Reklama

Jak funguje naše imunita v boji proti koronaviru

Během sezónních epidemií je vždy ze všech stran kladen důraz na posilování imunity. Ta totiž určuje, zda a jak se nám podaří nemoc překonat. V době koronaviru posilování obranyschopnosti organismu je velmi významným krokem, kterým můžeme chránit sebe i ostatní.

Jak vůbec imunita funguje

Imunitní systém tvoří mnoho druhů různých buněk, tkání a látek, jejichž vzájemná synergie hraje klíčovou roli v obranyschopnosti našeho organismu. Díky nim bojuje tělo proti cizorodým látkám – bakteriím, virům, plísním, houbám a jejich toxinům. Rizika však číhají i uvnitř organismu, a tak je úkolem imunity likvidovat také vlastní, potenciálně škodlivé buňky (například staré, poškozené či nádorové buňky).

Imunitní systém utváří dvě složky: vrozenou a získanou imunitu. Vrozenou (nespecifickou) imunitu tvoří bílé krvinky, ale i kůže nebo sliznice. Bílé krvinky jsou schopny pohltit cizorodé látky (antigeny) a zneškodnit je v řádech minut, ale až když se definitivně přesvědčí, že jde opravdu o antigen. Nedokážou si však cizorodou látku zapamatovat pro příště. Imunitu získanou (specifickou) oproti tomu tvoří konkrétně bílé krvinky vyzrávající v brzlíku a v kostní dřeni (T a B-lymfocyty). Ty si jsou schopny antigen zapamatovat a při příštím setkání reagují okamžitě přímo či prostřednictvím tvorby protilátek.

Vrozená a získaná imunita musí pracovat společně v boji s koronavirem

Reklama

SARS – CoV2 (COVID-19) je pro náš imunitní systém zcela nový typ viru. V populaci se tak rychle rozšiřuje proto, že na něj naše vrozená imunita neumí hned reagovat. Musí absolvovat poměrně dlouhý proces, než se s ním vypořádá imunita získaná a zapamatuje si ho.

Virus nejprve (na rozdíl od bakterií) napadne přímo buňku. Vrozená imunita na to zareaguje řadou buněk, tzv. přirozených zabíječů (NK – buňky), a další buňky vrozené imunity (dendritické buňky) rozpoznají svými receptory virovou buňku, pohltí ji a rozloží. Části této virové buňky pak předají buňkám specifické imunity a ty spustí další reakce likvidace virové buňky. Teprve v této fázi vznikají specifické protilátky, které následně kolují v krvi a zajišťují imunologickou paměť.

Snížená imunita zvyšuje riziko nákazy, v ohrožení jsou senioři i obézní lidé

K nejrizikovějším skupinám v rámci nákazy COVID-19 patří osoby se sníženou imunitou. K těm se řadí také senioři. S rostoucím věkem totiž dochází ke snížení imunity. Důvodem je mimo jiné pokles tvorby imunitních buněk v kostní dřeni, snížená tvorba protilátek na sliznicích a narušené funkce imunitního systému jako celku. Průběh nemoci pak bývá u seniorů horší kvůli zvýšené zánětlivé reakci organismu.

Také obezita má na imunitní systém negativní dopad. Způsobuje částečnou ztrátu imunitní schopnosti (poškozená aktivita bílých krvinek, snížená tvorba protilátek). Obézní lidé zároveň mívají horší průběh onemocnění, protože tuková tkáň je zdrojem prozánětlivých látek způsobujících v organismu stav chronického zánětu ještě před infekcí,“ říká Ing. Mgr. Jirka Jirků, nutriční terapeutka z kliniky Canadian Medical.

Imunitu můžeme posílit vhodným stravováním

Posilování imunity lze docílit dostatečným odpočinkem, pohybovou aktivitou, ideálně na čerstvém vzduchu, či konzumací vhodných potravin.

„Náš imunitní systém je stále aktivní, nikdy neodpočívá, a právě v průběhu infekce je mnohem aktivnější a náročnější na zdroje (zrychluje se metabolismus, je zvýšená potřeba látek pro tvorbu nových buněk atd.), které musí získat ze stravy,“ vysvětluje Ing. Mgr. Jitka Jirků. Dostatečné množství vitaminů a stopových prvků hraje klíčovou roli pro správné fungování imunitního systému jak z pohledu prevence, tak i při léčbě nemoci. Nedílnou součástí optimálně fungujícího imunitního systému je i zdravá střevní mikrobiota (střevní bakterie).

Mezi klíčové vitaminy v boji proti infekci patří A, C a D, které jsou přímo zodpovědné za vyzrávání a efektivitu imunitních buněk, včetně jejich schopnosti rozlišit škodlivé látky a efektivitu jejich reakce. Pro aktivitu bílých krvinek jsou důležité vitaminy B6, B12 a kyselina listová. Ve stravě nesmí chybět antioxidační vitamin C a E a antioxidační enzymy, jejichž součástí je selen, zinek, měď a železo. Ty chrání náš organismus proti oxidačnímu stresu. Pro růst a podporu zdravé střevní mikrobioty je důležitý dostatek rostlinné stravy, vlákniny a fermentovaných potravin. Z toho, co bylo uvedeno výše, jasně vyplývá nutnost pravidelné a dostatečné konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, ořechů, vajec, ryb a mléčných výrobků (nejlépe zakysaných). Nepostradatelnou složkou stravy jsou také omega 3 mastné kyseliny obsažené ve vysokotučných rybách, které působí protizánětlivě. Jejich variabilita pomůže dosáhnout optimálního příjmu v období zvýšených nároků organismu na všechny imunitní funkce v těle.

Proč byste měli vědět, jakou hladinu vitaminu D máte?

