Reklama

Jak urychlit hojení zlomeniny

Proces hojení zlomeniny je dlouhý a náročný a vyžaduje fixaci zlomené části a klid. Součástí léčby by měla být i vyvážená strava a dostatečný příjem vápníku a vitamínů úodporujících jeho vstřebávání a ukládání do kostí.

Co se děje při zlomenině?
Úrazové zlomeniny vznikají v důsledku nárazu či pádu, kdy působící síla je větší než pevnost kosti. Poškozená tkáň na okraji zlomených kostí postupně odumírá a buňky zvané osteoklasty ji začnou odstraňovat. Po čtyřech až deseti dnech se v krevních zátkách začnou tvořit tzv. fibroblasty, které vytvářejí kolagenní vlákna a mezi dvěma zlomenými konci kosti začne vznikat jakýsi „most“ v podobě vazivového spojení, který se v další fázi přetvoří na kostěný. Tato fáze může přetrvávat i tři až čtyři měsíce, než dojde k úplnému hojení. V závěru léčebného procesu osteoblasty a osteoklasty přemodelují tuto část na pevnou kost.

Jak urychlit hojení?
Proces hojení zlomeniny je dlouhý a náročný a vyžaduje fixaci zlomené části a klid. Součástí léčby by měla být i vyvážená strava a dostatečný příjem vápníku – konkrétně dospělému člověku se doporučuje užívat 1 000 mg přírodního vápníku denně. S vápníkem to ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Nezáleží totiž na absolutním obsahu vápníku v potravině, kterou si v dobré víře dáte, ale na jeho vstřebatelnosti. Nejvyšší obsah vápníku je v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku a relativně nízká v zelenině.Vápník lze užívat i ve formě doplňku stravy přírodního původu –ve formě tobolek s práškem z vaječných skořápek

Proč vápník nestačí?
Pro podporu hojení kostí, je třeba doplnit také vitaminy D3 a K2 bez nichž se vápník v těle nedostane tam, kam má. „Vitamin D3 má schopnost zvýšit vstřebávání vápníku střevem tím, že vytváří aktivní protein, který vápník váže. Při nedostatku vitaminu D3 se vstřebá pouze 10-15 % vápníku a jen 60 % fosforu přijatého stravou,“ popisuje prof. MUDr. Petr Broulík, DrSc., ze 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.
Vitamin K2 potom směřuje vápník přímo do kostí a zubů a zabraňuje jeho ukládání do cév a měkkých tkání. Jak vysvětluje MUDr. Jana Čepová, PhD. z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF a FN v Motole: „Vitamin K2 působí na osteokalcin – čili bílkovinu potřebnou pro novotvorbu kostní tkáně a také na zvýšení osteoblastické aktivity (proces vzniku nové kostní tkáně). Zároveň se tento vitamin podílí na kostní novotvorbě zpomalením činnosti osteoklastů – čili buněk odbourávajících kostní hmotu.“  Zjednodušeně řečeno: vitamin K2 svým působením zlepšuje přestavbu kostní tkáně tak, že podporuje její tvorbu a tlumí její odbourávání.

Kam pro vitaminy?
Vitaminy D3 i K2 jsou rozpustné v živočišných tucích, nejvíce jich najdeme v tvrdých sýrech, mořských rybách (hlavně vitamin D), mase, tvarohu, vaječných žloutcích atd. Mnohé klinické studie z posledních let dokazují, že většina populace trpí jejich nedostatkem. „Dosáhnout správné hladiny vitaminů D3 a K2 pouze stravou a pobytem na slunci je v našich podmínkách prakticky nemožné, proto doporučuji doplňovat pestrou stravu vitaminovými doplňky,“ říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D.

Reklama

 

