Reklama

Jakmile ochranná pomůcka navlhne, je neúčinná a může škodit

Ochranné pomůcky vlhnou a zrácí účinnost. Ve vydechovaném vzduchu je 5% - 6,3 % vodní páry. Na rychlém zvlhnutí pomůcek se může podílet i pot či vlhkost vzduchu. Vlhká pomůcka je neúčinná a může v ní docházek k množení bakterií a plísní. Takovou pomůcku je potřeba ihned vyměnit. Dlouhodobé nošení pomůcek může mít i další zdravotní rizika.

Nošení pomůcek tam, kde jsme sami či s blízkými lidmi bez příznaků či lidmi nespadajícími do ohrožených skupin (staří lidé, lidé s oslabenu iminutou, lidé s více chronickými onemocněními), může být svým způsobem kontraproduktivní, protože dojde k zbytečnému znehodnocení pomůcky.

Orientační doby použití pomůcek naleznete na obrázku výše, který vydala Česká lékárnická komora. Časy mohou být ještě zkráceny vlivem teploty prostředí, vlhkosti vzduchu a intenzivnější fyzické činnosti.

Další rizika dlouhodobého nošení roušek různé kvality většinovou populací:

Falešný pocit bezpečí. Často jsou cizí lidé v blízkém kontaktu, protože se nesprávně domnívají, že pokud mají roušky, tak se nemohou nakazit.

Reklama

Časté sahání na obličej a opětovné nasazování padající roušky.  Sahání na obličej patří mezi časté způsoby, jak se viry nakazit.

Nesprávná likvidace jednorázových či již nefunkčních pomůcek může znamenat další znečišťování životního prostředí i nebezpečí pro šíření nákazy.

Zhoršení dýchání a okysličování tkání včetně mozku. Částečně dochází k tomu, že zpětně nadechujeme vzduch, který jsme vydechli. V tomto vzduchu je méně kyslíku a zvýšená hladina oxidu uhličitého. Může to způsobit motání hlavy, poruchy koncentrace, pocity na omdlení.

Nebezpečí infekcí. Ve vydechovaném vzduchu do roušky se nachází plno mikroorganismů, které v nás běžně žijí a nezpůsobují nám žádné zdravotní potíže, pokud nejsme oslabeni a pokud nedojde k pomnožení těchto mikroorganismů nad určitou hranici. Pokud je stejná ochranná pomůcka nošena dlouhou dobu, může v ní docházet k hromadění a pomnožení těchto potencionálně nebezpečných patogenů. První známkou mohou být různé kožní infekce, dále může následovat postižení sliznic dýchacího a trávicího traktu.

Přetěžování pomocných nádechových svalů a změna dechového stereotypu. Přetížené svaly mohou omezovat pohyb hlavy, hrudníku a žeber a tím omezovat dýchání plic. (Fyziologický nádech by měl být co nejméně namáhavý. Nádech přes ochrannou pomůcku je nádech přes odpor a pomocné svaly musí být zapojeny.)

Zhoršení zraku vlivem zamlžování brýlí. Toto může být nebezpečné zejména v případě řidičů.

Znemožnění přirozeného smrkání, např. i u rýmy alergického původu.

Snížení tvorby pro imunitu zásadního vitamín D3.  Vitamín D3 (cholekalcitriol) se tvoří v kůži vlivem slunečního záření UVB. Látka nepropouští dobře UVB záření a snižuje tvorbu vitamínu D3. Ten je pak nutno doplňovat zejména rybami či potravinovými doplňky.

Vyřazení hluchoněmých se života společnosti. Hluchoněmí nemají žádnou možnost odezírání.  Nemohou tak sledovat ani televizní zpravodajské programy, kde nejsou titulky či tlumočení do znakové řeči.

Nemělo by se díky rouškám zapomínat na to, že největší zbraní proti nakažení je sociální distanc dva metry, kýchání či kašlání do ohybu lokte (i při alergiích), pravidelné mytí rukou a při pozvolné imunizaci populace bude největší roli hrát náš celkový zdravotní stav, stav imunitního systému a stav naší psychiky. Strach, panika a stres mohou situaci velmi výrazně zhoršit.

