Reklama

10 příznaků intolerance na lepek

Nesnášenlivost lepku ( jinak také glutenu, směsi dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v některých obilninách), může být příčinou mnoha zdravotních problémů, někdy i velmi závažných. Podle Dr. Amy Myersové následující příznaky znamenají, že můžete trpět intolerancí lepku:

1. Zažívací problémy jako je plynatost, nadýmání, průjem a dokonce i zácpa. Častá je zácpa zejména u dětí po jídle obsahujícím lepek.

2.  Keratóza pilaris také známá jako “kuřecí kůže“ na zadní straně paží. Ta má tendenci vznikat v důsledku nedostatku mastných kyselin a vitaminu A, které se vytváří  při nedostatečné sekundární tukové malabsorpci (nedostatečném vstřebávání tuků) kvůli poškození střeva lepkem.

3.  Únava, mozková mlha nebo pocit únavy po jídle, které obsahuje lepek.

4 . Diagnóza autoimunitního onemocnění jako je Hashimotova tyreoiditida, revmatoidní artritida, ulcerózní kolitida, psoriáza, lupus, sklerodermie nebo roztroušená skleróza.

Reklama

5.  Neurologické příznaky jako jsou závratě nebo pocit ztráty rovnováhy

6.  Hormonální nerovnováha jako je PMS (premenstruační syndrom) , PCOS (syndrom polycystických ovárií - vaječníků) nebo nevysvětlitelná neplodnost .

7.  Migrény.

8.  Diagnóza chronické únavy a fibromyalgie. Tyto diagnózy se často stanovují, když lékaři nemohou určit příčinu únavy či bolesti.

9.  Zánět, otok nebo bolest v kloubech jako jsou prsty, kolena nebo kyčle.

10. Problémy, poruchy nálady jako je úzkost, deprese, změny nálady  a ADD (porucha pozornosti).

Reklama

Komentáře

Lovecká Karolína (Út, 21. 1. 2014 - 07:01)
Mně bezlepková dieta vyléčila atopický ekzém a poruchy štítné žlázy. A to jsem přitom neměla celiakii, dokonce nebyla na testech prokázána alergie. Četla jsem, že všechny ty testy jsou nespolehlivé, tak jsem zkusila dietu naslepo a vyšlo to, uzdravila jsem se.
Bob (Pá, 24. 1. 2014 - 19:01)
To je zajímavé - ještě někomu bezlepková dieta něco vyléčila, i když neměl celiakii?
Magdalena (Pá, 2. 4. 2021 - 09:04)
U mně uplné vyřazení lepku zmírnilo potíže u revmatoidní artritídy / zápal, bolest a praskání oteklých kloubů na rukách/.Bezlepková dieta mi zároveň pomohla k zhubnutí /17 kg za půl roku/, které jsem léta nemohla shodit .Dá se žít bez mouky je to otázka zvyku.
Michaela (So, 25. 1. 2014 - 19:01)
Já jsem přestala otékat a docela docela jsem zhubla...
Reklama