Reklama

Bezbolestné vyšetření tlustého střeva

Fakultní nemocnice Brno jako první zdravotnické zařízení na Moravě nově nabízí bezbolestné vyšetření tlustého střeva, při němž se využívá kapsle s kamerou. Je určeno především pacientům, kteří odmítají nepříjemné, ale velmi důležité vyšetření tlustého střeva takzvanou kolonoskopií - tedy zavedením hadičky s kamerou do konečníku. ČTK to oznámil řekl primář gastroenterologického oddělení nemocnice Jan Lata.

Vyšetření využívající kapsli zatím nabízely v Česku jen tři zdravotnická zařízení - dvě v Praze a jedno v Hradci Králové. Vyšetření plně hradí pacient. Stojí 17.500 korun. Přestože je cena vysoká, zdravotníci předpokládají, že o vyšetření bude zájem. Asi třetina pacientů si stěžuje na to, že vyšetření kolonoskopií je bolestivé. U těchto lidí vyšetření není buď uskutečněno vůbec, nebo jen částečně s neúplnými výsledky.

Od roku 2001 začali zdravotníci v USA jako první na světě využívat k vyšetření tenkého střeva místo nepříjemné hadičky s kamerou speciální kapsle. O rok později byla tato technologie zavedena i v Česku. Vyšetření tenkého střeva pojišťovny hradí.

Pacient při zákroku spolkne kapsli s kamerou, připomínající větší tabletku, která do deseti hodin projde trávicím traktem. Z důležitých míst pořizuje záznam, který je přenášen na zařízení umístěné na těle. Záběry následně lékař vyhodnotí na počítači.

Tlusté střevo navazuje na tenké, tvoří závěrečnou část trávicího traktu, a potřebuje proto speciální kapsli. Na rozdíl od kapsle používané pro prohlídku tenkého střeva je schopna déle pořizovat záznam. Navíc je opatřena dvěma kamerami.

Reklama

Pro obyvatele Česka je preventivní vyšetření tlustého střeva velmi důležité. Země celosvětově vede co do počtu pacientů s nádorovým onemocněním tlustého střeva. Vzniku karcinomu lze zabránit díky pravidelným vyšetřením. Asi v 80 až 95 procentech případů vzniká z výrůstku na střevě - takzvaného polypu, a to v průběhu deseti až 15 let. Polyp lze při kolonoskopii bez větších potíží odstranit. Zákrok lze podstoupit i při celkové narkóze.

Pro odhalení polypů jsou nutná preventivní vyšetření. Pacienti, kteří mají s kolonoskopií potíže, mohou nově využít právě kapsle s kamerou, která je na jedno použití.
Vladimír Klepáč - ČTK