Reklama

Komentáře

Lada (Po, 18. 3. 2019 - 07:03)
Když jsem měla v závěru loňského roku zlomenou ruku, taky mi doktor doporučil užívat zvýšenou dávku vápníku, přesně jak píšete a k tomu, pro mě trochu překvapivě, právě i déčko a káčko pro lepší vstřebávání. Rovnou teda řekl, ať si koupím kvalitní vitamíny v lékárně, že z jídla nemám šanci do sebe dostat dostatečné množství. Takže jsem zakoupila přírodní vápník vyrobený z vaječných skořápek a k tomu kombinaci K2 a D3 a brala poctivě celá dva měsíce. Výsledek je takový, že ruka se mi hezky zhojila, tak snad i díky těm vitamínům? V každém případě jsem za to ráda a zase o něco chytřejší ;-)
verka (Po, 18. 3. 2019 - 14:03)
Ať jdu k lékaři se psem nebo se sebou - to tedy dříve, když jsem jim ještě bezmezně věřila-vždy jsem slyšela, že z normální stravy organismus potřebné množství ničeho a krmila jsem sebe i psa chemickými umělinami. Doplatila jsem na to sakramentsky, předtím můj pes - tatáž dg. Co chodím k léčiteli, nepotřebuju nic takového, organismus mám čistý, ke svému věku zdravý, škoda, že mne nenapadlo ignorovat chemii dřív. Nemusela jsem dostat rakovinu a i můj pes by jistě ještě žil.
To je zase moje zkušenost s léčením přírodním. Co chemie pokazila, díky léčiteli příroda i toto napravila. Bohužel plně platím, zatímco ZP velké sumy ušetřila. Přesto ale i moje hamižná PL nenapíše ani cesťák, takže to je ještě můj výdaj navíc, protože jinak než svým vlastním autem s úpravou pro invalidy se z domu nikam nedostanu. A na sanitku prý nemám nárok, když mám svoje auto. Na druhé straně člověk všude čte a slyší řečičky o "důstojném" životě, "důstojném stáří", co všecko se pro ZP vynalezlo...ale skutek v praxi nějak utek. Stejně si myslím, že všechno je v lidech, ať to bylo dřív nebo po 1989.
! (Po, 18. 3. 2019 - 15:03)
Přidělení sanitky nesouvisí s vlastnictvím auta, ale s diagnózou a zdravotním stavem (=schopností auto řídit). Pokud na choroby stačil léčitel, šlo zřejmě o psychosomatická onemocnění.
verka (St, 20. 3. 2019 - 12:03)
Děkuji za Váš názor. Škoda, že moje hamižná PL neví ani o předepisování sanitky, co má vědět. Os doby, co jsem se vykašlala na jí dychtivě očekávané úplatky, protože nekradu, mám u ní vys.....
Ale: zdravotní stav nerovná se schopnosti řídit auto. Auta se různě upravují tak, aby je mohli řídit i lidé s postižením, což je po těžkém úrazu před mnoha lety i můj případ. "Díky|" léčení různými doktory-údržbáři ale bych už dnes jízdu roztřesenou sanitkou po našich silnicích velice těžko odstonávala. Sama už za ty občasné milosti, tj. napsání sanitky, vím nejlíp, že musím jet tím auto, kde např. necuká spojka jako u někt. sanitek, že mám mít měkké teplé sedadlo a ne studené koženkové tvrdé, neodpružené jako sanitky, a že nemusím vyjet bezohledně každý výmol - to všecko jsem dřív prožila, proto jsem si radši platila taxislužby, než jsem si za mnoho let vyboxovala příspěvek. Protože na veškeré státní vymoženosti "mají nárok" jen zdraví nemakači, narkomani...ne lidé s postižením vinou zaměstnavatele, kteří přesto celý život poctivě - A RÁDI!!! - až do star. důchodu pracovali.
A ještě - všechna onemocnění jsou DO JISTÉ MÍRY I psychického původu.
Ale bohužel ani sebelepší léčitel nemůže zakrátko napravit to, co na mně zdravotníci svým neumětelstvím a chemií za desítky let pokazili. Aspoň že místo 30ti prášků mám dvoje, bolestí méně a že žiju. Nebýt léčitele, tak už tu nepíšu, díky našemu "zdravotnictví" bych byla pod drnem, a kdo by tam chtěl, i když ten život nemá jednoduchý? Což mladí, zdraví a bohatí asi těžko pochopí.
děda75 (Po, 18. 3. 2019 - 20:03)
S vaší druhou větou naprosto nesouhlasím. Za 40 let intenzivního zájmu o oblast "léčení výživou" jsem dospěl k poznání, že většina potíží a nemocí (cca 70% nebo víc) je důsledkem nedostatků ve výživě. A tomuto se standardní medicína vyhýbá jak čert kříži. Proto upadá důvěra a přenáší se na alternativu. Tam je ovšem situace taky nedobrá, protože chybí odborníci, investice do výzkumu atd. Potěšitelný je rostoucí počet renomovaných lékařů kteří to začínají přiznávat.
! (Út, 19. 3. 2019 - 08:03)
Názory lékařů na to, co je zdravé a co nikoliv, se v průběhu cca 1 desetiletí diametrálně mění (viz vejce, sádlo atd.). Naštěstí se většina lidí řídí pravidlem "Čeho je tělu třeba, toho si žádá" a stravuje se tedy v podstatě zdravě. A pokud ne, stačí počkat pár let a bude to v souladu s názory lékařů OK.
Jana Kučerová (Út, 19. 3. 2019 - 10:03)
Dobrý den,

velmi hezky napsaný článek.
Ano, musím s tím souhlasit a zároven se přidat.Měla jsem nedávno zlomeninu na ruce a lékař mi doporučil, abych si koupila právě vitamin D3 a K2, že to podpoří urychlení léčby a také poměrně dost zmírní fakt, že budu mít další zlomeninu.
Nakonec jsem si na doporučení koupila tyto vitamíny od Biominu, protože je to výrobce léčiv a je zaručené dobré složení.
Zatím beru zhruba půl roku, ale jsem spokojená, ruka se mi dobře zahojila a beru dál jako prevenci.
Monika (St, 20. 3. 2019 - 09:03)
Kdysi jsem četla velmi zajímavý článek o prodlužování končetin u ruského profesora. Při této proceduře se dětěm musí nohy v podstatě lámat. Na ruskou kliniku jezdí i plno dětí ze západu a mají mnohem delší dobu hojení než chudé ruské děti, které jedi hlavně luštěninové a obilné kaše. Západní strava v podobě sladkostí, sušenek a dalších zpracovaných potravin oslabuje značně kosti i proces hojení.
Lucka (So, 23. 3. 2019 - 11:03)
Dobrý den,

