Reklama

Desatero WHO, jak snížit riziko rakoviny

Rakovina vede mezi příčinami úmrtí lidí na celém světě a její výskyt se stále zvyšuje. Každý rok 12,7 milionu lidí zjistí, že trpí rakovinou a 7,6 milionu jich na rakovinu umírá. Podle údajů Světové zdravotnické organizace lze téměř 30% úmrtí způsobených rakovinou předejít a výzkumy potvrzují, že zdravá strava a pravidelné cvičení mohou pomoci snížit riziko vzniku rakoviny. Jednu třetinu onemocnění lze vyléčit díky včasné diagnóze a léčbě.

Desatero WHO, jak snížit riziko rakoviny:

  1. 30 minut cvičení třikrát týdně. Podle Světové zdravotnické organizace je jedním z klíčových rizikových faktorů, které ovlivňují vznik rakoviny, tělesná nečinnost. Nezoufejte ale, neznamená to, že máte hned začít trénovat na maraton. Do svého programu byste ovšem měli alespoň třikrát týdně zařadit třicetiminutovou aerobní aktivitu (takovou, při níž se zvyšuje srdeční tep). Stačí třeba chodit po schodech místo ježdění výtahem, vynechat jízdu autem a dopravit se do práce pěšky či na kole, nebo odpočívat aktivně a vyrazit na procházku, při které si třeba můžete popovídat s kamarádem.
  2. Udržujte si zdravou váhu. Nadváha podstatně zvyšuje riziko, že se u člověka vyvine rakovina dělohy, prsu, prostaty nebo tlustého střeva. Jak ale poznat, co je zdravá váha? Jak si stojíte ve vztahu k vaší ideální váze, můžete zjistit výpočtem BMI (body mass index) založeným na vaší výšce a tělesné hmotnosti (BMI = tělesná váha v kg / tělesná výška2 v m) BMI nad 25 je znakem nadváhy a hodnoty nad 30 už značí obezitu.
  3. Zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Snažte se každý den sníst alespoň pět porcí ovoce nebo zeleniny. Konzumace ovoce a zeleniny pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny a zbaví vás nezdravých tuků. Díky zdravé stravě vám také klesne cholesterol, vyrovná se hladina cukru v krvi, zlepší se zažívání a v konečném důsledku se sníží riziko vzniku rakoviny. No a pokud vás honí mlsná, jednoduché cukry obsažené v ovoci mohou zahnat i vaši chuť na sladké.
  4. Opalujte se rozumně. Rakovina kůže je jedním z nejběžnějších typů rakoviny, které lze ale také nejsnáze předcházet. Několik jednoduchých tipů pro bezpečný pobyt na slunci: používejte opalovací krém s ochranným faktorem 15 nebo vyšším, který chrání před UVA i UVB zářením, zároveň noste pokrývku hlavy, která vám bude chránit hlavu a stínit obličej. Zvlášť opatrní buďte v době nejvyšší sluneční aktivity, tedy kolem poledne.
  5. Důležitost včasné diagnózy. Včasná diagnóza je pro léčbu rakoviny klíčová. Preventivní vyšetření jako je kolonoskopie, vyšetření na mamografu nebo měření krevního tlaku a cholesterolu mohou odhalit prvotní obtíže a zachránit vám život. S lékařem byste měli probrat vaši rodinnou anamnézu, a zjistit tak, která preventivní vyšetření by bylo dobré absolvovat.
  6. Poznejte své kořeny. Pro včasné odhalení rakoviny je nutné znát svou rodinou anamnézu,
    a zjistit, čemu věnovat zvýšenou pozornost. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak odhalit zvýšené riziko vzniku rakoviny a zachytit nemoc už v jejích počátcích, je právě soustředit se na zdravotní problémy, které se už ve vaší rodině objevily.
  7. Stop kouření. Ano, ano, víme, že kouření je návykové, na světě ale stále ještě každý rok na nemoci způsobené kouřením umírá více než 4 miliony lidí. Kouření je hlavním rizikovým faktorem, kterému lze předejít, v případě takových závažných onemocnění, jako je rakovina plic, kardiovaskulární choroby a chronická plicní onemocnění. Pokud přestanete kouřit, můžete podstatně snížit riziko, že se u vás některé z těchto onemocnění rozvine.
  8. Pijte s rozvahou. Pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny ústní dutiny, hrtanu či jícnu. Přestože umírněná konzumace alkoholu může být v některých ohledech prospěšná, v porovnání s abstinenty konzumace 50 g alkoholu denně zdvojnásobuje, či dokonce ztrojnásobuje riziko vzniku těchto druhů rakoviny.
  9. Omezte sůl. Studie uvádí, že některé příliš slané, kořeněné nebo uzené pokrmy mohou přispívat ke vzniku rakoviny žaludku. Pokud budete méně solit, nejen, že omezíte nadýmání, ale můžete předejít i srdečním onemocněním, infarktu nebo selhání ledvin.
  10. Najděte si způsob, jak lépe zvládat stres. Zkuste přijít na pozitivní způsoby, jak se zbavit stresu - můžete třeba jít na procházku, odreagovat se v posilovně nebo cvičit jógu. Přestože neexistuje přímý vztah mezi stresem a zvýšeným rizikem rakoviny, přemíra stresu může vést k nezdravým návykům jako je přejídání, tělesná nečinnost nebo kouření. Pokud tyto zlozvyky nahradíte pozitivními způsoby, jak stres zvládat, budete žít celkově zdravěji.

