Reklama

Přecházení nachlazení není frajeřina, ale riziko pro vás i vaše okolí

Nachlazení se nejčastěji projevuje únavou, pocitem chladu, kýcháním, kašlem, bolestí krku, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou. Jaké projevy nachlazení nás přinutí zůstat doma?

Podle nejnovější studie výzkumné agentury STEM/MARK iniciované značkou Sinulan forte 51 % zaměstnaných Čechů a 61 % Slováků zastaví od práce až horečka. Třetinu v ČR a čtvrtinu v SR pak odradí zvýšená teplota doprovázená rýmou, kašlem či bolestí v krku.

Podle primáře Kliniky ušní, nosní a krční II. LF UK a FN Motol MUDr. Michala Jurovčíka je pro nás neustálé přecházení nemocí velmi rizikové. Můžeme si tím totiž zadělat na vážnější zdravotní problémy. „Každá nemoc je pro lidský organismus zátěží vyžadující velkou dávku energie. Nachlazení je infekční virové onemocnění způsobené celou řadou respiračních virů. Jelikož má zpravidla pomalejší nástup a kratší dobu rekonvalescence než například chřipka, člověk má tendenci ho přecházet. Může se však stát, že si přivodí různé druhy komplikací jako jsou záněty dutin, záněty středního ucha, v krajním případě i zánět srdečního svalu nebo problémy nervového systému jako například záněty obličejových nervů,“ doplňuje primář.

Zodpovědný přístup k léčbě nachlazení je zásadní, počínaje klidem doma přes výběr kvalitních přípravků, které organismus bojující s nemocí podpoří. Jedině tak lze mít onemocnění včas pod kontrolou a zamezit tomu, že se o ně podělíme se všemi blízkými, kolegy i úplně neznámými lidmi v okolí.

Autor: MK

Reklama

 

 

Reklama

Komentáře

Návštěvník (St, 30. 1. 2019 - 10:01)
Uvedomte si,ze pokad vam stat nezaplati prvni 3 dny nemocenské nic,coz většinou na vyleceni i s vikendem staci,nezbyva vam nic jineho nez do te prace proste jit
Návštěvník (St, 30. 1. 2019 - 11:01)
Od června už se bude nemocenská opět platit od začátku,jak to bývávalo.Ale některé firmy nabízejí měsíčně za nemarodění fin.odměnu a to bývá velká motivace nemarodit,bohužel na úkor zdraví.
Nick (St, 30. 1. 2019 - 16:01)
Naši milovaní politici ,,Gazdík": Zrušení karenční doby je výdobytek sociální demokracie. Bude nás to stát hodně peněz a je to jedna z klasických věcí. Každý bude mít placené, i když ho rozbolí hlava nebo dostane malou chřipku, na druhou stranu tady nejsou peníze na léčení biologickou léčbou, pojišťovny odmítají platit lidem, kteří mají těžké fáze rakoviny, ale my budeme platit první tři dny drobných nemocí. To si myslím, že je protimluv. Dovede to naše zdravotnictví do pasti, kdy nakonec nebude na ty velké věci pro lidi, kteří si skutečně sami nemohou pomoct, ale bude na první tři dny, kdy někoho rozbolí hlava. Chápu, že není dobré, když lidé přechází nemoci, ale to se dá řešit tzv. sick days, pro které jsme my.
Věra (St, 30. 1. 2019 - 23:01)
Nemíchej hrušky s jablky, navíc, když lidi nemoci přechází, tak právě z toho mají potom ty těžké nemoci, na které následně nejsou peníze.
JiriC3 (Pá, 1. 2. 2019 - 19:02)
A proč vás to tíží? Je přece nesmysl přecházet virózy. Nikdy jsem si v životě nebral PN, protože vždy byla srážka z platu. Ani jeden z mých šéfů nežádal pro několik dní neschopenku od lékaře. Myslím, že to i dnes časté, lze se domluvit. Málokdo si bude chodit pro PN na tři, čtyři dny.
tak (Pá, 1. 2. 2019 - 19:02)
hlavní je pro zaměstnavatele, aby mu lidi chodili do práce. Když někdo chcípne, tak mu to je fuk. Přecházené nemoci za leta, to se později projeví, nemusí jít jen o poškození srdce.
Ronos (Po, 4. 2. 2019 - 03:02)
pokud všichni kolegové chodí do práce i polomrtví a ve firmě hrozí propouštění, pak není o čem se bavit. ale i přecházet nemoc se musí umět. je to jako řídit na sněhu. jasně, můžu jet rychle, jako vždycky, protože spěchám jako vždycky, ale... sníh je holt jiná situace a ta vyžaduje zvolnit. pokud si nemocný neumí odpočinout ani doma, protože děti musejí dostat denně čerstvé vařené jídlo, manžel si neumí vyprat fusekle sám atd., pak holt přicházejí následky.
Kája (Po, 4. 2. 2019 - 06:02)
Je to těžké pracovat mezi lidmi kteří jsou nemocní a k lékaři nejdou. Paní nemocná pracovala k lékaři nešla, manžel jí nadával že bude málo peněz. Mistr zase že za ni nemá koho dát a tak pracovala. Místo jedné pak marodilo šest mimo ni. Jo nemocní pracovali a když není práce tak běž na dovolenou, nemocenskou zůstaňte se zdravými dětmi doma (minulost), za branou čeká lidí místo tebe.
Reklama