Reklama

Imunologové a alergologové bijí na poplach!

Nošením roušek ubylo v české populaci až o 80% klasických respiračních infekcí a jejich místo na předních příčkách nahradila diagnostika covidu-19. Ačkoli by se mohlo zdát, že úbytek respiračních chorob je dobrá zpráva, odborníci na imunologii bijí na poplach.

„Není to optimální situace, naše imunita se může oslabit a nevytvoří dostatek protilátek, protože se kolektivně nepromoříme,“ vysvětluje imunolog a alergolog MUDr. Petr Strnad, který zdůrazňuje, že tento trend není z dlouhodobého hlediska pro člověka přínosný.  Podle něho jsou naopak na vzestupu alergie. Lidé mají více alergických reakcí na inhalační alergeny či na potraviny.   

Inhalační alergie zahrnují vše, co dýcháme. To znamená pyl, prach, peří, roztoči nebo plísně. „Tyto částice se nám dostávají do sliznic očí a horních cest dýchacích. Z toho vznikají nepříjemné pocity, jako je pálení očí, vodnatá rýma nebo slzení,“ popisuje projevy inhalačních alergií lékař. Pokud má pacient sklony k astmatu, potom se zároveň stahují dýchací cesty a vzniká dušnost při astma bronchiale.

Druhou skupinou jsou alergie, které do našeho těla vstupují potravinami nebo kůží. Potravinové alergie jsou v poslední době čím dál tím častější a celých 40% pacientů už dnes má některý její typ. „Dalším typem častých obtíží je intolerance na kravské mléko, především na laktózu a kasein. Imunitní systém není schopný zvládat nápor cizích bílkovin v oblasti tenkého střeva a vzniká alergická reakce. Ta může být ve formě zažívacích potíží, nadýmání nebo průjmu,“ vysvětluje uznávaný alergolog.  

Kožní projevy alergie potom na těle vidíme ve formě ekzémů nebo kopřivky. Objevují se po kontaktních aktivitách, například alergizujícími pracími prášky, reakcí na sluneční záření, krémy, barviva nebo na jinou chemikálii.

Reklama

Alergie odhalí krevní test, aplikace nabádá k prevenci  

Řešením je vyšetření jednoduchým krevním rozborem na tzv. specifické IgE protilátky v těle. „Takový test hradí pojišťovny a každý si může zvolit ze seznamu pouze ty alergeny, které vás zajímají, případně jejich skupiny - například ovoce, zelenina nebo maso,“ říká MUDr. Strnad.

Podle odborníka na informační technologie ve zdravotnictví a ředitele společnosti Integrated Medical Solution  Ing. Petra Samka nastupují v oblasti preventivní medicíny zajímavé zdravotnické aplikace. Díky těmto nástrojům se můžete o svoje zdraví starat online, z pohodlí své kanceláře či domu a hlavně včas. Například aplikace NextLifeapp.cz byla vyvinuta právě pro řešení závažných onemocnění ve formě preventivních vyšetření. „Aplikace má unikátní funkcionalitu tzv. zdravotních rádců. Vyhodnocuje rizika závažných onemocnění na základě vyplněného dotazníku a dat o zdravotním stavu. Pacient je díky tomu v neustálém spojení nejen s lékaři a dalšími odborníky, ale i s rodinnými příslušníky, kteří chtějí o zdraví svých blízkých vědět,“ dodává Petr Samek.  

