Reklama

Zubní protézy a jejich problematika

Zhruba 1,2 milionu Češek a Čechů používá zubní náhrady, každý rok jich 90.000 přibývá. Běžnou protézu jim hradí zdravotní pojišťovny, když chtějí lepší, musejí si ji zaplatit celou.

Komora zubních techniků prosazuje, aby si lidé mohli na lepší náhradu připlatit v rámci nadstandardů. Chce také změnu zákonů, aby pacienti nejednali o protéze se zubařem, ale přímo s technikem, který ji vyrobí. Zlepšila by se tak prý kvalita náhrad a spokojenost pacientů by stoupla.

    “Nespokojení pacienti nejsou bohužel výjimkou. Obracejí se na nás a žádají radu, jak postupovat, když hotová protéza nefunguje,“ řekla ČTK prezidentka Komory zubních techniků Alexandra Seidlová.

    I v Česku se podle ní dají vyrobit špičkové celkové náhrady, k dispozici jsou nejmodernější materiály i technologie a zkušení zubní technici.

    Hlavní příčinou problematických protéz podle ní je to, že zubní technik nepřijde do kontaktu s pacientem, musí se spolehnout jen na zadání zubaře. “Nezná základní rysy obličeje pacienta, jeho barvu pleti, tvar nosu, barvu a posazení očí. Estetická stránka tak je velmi upozaděna. Legislativa však zubnímu technikovi kontakt s pacientem upírá,“ řekla Seidlová.

Reklama

    Pokud i tak pošle zubař pacienta do zubní laboratoře a zubní technik zohlední při výrobě protézy i estetiku, zdravotní pojišťovna mu tuto práci nezaplatí. “Úhrada pojišťoven s tím nepočítá a v případě výběru doplatku by byl porušen zákon,“ uvedla Seidlová.

    Systém úhrad z pojištění je podle ní nastaven na průměrnou kvalitu. Za posledních 16 let se valorizovala dvakrát, platba prý sotva pokryje výrobu funkční protézy. Individuální požadavky pacientů se do ní nevejdou.

    I v současné situaci ale pacienti podle Seidlové mají určitou možnost estetiku protézy ovlivnit. “Především by pacient měl zkontrolovat, zda mu protéza nezměnila profil obličeje a linii rtů, to je častý problém. Měl by dát na vlastní pocit, který z funkčnosti i estetiky protézy má,“ shrnula.

    Připomněla, že ze zákona si každý může vybrat laboratoř zubního technika. Zubař s ní nemusí mít smlouvu, může zhotovení náhrady zadat jako individuální zakázku. Pacient má právo na účet, aby věděl, jakou hodnotu má výrobek, který zdravotní pojišťovna uhradila. Měl by také žádat prohlášení o výrobku, ze kterého se dozví podrobnosti o výrobci, výrobku a materiálu, ze kterého je vyroben.

    Rady při pořizování nové zubní protézy:

1. Na zkoušení si vyhraďte dostatek času.
2. Při zkoušce se posaďte a zkuste se i projít.
3. Prohlédněte se zblízka i zdálky ve velkém zrcadle.
4. Vezměte si do ordinace své blízké, ať vám poradí.
5. Můžete si vybrat svého zubního technika, který náhradu zhotoví.
6. Požadujte účet a prohlášení o výrobku.

    Zdroj: Komora zubních techniků

Reklama

Komentáře

Jana (Út, 12. 12. 2017 - 21:12)
Lidi, jaké máte zkušnosti s vyndavací protézou - musí se vždy na noc vyndavat nebo to dnes již jde přilepit? Sedla vám hned napoprvé? máte ji na pojišťovnu nebo jste něco dopláceli? Jak dlouho jste byli bez zubů a jak jste to zvládali?
Yveta Kopera (Pá, 29. 4. 2022 - 10:04)
Né druhá protéza je větší než první.Dolni protéza tak ji melu v puse i s jídlem.Nevim proč dávají pryskyřici když někdo má průsvitný patro dole minimum a perfektně sedí.Stalo mně to přes 13000a je na nic.
Yveta (Pá, 29. 4. 2022 - 10:04)
Hrůza je větší než první a zaklapacky jsem zaplatila 13000kc a práce příšerná.Hlavne ta pryskyřice růžová.Pritom je zdaleka lepší materiál
Tak (Po, 18. 12. 2017 - 18:12)
Jano, to vám řekne zubař. Ptejte se. Někdo vyndava nekdo ne.
Chii (Út, 19. 12. 2017 - 15:12)
V čekárně u zubaře se bavějí dva pacienti co kdo zkusil se zubama a přidá se třetí a povídá: Pánové to všechno nic není, nejhorší je když se prořezávají třetí zuby! Oba hned protestují, že když se prořezávají první, že to bolí, druhé někdy taky ale třetí? No jó ale já je den před tí spolknul!
Reklama