já jsem musela začít brát vitamín K2 a D3 z důvodu nedostatku těchto látek v krvi, hrozily mi problémy a navíc mi byla zjištěna osteoporoza.Nikdy jsem se o tyto věci moc nezajímala, kdyby ano, mohla jsem mnoha problémům předejít sama, moje chyba.Nicméně jsem dala na radu lékaře a koupila si tyto vitamíny, konkrétně od firmy Biomin, bylo mi řečeno, je to kvalitní výrobce, který vyrábí léčiva.
Nedávno mi dělali kontrolní krevní testy a hladiny mám o mnoho lepší, díky K2 , který směřuje vápník přímo do kostí se mi o něco zlepšila i osteoporoza.A díky D3 mám silnější imunitu a cítím zlepšení i co se zubů týče.
Martina Králová (Čt, 23. 5. 2019 - 14:05)
Také užívám viz. zmíněný vitamín K2 a D3 od Biominu.Mám to kvůli osteoporoze, kterou mi před rokem a půl zjistili.V rodině ji máme, takže jsem s ní počítala, že se nevyhne ani mě.Snažím se sportovat dokud to jde, ale občas se nevyhnu nějaké zlomenině ruky, nohy nebo prstu.Dříve jsem brala Ovovital od stejného výrobce, ale díky všem těm problémům jsem musela přejít na tyto vitamíny.Celkem se držím, tak snad mi to ještě chvíli vydrží.
Věra Strnadová (Po, 29. 6. 2020 - 16:06)
Dobrý den, Martino,
momentálně mám zlomenou nohu a našla jsem tuto diskusi.Osteoporozou netrpím, nebo aspoň o ní nevím.Je ale pravda, že sem tam nějakou zlomeninu mám.Již jsem si objednala vitamíny D3 a K2.Vápník jsem měla také, ale asi to nebylo moc kvalitní, když mám opět zlomeninu, tak jsem si přiobědnala Vámi zmíněný Ovovital a uvidím, jak se osvědčí.
Lenka Šmidková (Pá, 26. 7. 2019 - 13:07)
Já vitamin D3 od Biominu užívám také, ale z jiného důvodu, než je osteoporoza nebo zuby.Mám ho kvůli špatné imunitě, kterou mám sníženou i kvůli nemoci IBS.Dostala jsem na to typ od mého praktického lékaře.Už si semnou nevěděl téměř rady, stále samá ATB, což mi dělalo problémy kvůli IBS, takže nakonec odběry krve a příčina byla na světě.D3 mám zhruba půl roku a dá se říci, že změna k lepšímu tu je.
Nedávno jsem byla v nemocnici na vyšetření a v čekárně měli letáček na tyto vitamíny od zmíněného výrobce, jeden jsem si vzala a doma jsem se dočetla, že mimo zde již zmíněné má vliv i na kardiovaskulární systém a pozitivně ovlivńuje kognitivní funkce a dokonce, že vitamin D3 ovlivńuje více než 200 procesů v těle, což je pro mě hodně zajímavé.
Jitka Prazak (Čt, 24. 9. 2020 - 22:09)
Dekuji za clanek I komentare,mam zlomeninu a urcite pridam vit K2
! (Pá, 25. 9. 2020 - 08:09)
Děkuji všem dealerům za jejich skrytou reklamu.
děda75 (Po, 18. 3. 2019 - 20:03)
Naše poznání přirozeně postupuje s časem. Ještě před pár lety se o zásadním významu vitamínu K2 prakticky nevědělo. Ale ještě nejsme u konce. Uznávám, úplný soubor poznatků o vápníku a kostech by vyžadoval minimálně silnou brožurku, ne krátký článek. Zde bych rád aspoň doplnil, že doporučení ze článku nebudou plně účinná pokud: bude ve stravě chybět přiměřený podíl hořčíku, a dodávané kovy (vápník, hořčík, a další přechodové) se v trávícím traktu potkají s vysokým podílem vlákniny nebo tuků. Sám si ony kovy doplňuji ráno, na lačno, ve velkém množství tekutiny bez vlákniny (odvar z Melty, čaj, ..) a teprve poté snídám jídlo. Tekutina odejde ze žaludku rychle, vláknina z jídla ji už nedožene. Kovy se stráví a nebudou fytáty z vlákniny změněny na nerozpustné soli které odejdou se stolicí. (Na příklad vápník z máku se do krve prakticky nedostane pro vysoký obsah vlákniny v něm.)
Reklama