeně se vyskytující hormon GLP-1. Tato léčba nejen že upravuje hladinu cukru v krvi, ale zároveň pomáhá chránit srdce, cévy a ledviny i snižovat hmotnost. Jsem rád, že si v případě potřeby a při nesplnění kritérií ze strany pojišťovny na ni stále více pacientů přispívá. Pro řadu diabetiků je však tato léčba stále velmi drahá, zejména pokud by si ji měl plně hradit sám,“ upřesňuje prof. Haluzík. Stále ale platí, že účinky léčby je nutné podpořit dodržováním základních pravidel zdravého životního stylu, aby nedošlo ke zhoršení hladiny cukru v krvi a následným komplikacím.

Horečka? Kontrola nutná!

Horečka, zvracení, nechutenství, průjmy – to vše jsou příznaky, které pro lidi s diabetem znamenají nebezpečí. Při horečce se zhoršuje citlivost na inzulin a hladina cukru v krvi se může zvýšit. V případě léčby inzulinem, ale i tabletami, se může stát, že hladina naopak klesá. Proto si musí diabetici měřit hladinu glykémie v krvi několikrát denně (ideálně 1x za 4–6 hodin), případně kontaktovat diabetologa.

MK

 

Reklama

Komentáře

Radka (St, 1. 12. 2021 - 17:12)
Myslíte si, že se nějak dají odbourat prášky na cukrovku?
Diabetik (St, 1. 12. 2021 - 21:12)
Můžeš si místo toho píchat inzulín.
Petra (Ne, 5. 12. 2021 - 16:12)
To si myslíte, že je jediná cesta? I správná životospráva, správné spravování a koneckonců jsou i přírodní produkty, které dokáží tělu pomoci držet si správnou hladinu cukru v krvi. Nesmíte být ten co to prostě vzdá a je oddán tomu brát do konce života prášky nebo si píchat inzulín.
Diabetik (Ne, 5. 12. 2021 - 17:12)
Dík za knížecí rady.
Radka (Út, 7. 12. 2021 - 22:12)
Jsou to opravdu jen rady z knížky? Nebo máte s cukrovkou osobní zkušenost Petro?
Petra (St, 8. 12. 2021 - 21:12)
Mám s cukrovkou vlastní zkušenost a mohu si za to sama, protože můj životní styl byl opravdu otřesný... Naštěstí jsem to nevzdala a podařilo se mi díky potravinovému doplňku glukorizin odbourat prášky na cukrovku. Vše jsem konzultovala s lékařem, který o tomto potravinovém doplňku už ví od více pacientů.
Jana (St, 15. 12. 2021 - 11:12)
Těch potravinových doplňků, které mohou pomoci, jak s hladinou cukru, tak i s následky zvýšené hladiny je mnoho, ale důležitý je i celkový životní styl - pohyb, otužování, strava s dostatkem bílkovin a zeleniny.
Reklama