Reklama

Štítná žláza ovlivňuje zdraví srdce

Věděli jste, že srdce je jedním z hlavních cílových orgánů pro hormony štítné žlázy.

  • Nedostatek hormonů štítné žlázy může vyvolat arytmie, které mohou vést k srdeční zástavě.
  • Příliš málo hormonů štítné žlázy může způsobit zvýšení krevního tlaku. Následkem toho dochází ke zhoršení aterosklerózy s nebezpečím srdečního záchvatu a cévní mozkové příhody.
  • Poruchy štítné žlázy jsou jedním z nejčastějších onemocnění na celém světě. Více než 200 miliónů lidí na světě má sníženou činnost štítné žlázy.
  • Příznaky snížené činnosti štítné žlázy (hypotyreóza) jsou často přehlédnuty nebo chybně interpretovány.

Štítná žláza a srdce - úzké spojení

„Když štítná žláza mluví, srdce naslouchá“, tak popsal úzké spojení mezi štítnou žlázou a srdcem lékař-odborník. Ve skutečnosti jakákoli porucha funkce štítné žlázy, která vede k nedostatku nebo nadbytku hormonů štítné žlázy, působí na srdce a srdce na ni reaguje.  Snížená činnost štítné žlázy zpomaluje Váš metabolismus: to vede k tomu, že je Vaše srdeční frekvence příliš nízká nebo nepravidelná nebo vzniká flutter (chvění srdce) s chybějícími tepy nebo s tepy navíc. V důsledku toho se u Vás může vyvinout bradykardie, což je forma arytmie, která způsobí nedostatečné zásobení Vašich orgánů a tkání kyslíkem a živinami. Závažná bradykardie může vést k srdeční zástavě. Vysoký krevní tlak je dalším důsledkem snížené činnosti štítné žlázy a rizikovým faktorem srdečního záchvatu a cévní mozkové příhody. Všechny tyto účinky zvyšují riziko srdečního záchvatu, srdečního selhání a aterosklerózy. Podle Americké asociace pro onemocnění štítné žlázy nevede snížená činnost štítné žlázy pouze k příznakům, ale může zhoršovat další onemocnění.

 

Reklama

 

Reklama

Komentáře

mám dlouhodobé problemy s vysokým tlakem, celkovou únavou, nechutenstvím, problemy se zažíváním, mám podezření že to je štítná žláza ale NEMŮŽU S TÍM dělat vůbec nic protože lékař nemá zájem mě poslat někam na vyšetření a ještě mi říká že jsem hypochondr. takže čekám až na první infarkt nebo až někde zkolabuji, pak snad lékařská péče kterou si platím bude i pro mě
Vlasta (Ne, 14. 4. 2013 - 00:04)
mám dlouhodobé problemy s...Změňte lékaře,protože vaše příznaky se jeví pro vyšetření štítné žlázy a ta je v těle skutečně důležitá pro všechny orgány a hlavně srdce.
lucanetka (Čt, 22. 10. 2015 - 15:10)
Dobrý den, hledám rodiče dětí, nebo slečny či chlapce do 18 let s hyperfunkcí či hypofunkcí štítné žlázy, kteří by byli ochotní mi zodpovědět pár otázek k mojí diplomové práci. Vaše odpovědi budou anonymní, takže se nemusíte bát. Ozvěte se mi na [email protected]. Děkuji.
Jan liptak (Út, 24. 10. 2017 - 15:10)
Jiz rok se lecim s arytmii srdce tet lekari prisli ze to spusobuje stitna zlaza.beru na to tablety ale stav se nelepsi .poradte prosim jaky vliv a jak se teto nemoci zbavit.po celem tele mam vnitrni tres a srdce mi bije kolem 90.dekuji za odpovet. Liptak jan. Meil [email protected].

ewa (Ne, 25. 3. 2018 - 16:03)
Vazena pani Doktorko. Mam snizenou funkci stitne zlazy a beru obden leky Eutyrox 88-100 K tomu trpim vysokym krevnim tl. Nekdy mi to opravdu skace az na 200/70/65 Dokonce jsem volala pohotovost u tl. 239/75/65 Nejsem obezni a stale sporuji- pesi turistika a doma cvicim denne. Merim 168 a vazim 68 kg. Tak si myslim , ze v mem veku to je optimalni vaha. Letos mi bude 80l.Cewy mam pry v poradku, ale ze to muze byt ta stitna zlaza. Beru take hodne leku na vysoky TL.uz si nekdy nevim rady. Jsem pod stalym lek. Dohledem, ale si myslim, ze i oni jsou z meho stavu v koncich. Dekuji Vam a moc se omlouvam. S uctou, Ewa.
Užívejte si v … (Ne, 25. 3. 2018 - 17:03)
V 80 letech máte nějaké problémy, ale chodíte na turistiku ....buďte ráda. Víte kolik žen má problémy se št. žlázou od 30?
Wilhelm anonym (St, 23. 1. 2019 - 16:01)
Mám problém s arytmiemi,a přeskakováním srdce. Byl jsem už několikrát v nemocnici na podezření na IM,ale vždy byl IM vyloučen. Byla mi provedena koronární angiografie s negativním výsledkem,což mne uklidnilo,ale stále přetrvává přeskakováni srdce,čili arytmie. Prosím o odpověď,zda by se mohlo jednat o hypofunkci štítné žlázy. Děkuji a jsem s pozdravem Wilhelm.
Hanka (Čt, 24. 1. 2019 - 11:01)
Jednat by se o to mohlo, ale to by vám měli zjistit u lékaře z rozboru krve, že máte nedostatek či nadbytek hormonů štítné žlázy. I hyperfunkce štítné žlázy může způsobovat problémy se srdcem. Příčin arytmií může být více.
Reklama