Reklama

Komentáře

Eva (St, 22. 12. 2010 - 10:12)
Kolonoskopii jsem absolvovala bez problémů, pouze vypít 4 litry tekutiny dá zabrat. Po příchodu do ordinace šlovšechno jako na drátku. Svléknout se donaha, obléknout andílka a na zádech vyšetřit konečník potom na levý bok zastrčit přístroj a opět na záda, jako na gyndě a za 20 minut hotovo. Lékař byl se mnou velmi spokojen a já také.
Alice (Ne, 23. 1. 2011 - 14:01)
Eviku souhlas, taky jsem v...Dobrý den, prosím vás, chtěla bych jít na kolonoskopické vyšetření ve FN v Hradci Králové, může sem někdo napsat (kdo už kolonoskop.vyš v HK prodělal) jaký je postup? Musím mít dopučení? Jaké jsou čekací lhůty na toto vyšetření, jak probíhá příprava? Je nějaká konzultace před vyšetřením nebo se můžu telefon. objednat a pak jen přijít na vyšetření (píše se tu o fortransu, ten si můžu zakoupit v lékárně, nebo je jen na předpis? Jaké máte zkušenosti, jakého lékaře byste případně doporučili? Omlouvám se, jsem trochu vyděšená a tak mám mnoho otázek. Díky
Mirka (Ne, 6. 2. 2011 - 21:02)
Prosím nevíte jestli se provádí polosedace taky někde na moravě???díky
Mirka (Ne, 6. 2. 2011 - 21:02)
není vůbec normální ,že si můžete o uspání požádat nebo si ho zaplatit. Já obvolala všechny nemocnice v okolí a řekli mi ,že se to normálně nedělá a basta,přitom bych to zaplatila ráda ,ale do Prahy se mi kvůli tomu jet nechce
JEŘÁBKOVÁ MARCELA (So, 12. 2. 2011 - 00:02)
DOBRÝ DEN. RÁDA BYCH VĚDĚLA JESTLI PŘI VYŠETŘENÍ STŘEVA,SE MUŽE USPAT.HROZNĚ SE TOHO BOJÍM.MUŽE MI NĚKDO PORADIT.DĚKUJI.
š. (So, 12. 2. 2011 - 12:02)
DOBRÝ DEN. RÁDA BYCH...Ano, může. V Praze na Karláku určitě, jinak nevím, chce to zeptat se.
Libuše (Pá, 18. 2. 2011 - 20:02)
DOBRÝ DEN. RÁDA BYCH...Ano, v Praze na Bulovce pracuje skvělý pan doktor a kolonoskopie probíhá o.k.
Mirko (So, 19. 2. 2011 - 07:02)
V narkoze dělají kolonoskopii v nemocnici sv.Zdislavy v Mostištích u Velkého Meziříčí. Dělají to automaticky a po kolonoskopi se musí zůstat do rána v nemocnici. Nic se nedoplácí. Samozřejmě se na to musí objednat.
n.albinka (So, 19. 2. 2011 - 17:02)
DOBRÝ DEN. RÁDA BYCH...
Na kolonoskopii jsem byla nedávno.Nemáte se čeho bát,nic to není.Píchnou vám oblbovací injekci nic necítíte. pouze se vám potom trochu točí hlava.KLIDNĚ BYCH ŠLA ZNOVA
Líba (So, 5. 3. 2011 - 20:03)
Nechte si udělat koloskopii v Praze na Bulovce, všechno bylo o.k. Žádná bolest a perfektní personál.
Evča 372 (Út, 15. 3. 2011 - 13:03)
Chci se zeptat lidí,kteří podstoupili celkovou anestézii tlustého střeva.Co vás čekalo před vyšetřením a jaký byl pocit po probuzení? Nebolelo nafouklé břicho? Nebylo vám blbě po probuzení? Mám velký strach.....
lenka (Ne, 20. 3. 2011 - 23:03)
Nechte si udělat koloskopii...u koho jste,prosím, byla-čeká mě to také a bulovku mám nejblíže.děkuji
Líba (Pá, 13. 5. 2011 - 11:05)
u koho jste,prosím,...Byla jsem na vyšetření u MUDr Schauty, je to na zámečku. Musíte mít ale doporučení od vašeho lékaře a jít se na Bulovku objednat. Fakt v pohodě, vůbec nic nebudete vědět a všichni tam jsou o.k.
Lenka (Čt, 10. 11. 2011 - 11:11)
můj zážitek s kolonoskoie je otřesný, nechapu jak je mozné že v dnešní době ještě nevynalezli nějaké příjemnější vyšetření tlustého střeva než je tohle, prožívala jsem strašné bolesti a křeče takže vyšetření ukončeno pro nepřiměřenou reakci.
Tom (Čt, 10. 11. 2011 - 12:11)
můj zážitek s kolonoskoie...Lenko, najít si pracoviště, kde to dělají v analgosedaci.
Jana (Pá, 11. 11. 2011 - 12:11)