Autor: MK

Reklama

Komentáře

Jana (Út, 7. 4. 2020 - 13:04)
Též dýchání v devátém měsíci těhotenství je přes roušku peklo. Porod v roušce si nedovedu představit.
Tom (Čt, 11. 3. 2021 - 11:03)
A to si představte, že mi známý povídal, že s ženou rodil v prostějovské nemocnici 5 hodin v respirátoru. Přitom měli oba negativní test. Toto není o zdraví, to je o buzeraci a ohrožování zdraví všech včetně nenarozeného dítěte.
! (Út, 7. 4. 2020 - 15:04)
Když už jsme ty roušky od Číňanů draho nakoupili, tak je přece nevyhodíme. Musíme je vynosit, i když můžou nadělat víc škody než užitku.
Václav (Út, 7. 4. 2020 - 16:04)
Zas tolik jich nemáme, tak by měly být pro ty, co je opravdu potřebují. A nosit po dobu, když je to smysluplné. U nás na vsi důchodci v rouškách myjí i okna, což si myslím, že je zbytečné, obzvlášť když to okno mají do vlastní zahrady.
M. (Út, 7. 4. 2020 - 16:04)
Aby nakonec nebyla ta rouska tim nastrojem promorovani: Virus pry vydrzi na rousce az tyden, na papiru par hodin - https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/virus-podle-studie-vydrzi-na-rousce-az-tyden-40319630
Promořitel (Út, 7. 4. 2020 - 18:04)
Strana a vláda rozhodla, že se populace musí koronavirem řádně promořit, aby se získala "kolektivní imunita". Proto prodloužila "nouzový stav" svých poddaných do 30. 4. 2020. A k promoření je povinné nošení roušek přímo ideální možností.
! (St, 8. 4. 2020 - 08:04)
Při dokonalém promoření se vláda zbaví hlavně seniorů, čímž zároveň vyřeší dlouho odkládanou a dosud neúspěšnou důchodovou reformu.
zdenda (Út, 7. 4. 2020 - 19:04)
Respirátory ppf3 nejsou k sehnání a proto se mění názor na ochranu lidu. Namísto urychleného výzkumu léku a vyčkání v bezpečí začíná vítězit nenažranost a peníze. Odporné rozhodování o vražedném promořování společnosti hodné nacistických ideologií by mělo být trestné. Kdo nechá pro peníze utrápit k smrti svoje rodiče, příbuzné, a mladé lidi s nějakou indispozicí ? -- jedině zrůda , která nepatří do civilizované společnosti. Na zbrojení je přece peněz třeba víc....
M. (St, 8. 4. 2020 - 09:04)
Bohužel pokud budeme všichni v bezpečí vyčkávat dva roky - dřív údajně nemůže být vakcína uvedena na trh, tak během pár měsíců nebudou mít lidé závislí na lécích žádné léky a budou umírat na svá základní onemocnění. Bohužel léky se musí vyrobit, zaplatit, rozdistribuovat... Pokud jsou placeny pojišťovnami, tak ty musí obdržet peníze ze zdravotního pojištění, které odvádí podnikatelé a zaměstnanci. Jinou možností je zavedení úplně jiného světového systému, ale to nevím jakého. Nikdo zatím nerozhodl o promořování celé společnosti, všichni hovořili, že rizikové skupiny by se musely chránit.
! (St, 8. 4. 2020 - 10:04)
Cit.: "Nikdo zatím nerozhodl o promořování celé společnosti, všichni hovořili, že rizikové skupiny by se musely chránit.": To je dost naivní představa, že by se podařilo hermeticky uzavřít rizikové skupiny a oddělit je od ostatní promořené společnosti.
M. (St, 8. 4. 2020 - 13:04)
A vy chcete tvrdit, že nyní jsou tyto skupiny dostatečně chráněny? To, že si chodí nakupovat do supermaketu s latkovou rouškou v určité hodiny, nepovažuji za účinnou ochranu proti virům. Nebyly by třeba víc chráněny, kdyby se právě na jejich ochranu společnost zaměřila, právě tyto skupiny dostaly kvalitní pomůcky, rozjely se pro ně různé dodávkové a distanční služby, atd.?