Reklama
Reklama

Komentáře

Alfons (Pá, 12. 8. 2011 - 11:08)
Rakovina je nemoc, jako každá jiná. Nikde však není popsáno jak poznám, že je už konec, že je to ještě týden, nebo dva-tři dny a ... od listopadu 2006 se léčím. Nic mi není a takové běžné únavy v 78 letech jsou běžné u všech, jinak zdravých, kolem mne.
Tak nevím ...
Oskar (Pá, 12. 8. 2011 - 11:08)
Moje milovaná žena zemřela na rakovinu. Sama byla lékařka a celý život, snad kromě stresů, které jsou v jejím povolání jeho přirozenou součástí,žila zdravě - splňovala všechny zde doporučené rady. O rakovině toho moc nevíme, není vůbec jisté, proč vzniká, co vede k zhoubnému bujení. Ale mnohé její druhy už skutečně lze vyléčit. A kdy přijde konec a jak ho poznat? Na to nelze obecně odpovědět. To musí asi každý poznat a prožít po svém.
! (Pá, 12. 8. 2011 - 11:08)
Mechanismus vzniku rakoviny není znám a proto "doporučení" lékařů mají pouze povšechný všeobecný charakter a nemůžou nikomu ublížit.
Jde o civiliza… (Pá, 12. 8. 2011 - 13:08)
V uzavřených civilizacích, které žijí mimo moderní výdobytky, je výskyt minimální nebo nulový. Je známá celá řada přírodních látek, které výskyt snižují. Žádná sama o sobě nesníží významně výskyt, ale jejich kombinace ano. Bylo to třeba prokázáno na 10 000 zdravotních sestrách V usa po dobu 6 let. VÝSKYT BYL TŘETINOVÝ PROTI KONTROLNÍ SKUPINĚ. Šlo o vitaminy A, B, C a E, unkárii, horopito, astragalus, kurkumin, tokotrienoly, noni, beta-glucan, alfa-lipoovou kyselinu a selen. Konzumovány byly v dávkách mnohonásobně nad dávky doporučované u nás. V USA je obvyklé konzumovat potravní doplňky v mnohem vyšších dávkách než u nás. U nás si většina lidí myslí, že to je pitomost a začnou se o ně zajímat, až když onemocní. Pak jde už použít jen vitamin B-17 ve vysokých dávkách. To ale platí pro Ameriku, u nás se většina těchto látek nedá ani sehnat a pokud ano, tak jedině v nízkých dávkách, které nikomu nepomohou.
Jediná cesta je to objednat z ciziny, tím, že Češi konzumují potravinové doplňky minimálně, je cena u nás mnohem vyšší než v cizině.
Mary (Pá, 12. 8. 2011 - 23:08)
V uzavřených civilizacích,...Čím víc se vzdalujeme přírodě, tím víc na to doplácíme. Jaký div, že jsme nemocní, když jíme nabarvenou, navoněnou a nakonzervovanou stravu: musí dobře vypadat,aby byla prodejná! Že je vyrobena v chemické továrně, už bohužel dnes nikoho nezaráží. Co nás zaráží, je stoupající počet onemocnění rakovinou. Mezi člověka a přírodu se postavil byznys.