„Vitamin D má zcela zásadní význam pro lidské zdraví. Jeho nedostatek má nepříznivý vliv na imunitu – například na onemocnění dýchacích cest, funkci srdce a svalů, krevní tlak, nervovou soustavu, zdravý vývoj kostí a zubů či riziko vzniku některých nádorů,“ připomíná MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

V zimním a jarním období nezískáme vitamin D ze slunečního záření (chybí UVB složka záření) a musíme jej tělu dodat ve stravě či vitaminovými doplňky. Odborníci upozorňují na naprosto nedostatečnou hladinu vitaminu D diagnostikovanou během roku u více než 40 % evropské populace.

Jakou máte hladinu vitaminu D v organismu, můžete zjistit jednoduše. „Vyšetření se provádí z krve, na odběr je třeba přijít nalačno, přibližně 12 hodin předtím nejíst a nekouřit. Před odběrem je dobré vypít ¼ litru vody nebo neslazeného čaje,“ radí MUDr. Podroužek.

V současné době je možné využít také test, nyní nabízený ve formě cenově zvýhodněného balíčku, kterým zjistíte, jakou máte hladinu vitaminu D a zároveň také hladinu protilátek COVID-19. I tento test můžete absolvovat v odběrových místech EUC Laboratoří po celé České republice.

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 do roku 2019 investovala 858 milionů korun především do modernizace přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. Ve 26 zdravotnických zařízeních napříč ČR (včetně 9 prémiových), 11 mamocentrech, 23 lékárnách a 11 laboratořích zaměstnává 2 230 zdravotníků, kteří poskytnou péči 1 milionu pacientů ročně. Vice na www.euc.cz

Reklama

Komentáře

Rebeka (So, 28. 11. 2020 - 13:11)
naše tělo potrebuje probiotika, vitamin C a D
M. (So, 28. 11. 2020 - 17:11)
Naše tělo potřebuje pro správný chod vše - základní živiny, vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy, probiotické potravina a další fytonutrienty. To může zajistit jen co možná nejpestřejší a nejzdravější strava, kdy jsou rostlinné produkty pěstovány na zdravé půdě bohaté na živiny a živočišné zdroje pochází z přirodních chovů. To je dnes téměř nesplnitelný sen, proto lidem chybí v různých částech země různé látky a z toho vnikají v organismus nemoci. U nás hodně chybí především vitamín D, selen, křemík, kvalitní omega kyseliny, CLA konjugovaná kyselina linolová (která je v mléku a masu, ale jen pokud je dobytek pasen na trávě)...
Tina (Ne, 29. 11. 2020 - 19:11)
lidi, kteří prodělali covid mmají akutní nedostatek vitaminu D, takže homusí doplnit ve formě tobolek, vitaminu
! (Ne, 29. 11. 2020 - 20:11)
Článek se zpočátku tváří jako odborný, nakonec z něj vyleze reklama na potravinové doplňky. Takových článků je na doktorce.cz většina.
Lukáš (Út, 1. 12. 2020 - 12:12)
Tak článek odborný je. Vitamíny při koronavirové infekci doporučují vědci i lékaři. Myslíte, že by bylo lepší, kdyby server na činnost vydělával tak, že by byly články placené nebo byl financován nějakým státním grantem z daní všech? Chápete, že ty vitamíny si mohou lidi koupit kdekoliv, což většina stejně udělá a jde do nejbližší lékárny. Zkuste si takovýto projekt financovat a uvidíte, zda se uživíte. Měl jsem podobné stránky a musel jsem jejich činnost ukončit, protože z reklamy je pár drobných a na rozjetí obchodu nemám čas ani sílu. To se raději živim osobnim poradenstvím a stránky mám jen jako informační na mou činnost a kurzy. Zde rád čerpám informace z různých oblastí, nejen o vitamínech.
Siana (Ne, 14. 3. 2021 - 21:03)
no jedine nosit respirator a brát vitaminy na podporu imunity. Nic jiného asi ani nepomuže
! (Ne, 14. 3. 2021 - 22:03)
Také je důležité vyhýbat se městským policajtům, protože jsou asi placení od kusu inzultovaných občanů.
Návštěvník (St, 3. 11. 2021 - 21:11)
musíme ji trochu pomoct a dát našemu tělu i nějaké vitaminy, mineraly, imunitu podpořit, posílit
Blanka (Út, 21. 6. 2022 - 22:06)
Já jsem se nechala očkovat a stejně jsem ho prodělala těžce. Celkově si myslím, že moje imunita není úplně ok, a tak bych s tím chtěla něco dělat. Co nejlíp pomáhá k lepší imunitě?
Veronika (Čt, 23. 6. 2022 - 23:06)
V době kdy to začínalo jsem si zjišťovala hodně informací co je tak pro tělo nejlepší ke získání dobré imunity. Přišla jsem na to, že výborné k dobré imunitě jsou vitální houby, které se hodně využívají v tradiční čínské medicíně. Začala jsem brát pravidelně doplněk stravy, který vitální houbu obsahuje a od té doby jsem ještě nebyla nemocná.
Blanka (Pá, 24. 6. 2022 - 16:06)
Jaký doplněk stravy? Musela jsem se teda podívat co to vlastně vitální houby jsou.
Veronika (Po, 27. 6. 2022 - 11:06)
Já pravidelně užívám doplněk stravy Reishi, který se dá koupit od českého výrobce mycomedica .cz Ono pokud by jste to chtěla celé pořádně nastudovat, tak je ideální si otevřít jejich stránky, kde to všechno mají. Já bych to tady vypisovala asi hodně dlouho, ale pro mě bylo podstatné to, že už nejsem tolik nemocná jako před tím.
Reklama