Lenko, dali Ti aspoň oblbovák a řekli Ti, proč Tě to tak bolí ? Ono , když máš hodně zakroucený střevo, tak je to asi horší. Já měla oblbovák a celkem to šlo, jen občas místy to zabolelo, ale skoro jsem spala. Pro mě byla nejhorší rektoskopie, z toho se psychicky nemůžu stále dostat. Nevím, jestli máte s tím někdo zkušenosti ?
Petr (Pá, 13. 7. 2012 - 14:07)
Kolonoskopii jsem absolvovala...Přesně podobně to probíhalo u mne na kolonoskopii. Lékařka mne vyšetřila na zádech konečník, potom krátce na levý bok, na záda a ke konci na všechny čtyři s vystrčeným zadečkem, Sestra i paní doktorka byly na mn ehodné, vše probíhalo při intimním osvětlení v klidu. Byl jsem spokojem. Petr Praha
!! (Pá, 13. 7. 2012 - 16:07)
Já jsem jednou byl na irigoskopii, tak se tomu dříve říkalo.Musel jsem si kleknout na stůl předklonit se a oni ti narvali trubku o průměru 2,5 cm a dlouhou 50 cm za součastného vytáčení a nafukování střeva celou do prdele.Bolest strašná, myslel jsem si, že jsem uváznul v nějaký bandě buzerantů a že mě natrhli prdel!Naprosto bezcitně provedený zákrok, nějaká bolest ty řezníky nezajímala. A to byli pimář a sekundář Hořovické nemocnice! Dostat je tak do ruky!!!!
x_x (Pá, 13. 7. 2012 - 18:07)
Já jsem jednou byl na...To si pleteš pojmy - to co uvádíš ty, bylo napuštění kontrastní látky do střeva, něco jako klystýr, a pak rentgen.
Co popisuješ ty je rektoskopie, která se používá dodnes, když je potřeba zkontrolovat jenom malou část za konečníkem.
bzzzz (Pá, 13. 7. 2012 - 18:07)
Lidi nechte toho, v pondělí jdu na kolono, prej mi něco bodnou, ale nevim, nevim, fuj
kačka (Po, 24. 9. 2012 - 19:09)
Vyčetla jsem na internetu, že kolonoskopie v analgosedaci dělají v Brně na Viniční. Zdrav.zařízení se jmenuje Top Moravia. Nemáte s tím prosím někdo zkušenost?
bzzzz (Po, 24. 9. 2012 - 19:09)
Vyčetla jsem na internetu,...Nebylo to nic moc, ale vydržet se to dá i bez analgosedace. Zažili jsme horší, viz plastická chirurgie a dobrovolně pro krásu
kačka (Po, 24. 9. 2012 - 22:09)
A to píšete o tom Brně, nebo všeobecně?
Mám z toho vyšetření hrůzu.
Ondřej (Po, 29. 10. 2012 - 22:10)
Zdravím, kolonoskopii jsem nedávno absolvoval a to bez jakékoliv medikace a lokální anestezie. Prostě jsem nechtěl být na půl dne mimo. A musím říct, že naprosto v pohodě, dokonce i snesitelnější než gastroskopie. Největší trauma bylo pro mě vystrčení zadku na pěkné sestřičky a pak pocit namazaného zadku, když jsem odcházel. Jinak nic- promáznout pozadí, dýchat podle instrukcí, šup a už to jelo zatáčka za zatáčkou až na ústí tenkého střeva, odsát nafoukaný vzduch a za chvilku ven. Bolest žádná, jenom trochu pocit nafouknutí a také, že v člověku něco rejdí, pěkně jsem si to zevnitř prohlédnul na obrazovce Ale prý je to dost individuální, někdo to snáší dobře v plném vědomí a někdo má prý bolesti i v anestezii a musím říct, že z výrazu jiných pacientů to bylo dost znát. Tak přeju hodně štěstí a málo strachu.
Eva - nesouhla… (Ne, 18. 11. 2012 - 16:11)
Zdravím, kolonoskopii jsem...Každý člověk je na tom jinak, co se týká prahu bolesti. Navíc kdo nemá např. srůsty v břiše po opakovaných operacích, ten tady může psát, že to nic hrozného není. S tím nesouhlasím ani náhodou !!
Zkrátka je to vše individuální, jak pacient reaguje a hlavně díky tomu, s jakou diagnozou přichází.
Jana (Po, 19. 11. 2012 - 16:11)