Anna Tichá (Čt, 11. 7. 2019 - 18:07)
Ano, to je pravda souhlasím s Vámi!
Klea (So, 13. 8. 2011 - 09:08)
Čím víc se vzdalujeme...Ale byznys dělá člověk. Byznys za nic nemůže, ten se dá dělat i v souladu s přírodou. Ale lidé ztrácejí pro přírodu cit. Máme na dvoře nádhernou vrbu jívu. Témař každý se podivuje, proč jí nepokácíme. Nenáme z ní žádný hmotný užitek a ještě musíme napodzim hrabat listí. Že vrba jíva poskytuje na jaře první výživu včelám lidi již moc nezajímá.
Lenka (So, 13. 8. 2011 - 15:08)
Ale byznys dělá člověk....Jj, ne nadarmo existuje proroctví, že až vyhynou včely, vyhyne všechno. A včel pořád ubývá a ubývá...
Já tedy nevím jestli mám správnou informaci. Rakovina má být určitá odchylka v genech, teyd XY a nějaká chyba. Setkala jsem se s touto nemocí u mých kamarádek. Všechny žily zdravě, jedna cvičila, nekouřily, nepily alkohol a přepadlo je to jako z čistého nebe. Tak nemám pocit, že nějakou dietou lze zabránit rakovině.:((((
Bea (Po, 15. 8. 2011 - 12:08)
Já tedy nevím jestli mám...Dietou určo ne. Je nutný zařadit potravinové doplňky, které výskyt rakoviny snižují. To už tu někdo psal. Z běžné stravy je získat nelze. Nebo lze, ale nikdo nedělá úpravu takovou, jaká je důležitá. Já vezmu v úvahu například lykopen. Ten v dávce 30 mg na den zřetelně výskyt rakoviny snižuje. Jenomže v takové dávce je k dispozici jenom v meruňkách, dýních, ananasovém melounu, paprikách a rajčatech. Češi zblblí tím, že se to má jíst syrové nemají šanci tak velkou dávku lykopenu získat. Jedině z rajčat, jedno rajče obsahuje asi 8 mg lykopenu, což při 4 rajčetech by stačilo, ale háček je, že rajčata musí být pro vstřebávání lykopenu tepelně upravená a ještě na nějakém tuku, ideálně na olivovém oleji. Jako potravinový doplněk je lykopen dostupný u nás od 3 firem ani jedna nemá v jedné dávce víc nž 20 mg. Takže silnější dávky lze získat jedině z ciziny. Zájem je ale minimální, dealeři od všech 3 firem mě ujistili, že zájem Čechů o lykopen je velmi malý, jeden dokonce uvažuje o zrušení dovozu. Všude jinde je lykopen protirakovinový hit. A pak, že Češi nejsou hovada. Pak se diví, že jsou na 2. místě ve výskytu rakoviny na 2. místě na světě. Nízký konzum potravinových doplňků s tím plně koresponduje.
Reklama