Reklama

Doporučení plicních lékařů pro pacienty, kteří prodělali COVID 19

Zkušenosti s dosavadním průběhem nemoci vedly pneumology k tvorbě doporučení pro léčbu covidu a pro následné ambulantní prohlídky „postcovidových“ pacientů.

Pacienta, který prodělal koronavirus, by měl pneumolog vidět 4–6 týdnů po propuštění z nemocnice a poté za další přibližně 3 měsíce. Lidé, kteří prodělali covid a zvládli jej doma, by měli k plicnímu lékaři zajít, pokud se potýkají s respiračními obtížemi,“ uvádí doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Pneumolog by podle něj měl příchozí „postcovidové“ pacienty komplexně vyšetřit, provést spirometrii, a další funkční testy, změřit nasycení kyslíkem jak v klidu, tak po zátěži, vyšetřit plicní difuzi, v případě potřeby nařídit zobrazovací vyšetření plic rentgenem nebo CT. „Už nyní se nám hlásí o vyšetření mnoho zájemců, kteří covid-19 v nedávné době prodělali. Odkazujeme je na nejbližší specializované plicní ambulance, kterých máme více než 400,doplňuje doc. Koblížek.

Rizikovým faktorem pro těžší průběh nemoci jsou podle plicních lékařů věk nad 60 let, obezita, špatná imunita, přítomnost dalších nemocí, především kardiovaskulárních, cukrovky, či chronických plicních nemocí. „Typickým případem, u něhož má nemoc těžší průběh, je obézní muž středního věku s cukrovkou a vysokým tlakem,“ dodává prof. Vašáková. Podle ní je třeba, aby se mezi lidmi přestal šířit strach, který oslabuje imunitu. Ta je pro boj s nemocí velmi důležitá.

Dopady koronaviru na plíce:

Reklama

Dopady koronaviru na plíce lékaři stále zkoumají.

Studie z hradecké nemocnice prokázala až u poloviny sledovaných „covidových“ pacientů lehce poškozené plicní funkce.

Zkoumání plicních lékařů ve FN Olomouc ukázalo pozánětlivé změny jen u cca 8 % z 80 sledovaných pacientů (a tyto změny byly ve většině případů nevýznamné) a snížení plicních funkcí u přibližně 4 %.

Následky na plicích bývají v různém rozsahu i po prodělání jiných respiračních infekcí a virových zápalů plic. Časem může dojít k zregenerování plic. Záleží na rozsahu poškození plic. Regenerace plic po prodělaném komplikovaném onemocnění COVID 19 je předmětem výzkumu. (https://www.nature.com/articles/s41422-020-0369-7)

MK

Reklama

Komentáře

děda75 (Út, 20. 10. 2020 - 18:10)
Jeden můj švagr pozbyl po zápalu plic velkou část plic. Byl pak asi 20 let invalidou. Nebylo to po Covidu, ale po chřipce. Někdy kolem r. 1960. Už zemřel. Tehdy ještě nevěděl, ale někde se už vědělo, že: pokud jsou během zápalu a i po něm podávány vysoké dávky vitamínů E a C, nejlépe i zinku, a přemíry plnohodnotných bílkovin, pak zápalem poškozená tkáň se obnoví do původní struktury a do původní funkce. To platí v mnoha podobných případech poškození tkání. A dodnes je to hrubě opomíjeno. Včetně dnes tak přehnaně módního Kovidu. Je tu nějaký "absolvent" těžšího průběhu nějakého zápalu plic kterému to bylo naordinováno? .... bych se divil.
Maja (Pá, 23. 10. 2020 - 19:10)
a hlavně mají nedostatek vitaminu D, takže ho musí doplnit. Nejlepší je formou zdravé stravy, ale taky i ve formě potravinových doplnku. Taky ho beru, vitamin D a C beru letos opravdu nonstop a pravidelne
Ingrid (Ne, 22. 11. 2020 - 16:11)
Plus ženšenové kapsla 1 krát denně a po týdnu ob dva dny jednu po dobu tří měsíců.
! (Ne, 22. 11. 2020 - 18:11)
Ještě napiš (třeba i po jiným jménem), od které firmy jsou potravinové doplňky nejlepší.
LL (St, 7. 4. 2021 - 18:04)
ty jsi kokot viď
Reklama