Reklama

U infarktu hraje každá minuta roli!

Pacienti se srdečním infarktem se dostávají do nemocnice pozdě. Do zařízení specializovaného na léčbu srdečních obtíží jsou přiváženi v průměru čtyři hodiny poté, co se u nich bolest na srdci objevila.

Chyba přitom podle lékařů není na straně záchranářů. Lidé v průměru dvě hodiny doma s obtížemi čekají, než záchrannou službu vůbec zavolají, řekl dnes novinářům Michael Želízko z pražského IKEM.

Podle Želízka je přitom doba, kdy lékaři začnou infarkt léčit, pro budoucnost nemocného zásadní. "Každá minuta hraje roli," řekl. Když se nemocný dostane na operační sál do dvou hodin, tak lékaři infarkt natolik zvládnou, že se nemocný za několik dní vrátí do běžného života. Naopak když transport do nemocnice trvá déle než šest hodin, výrazně roste riziko úmrtí a pravděpodobnost, že vznikne porucha levé srdeční komory. "Potom musí brát léky a je dušný při minimální zátěži a nemůže se vrátit do práce," dodal lékař.

Srdeční infarkt podle lékaře lidé poznají podle tupé vytrvalé bolesti pod prsní kostí. Někdy může bolest vystřelovat do rukou zad, čelisti a dalších částí těla. Pokud obtíže trvají déle než deset minut a bolest neustává, ani když pacient mění polohu, měl by volat záchranáře s podezřením na infarkt.

"Výhodou tohoto postupu je, že záchranná služba dnes je schopna v naprosté většině případů natočit EKG na místě u toho pacienta a rozhodnout, jestli se jedná o jednoznačný infarkt," řekl Želízko. Záchranáři pak vezou nemocného rovnou na specializované pracoviště, a nikoli do nejbližší okresní nemocnice, kde by se EKG měřilo. Přináší to další úsporu času.

Reklama

Infarkt dnes lékaři v Česku léčí pomocí katetrů přes zápěstnínebo tříselnou tepnu k srdci. Ucpané místo v cévě roztáhnou pomocí balonku. Léčba je úspěšnější než dříve používaná metoda, při níž lékaři vstříkli pacientovi do krve látku rozpouštějící sraženinu. "Byla efektivní jenom tak v 50 procentech a bohužel u spousty nemocných vedla k mozkovému krvácení, takže i mladý člověk, který by ten infarkt přežil, skončil třeba ochrnutý na půl těla," uvedl Jan Vojáček z hradecké fakultní nemocnice.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Jarek (Út, 11. 8. 2009 - 01:08)
Velmi vystizne a alarmujici, meli by se nad tim zamyslet hlavne kuraci, jsou to sebevrazi. Otravuji ovzdusi nejen sobe, ale i jinym. Jsou to zkratka omezenci.
Magde (Út, 11. 8. 2009 - 04:08)
To jako, že než poskytnou první pomoc, tak že nejdřív dokouří cigaretu?
Návštěvník (Út, 11. 8. 2009 - 04:08)
jarek to je magor vymlácenej
Baruna (Út, 11. 8. 2009 - 05:08)
Co to tu melete za nesmylsy?
tomas (St, 2. 9. 2009 - 18:09)
sem v kanade,a dostal jsem zde infarkt,do nemocnice me odvez strejda do 1 hodiny.ale na operacni sal me poslali az za 48 h.mel sem ucpane dve cevy a davaly mi dva balonky,,,jake to muze mit nasledky ze me operovaly tak pozde,,,
ml (St, 2. 9. 2009 - 18:09)
A co když budu v lese sám?
Kdo mi pomůže?
ODPOVĚĎ:
Nepanikařte,ale zašněte opakovaně kašlat a to velmi energicky.Hluboce se nadecgněte před každým zakašláním.Kašlat musíte zhluboka a dlouho,musí se vám vytvořit hlen na hrudi.
Nádech a kašel musí být opakován každé 2 vteřiny,bez přestávky dokud nějakou pomoc neseženete např.mobilem.....nebo dokud srdce nezačne bít normálně.(už mě bolí ruka z psaní:-))
Hluboký nádech se dostane do plic a pohyby při kašlání zmáčknou srdce a umožnují cirkulaci krve,jež umožní návrat do normálního rytmu.A musíte rychle někoho sehnat.....Je to stará metoda našich prababiček,ale moc lidí to neví a zbytečně zemrou,proto si to co jsem napsal i vytiskněte,nebo pamatujte. ML
Návštěvník (Pá, 4. 9. 2009 - 15:09)
Jaké nesmysly,to je docela fajn návod.
je to blbost (Po, 1. 2. 2010 - 13:02)
A co když budu v lese sám?
duchod (St, 24. 4. 2013 - 09:04)
Zdravím vespolek,
obdržel jsem animaci rad k eliminaci eventuelního infarktu.
Mám to rozeslat na pokud možno co nejvíce dalších míst.
Protože jsem zde nový, a samoléčbu tohoto druhu jsem zatím na sobě nezkoušel, prosil bych o váš názor.
Nerad bych šířil nepravdy i když je tam nějaký odkaz na instituci, kterou neznám.
Děkuji. http://mail3.volny.cz/~~12272323b0c9aa41d1c417ba3bc17baf/app/view.php?uid=3866&folder=SU5CT1g%3D%0D%0A&sort=2&search=&pos=&cachepos=12&t=1366613943
Demeter Jan (Út, 7. 9. 2021 - 11:09)
Dobrý den, chci se zeptat já mám ucpanou hraniční cévu asi na 50% .lékaři mi stím nic neudělali,jen mi dali prášky na roztažení cev.Myslite si že by při padesáti procentecu ucpané cévy se mohl udělat balonek
! (Út, 7. 9. 2021 - 13:09)
Do ucpání cca ze 70% se tato okolnost nijak klinicky neprojevuje. Ostatní tepny postupně přebírají funkci za ucpanou cévu. Já mám ucpání pravé krční tepny na 90% a jsem celkem v pohodě.
Reklama