Reklama

Jak na horečku

Zvýšená teplota je signálem, že tělo bojuje s nežádoucím virem nebo bakterií.  Náš organismus chytře zvyšuje naši teplotu jako obranou reakci. Bakteriím a virům se totiž nejlépe daří při naší běžné teplotě a ta vyšší znamená jejich záhubu. Při vyšší teplotě lépe pracuje imunitní systém. Proto nechme tělo pracovat a nesrážejme horečku, pokud nepřesáhne 38,5 stupňů Celsia. Důležitý je však dostatečný příjem tekutin a řádný odpočinek v posteli.

Zvýšená teplota je samoozdravovací princip, do kterého bychom měli zasáhnout až při vypuknutí horečky. S teplotou jsou však spojeny další příznaky bakteriální nebo virové infekce, jako je rýma, kašel nebo bolest kloubů a svalů, případně pálení při močení. Pro úlevu od těchto příznaků je vhodné aplikovat volně dostupné léčivé přípravky. Je možné také podpořit imunitu dostatečným přísunem vitamínů, zejména vitamín D při dlouhodobém užívání může imunitě pomoci,“ radí PharmDr. Helena Bačová, specialista odborného rozvoje Lékáren AGEL.

 

V některých případech však může být zvýšená teplota pro člověka nebezpečná, především u dětí, ale také u dlouhodobě nemocných osob a těhotných žen. Horečka nad 38,5 °C může vést k dehydrataci nebo febrilním křečím, které postihují 3-4 % dětí nejčastěji ve věku od 9 měsíců do 5 let. Zde je již potřeba pomoc lékaře. „Při horečnatých onemocněních je vhodné být v posteli a odpočívat, vyhýbat se změnám teplot a průvanu. Velice důležité je doplňovat tekutiny nejlépe v podobě vlažného čaje, vody nebo zeleninových či ovocných šťáv, určitě však vynechat alkohol a kofeinové nápoje. V lékové terapii teploty se používají analgetika-antipyretika, tedy léky, které tlumí bolest a zároveň snižují zvýšenou tělesnou teplotu. Jsou to přípravky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu nejčastěji ve formě tablet, pro děti i ve formě čípků nebo sirupů,“ říká PharmDr. Helena Bačová a navrhuje i přírodní možnosti sražení horečky.

 

Reklama

 „Velmi účinným způsobem snížení horečky bez léků je zábal. Zabalíme hrudník na 10-15 minut do osušky namočené ve vlažné vodě cca 18 °C, nohy necháme volné. Toto opakujeme 3x během 2 hodin podle potřeby. V případě výskytu takzvané husí kůže dobu zábalu zkrátíme. Velmi efektivním způsobem může být přikládání několika kostek ledu v igelitovém sáčku na třísla po dobu 10 minut. Jedním z prostředků je také potní zábal, který by však neměl trvat déle než 20 minut a nesmí se zapomenout více než jindy na dostatek tekutin podaných nejlépe ještě před zahájením této procedury,“ dodává PharmDr. Helena Bačová.

 

Ve všech případech je nezbytné stále sledovat teplotu. Cílem by mělo být pozvolné snižování teploty maximálně o 1-2 stupně, není vhodné prudké snížení na normální teplotu zdravého jedince. Jaké teploměry lze používat a jaké jsou jejich výhody, uvádí PharmDr. Helena Bačová: „V lékárně je možné zakoupit klasické skleněné podpažní teploměry, jejichž výhodou je především cena. Pro maminky malých dětí je praktičtější digitální vodotěsný teploměr s ohebným hrotem, který lze vychýlit do stran bez rizika poškození, odečítá teplotu už do 60 sekund a to i z úst nebo konečníku. Velmi přesné jsou infračervené teploměry kontaktní nebo bezkontaktní. Jestliže však předchozí typy byly v hodnotě kolem 200 Kč, zde se cena pohybuje často přes tisíc korun podle množství funkcí.“

 

Zvýšenou teplotu jako obranný mechanismus těla tedy nesrážíme za každou cenu, v každém případě je to znamení přítomnosti zdravotního problému a je třeba dbát zvýšené pozornosti. Jestliže teplota do 48 hodin neklesá, naopak roste nebo vystoupá nad 38,5 °C, neváhejte kontaktovat svého lékaře a sdělte mu všechny svoje příznaky, které teplotu doprovází.

MK

 

Reklama

Komentáře

děda75, dnes už 81 (Út, 30. 11. 2021 - 18:11)
... a co tak ještě hlídat vitamín A ?? Horečka podstatně zvyšuje jeho potřebu. Dojdou-li rezervy, nastávají nevratná poškození orgánů.
Míša (St, 29. 12. 2021 - 11:12)
To je zajímavé s tím vitamínem A. To jsem ještě neslyšela.
Denisa (St, 29. 12. 2021 - 11:12)
nasadit klidový režim, zázvorový čaj + phytoxan u nás zaručeně funguje.
Reklama