! (St, 8. 4. 2020 - 19:04)
Přečti se příspěvek až do konce. Tvrdím, že izolace rizikových skupin obyvatel je naivní představa.
M. (Čt, 9. 4. 2020 - 10:04)
Tak stoprocentní izolace určitě není možná. Hodně to též závisí na ohrožených jednotlivcích samotných. A snad by ta izolace nemusela být dlouhodobé. Záleží, jak velké procento populace je již promořeno. Chápu to tak, že až bude promořeno 70%, že již se vir nebude moc šířit a izolace i ochrožených by mohla být zrušena. Jo uplná jistota není nikdy v ničem. A určitá svobodná volba by asi byla žádoucí. Bránit někomu, kdo to chce risknout, stýkat se s rodinnými příslušníky, no nevim. Asi jen za předpokladu přetíženého zdravotnictví.
Mirek (Út, 7. 4. 2020 - 21:04)
Jo, peníze až na prvním místě. Zdegenerovaná společnost.
Návštěvník (St, 8. 4. 2020 - 11:04)
Coronavirus Could Infect Up to 10 Million in Germany
As many as 10 million people in Germany could become infected with the new coronavirus in the next few months if stringent preventative measures aren't observed by everyone, the head of Germany's center for disease control warned on Wednesday. 18.March 2020
Návštěvník (St, 8. 4. 2020 - 11:04)
Chřipka versus koronavirus – podobnosti a zásadní rozdíly, situace k 18.3.2020!U infekce koronavirem je 30 až 40x vyšší pravděpodobnost úmrtí, než je tomu u běžné chřipky.U onemocnění COVID-19 uvádí celková smrtnost 0,5-2,8 % ! To je z 10 milionů infikovaných Němců 50 000 - 280 000 zemřelých ne nákazu. U Čechů proporcionálně méně / 8 = 6tis až 35tis obětí na koronavir.
Promořitel (Čt, 9. 4. 2020 - 11:04)
Na oslavu koronaviru se již začal v Praze na Staroměstském náměstí stavět morový sloup.
Jana (Út, 14. 4. 2020 - 07:04)
Pro kardiaky, zeny v prechodu, alergiky je rouska zdravi ohrozujici.
! (Út, 14. 4. 2020 - 11:04)
To je fakt, ale jak se nechal slyšet soudruh plukovník Prymula, "roušky se budou rušit jako poslední, protože to prý lidem VADÍ NEJMÉNĚ".
Ilona Pribylova (So, 23. 5. 2020 - 00:05)
Zdravím!
Mne roušky hodně pomáhají na alergie v přírodě, když je mám tak MB e neteče z nosu. Ale je pravda že v létě v parakach to bude asi hrůza je mít na sobě.
Od dvou let se léčím s autoimunnim onemocnění štítné žlázy, čtyři roky s autoimunnim onemocněním jater- primární biliarni cirhozou k tomu mám ještě ulcerozni colitidu, to je zánětlivé onemocnění střev také autoimunni nemoc. Beru imupresiva (, léky na potlačení imunity) nesmím posilovat imunitu, můj imunitní systém napadá tyto orgány. Takže od doktorů mám nákaza o roušku nosit, prý jsem v rizikové skupině.
Takže já i po 25 květnu ve městě, a kde je hodně lidí roušku budu nosit dal, ať si každý říká co chce, mně je to jedno, hlavně že budu zdravá. Navíc mám doma starší rodiče a táta má plicní hypertenze a mamka je diabetiky, tak se bojím abych je nenakazis. Pracuji jako servírka na Děčínské zámku, tam roušku a rukavice mít musíme.
Petr (So, 23. 5. 2020 - 06:05)
Vy mít skvělý češtin!
Návštěvník (St, 17. 6. 2020 - 11:06)
Vy potřebujete okysličt mozek, aby vám konečně došlo oč tu vlastně běží ,ale to musíte sundat roušku a dýchat nefiltrovany krásný vzduch, jinak si do vaše sbírky nemoci, přidáte plíseň na plíce a končite.
Moc vám přeji, aby vám to všem došlo.
! (St, 17. 6. 2020 - 14:06)
Roušky budeme povinně nosit až do doby, než dorazí další vlna epidemie, a pak nanovo. Když jsme je draho nakoupili, tak je přece nevyhodíme.
Reklama