MK  

Reklama

Komentáře

Petr Vrána (Po, 2. 8. 2021 - 14:08)
Řekněte to prosím někdo Vojtěchovi..
Milan Fikar (Po, 2. 8. 2021 - 19:08)
A divíte se lékaři? Jsem jen laik (bývalý reprodukční technik). Vezměme to však popořádku. Vezměme kolik dětí se dnes rodí císařským řezem. Jeto sterilnější?!?! Z imunitního hlediska nikoliv! Dítě porodními cestami prošlo zároveň prostředím kde se setkalo ( oči, sliznice) s prostředím proti kterému mněla matka protilátky ve svém mateřském mléce. Předpokládám, že každý imunolog ví, že i v nejlepším nemocniční prostření je mnoho virů a bakterií a je otázka, které tyto bakterie a viry obsadí nově narozený organismus. Zda ty proti nimž má matka protilátky a nebo ty nemocniční. Rodit doma? Z pohledu porodníka jsou zde rizika!
Chemie ? Dnes a denně slyšíme v médiích jak dokonale dezinfekční jsou všelijaké úklidové prostředky. Kde a proti čemu si má pak organizmus vytvořit protilátky? je mi jasné, že nelze organizmus nikoho z nás hodit "do hluboké vody" a plav, ale ani v "mělkém bazénu" se nikdo nenaučí plavat. Kdo z vás četl Herriota.? To by se veterináři nemělo stát, Veterinář mezi nebem a zemí, atd. Tu pasáž, jak děti pohodného svačí? Jak ti měly vyvinutou imunitu! Slyšel jsem názor: že bychom měli být tak špinaví, abychom byli zdraví a tak čistí, abychom se cítili dobře. Teď zdánlivě odjinud: šetření vodou. Věda potvrdila že mimo některých profesí je sprchování více jak dvakrát do týdne přímo až škodlivé. alespoň s použitím mycích prostředků. Při častějším používání mycích prostředků organizmus spíše trpí, než že je zdráv. Nebo dále a obráceně. Probiotika? Co jsou vlastně probiotika(?) a jak souvisejí ze rčením: každý venkovan by měl za život sníst kolečko hlíny! Nebo ještě ostřeji, kolečko hnoje. Že přeháním! Jak se dnes nejsnáze léčí imunitní prostředí ve střevech? Proč se do zažívacího ústrojí podávají výtažky z fekálií? Na jednu stranu imunita a desinfekce, na stranu druhou probiotika a prebiotika. Na všechny tyto otázky najdete odpovědi na internetu. Než mne napadnete, zkuste si nalézt odpověď na otázku, proč vlastně máme, z vývojového hlediska nám zůstalo zachováno, slepé střevo?
Věrka (Po, 2. 8. 2021 - 20:08)
Ve všem s Vámi naprosto souhlasím. Lidé z 1 - 2 generací před námi (o dalších předchozích se nemůžu vyjadřovat, protože jsem je nezažila) sice nebyli otitulovaní před jménem i za jménem, ale zdravého rozumu měli určitě mnohe víc než ti současní přeštudovaní chytrolíni bez kouska normálního uvažování. Žádná svoboda! Všecko, každou jejich blbost MUSÍME respektovat, bezpodmínečně uposlechnout, běda mít svůj názor, pokud se nám ho náhodou podaří projevit. Všude samá vyumělkovanost, nic normálního, zdravého, všude samé náhražky - jak v materiáních záležitostech, tak v chování, jednání, v mezilidských vztazích...nic přirozeného, od srdce, nic upřímného. Zkrátka nikde žádná kvalita, ať se podívám na jakoukoliv oblast. Snad se to samo od sebe nějak změní, protože zatím to tak asi většině vyhovuje - jenže jak dlouho je toto únosné? Svět v takovém stavu NEMŮŽE dlouho vydržet, zdá se,, že Příroda už toho všeho má plné zuby.
Erik (Po, 2. 8. 2021 - 20:08)
Věrko jsi velice moudrá žena a moc si tě vážím
Viki (St, 4. 8. 2021 - 10:08)
S tou vyumělkovaností souhlasim. Lidé již zašli tak daleko, že nadávají na internetu lidem, co dají kočkám k jídlu těstoviny s masem. Prý mají mít kočky kvalitní granulky a kapsičky. Lidi se již úplně z těch reklam zbláznili. Zvířata čím dál víc trpí našimi chorobami, protože čím dál víc i je vzdalujeme od přirozenosti. Dřív si kočky chytaly myši a na přilepšenou dostaly trochu mléka a pár zbytků a kupodivu dožívaly se i dvaceti let.
Zdenka (Pá, 6. 8. 2021 - 17:08)
Pani Verko,naprosto s vami souhlasim,svoboda tady absolutne neni,sikana,zavist,v mem pripade nejde vubec o vek,ja jsem sikanovana cely zivot,ale ted ti ,hm,mladi silene sikanuji starsi lidi,nemaji zadna prava ,jsou pro ne bezcenna,nejaka podtrida lidi,kterych se chteji rychle zbavit,ci jeste nejak vyuzit..pocitam,ze se budou beztrestne zabijet..
Haya (Ne, 29. 8. 2021 - 16:08)
beru vitaminy a potravinove doplnky na podporu imunity, tak věřím, že mě žádná nemoc neskolí
Návštěvník (Ne, 29. 8. 2021 - 19:08)
Teď bude následovat fiktivní dotaz dealera, které potravinové doplňky jsou nejlepší. A pak další příspěvek od téhož dealera, že nejlepší jsou ty, co on prodává.
Reklama