Souhlasím s Evou.Vždy mě vytočí,když tady někdo tvrdí že to nebolí a na konec z něho vypadne,že má střeva zdravá.Já byla na kolonoskopii naposledy v úplné narkoze.Sice jsem si poležela dva dny v nemocnici,ale stálo mi to za to.Žádná bolest a konečně mohl doktor po letech prohlédnout celé tlusté i tenké střevo.Mám už 20 let ulcerozní kolitidu.
!!! (Po, 19. 11. 2012 - 18:11)
Já jednou taky byl ne rektoskopii a myslel jsem, že mě snad roztrhnou prdel.Větší bolest jsem nezažil.Nakonec jsem se dozvěděl, že jsem to absolvoval jenom proto, že pan přímař chirulgie v Hořovicích se chtěl vytáhnout před mladým doktorem a na mě ho to učil. Nejlepší na tom je, že jsem tam byl s vyrážkou na rukou! To má k sobě docela blízko co? Dnes bych si to nenechal líbit! Dnes by asi dostali po držce asi oba !!!
Boda (Čt, 28. 3. 2013 - 16:03)
Nevíte, prosím, zda provadí kolonoskopii s analgosedaci i v Ústeckém kraji? A kde?
hana (St, 16. 10. 2013 - 12:10)
mosojovi to můžu...nemám srůsty tl. střeva vyšetření velmi bolestivé bez narkozy už bych nešla lékař sám kolonoskopii ukončil bylo mi na omdlení naštěstí mám jen hemeroidy
Jenny (St, 16. 10. 2013 - 15:10)
Při vyšetření krve ve stolici mi tam krev našli. Byla jsem tedy na kolonoskopii a bylo to šílené. Mám dlouhé tlusté střevo, je tam nějaká klička, přes kterou se doktor nemohl dostat a silou to rval, myslela jsem, že zešílím bolestí. Stejně to nedokončil, nešlo to.I po dvou letech mě v těch místech někdy ještě bolí. Teď mě doktorka znovu do toho tlačí a diví se, že už nikdy.
Jenny (St, 16. 10. 2013 - 15:10)
A byly to hemeroidy, ta krev. Kdyby se u nás provádělo vyšetření střeva tak, že člověk spolkne malou kamerku, tak ano, ale na tohle už mě nikdo nedostane.
Jana (St, 16. 10. 2013 - 15:10)
Vyšetření tlustého střeva tzv.Kapslí dělají v Praze ve vojenské nemocnici.
Radka (Čt, 17. 10. 2013 - 06:10)
Při vyšetření krve ve...Nedivím se Jenny, podobně jsem to měla i já. Mohou tím i něco poškodit, když se derou přes ty srůsty či zkrátka místy, kde to nejde lehce. Další doktorka už mi kolonoskopii nedoporučila (byla mi nařízena znovu po 2 letech). Říkala, že by se to nemělo dělat
pokud to není naprosto nezbytné.
Anonym (So, 7. 6. 2014 - 09:06)
Mě to dělali v Brně v Bohunicích. Nejdřív naživo, to jsem po cca 17cm nezvládla, zabolelo to tam. Tak jsem šla znovu, kdy mi píchli diazepam, a prý pak budu oblbnutá jak po panácích. Říkám tak super. Je fakt, že to, jak mi to tam dávali si vůbec nepamatuju, ale jak mi zajeli na to moje bolavé místo, to jsem hned procitla. Ještě si na mě stěžovali:D že to vydržím, že to nic není atp. Tak jsem se naštvala. Za pár měsíců jdu na kolonoskopii s AREM, což má být prý analgosedace. Prý budu při vědomí ale nic neucítím, budou u toho anesteziologové a musím mít předoperační vyšetření. Hrozně se bojím, protože po celou dobu mi pořád doktoři a sestry tvrdili, jak mě to nebude bolet a vždy to bolelo. Nikdo to nechápe, jak to bolí. Kroutí nademnou hlavou že nic nevydžím a jenom zdržuju ostatní. Začínám uvažovat že se na to vykašlu a budu prostě žít s bolavým bokem. Strašně ráda bych našla někoho normálního, kdo by mě regulérně uspal...Oblbováky jakkoli účinější na mě neplatí..:( A nechci zabírat místo někomu, kdo to potřebuje a nechci se ztrapňovat scénama, jak budu brečet až mě to zase bude bolet. Mimochodem na vstřícného a milého doktora jsem tam teda opravdu nenarazila. Spíš mi ještě nadávají. A klidně si pokračují i když mě to bolí, prostě nezájem... Zatím se mi zalíbily komentáře na Prahu..
Anonym (So, 7. 6. 2014 - 09:06)
Lenko, dali Ti aspoň...Ano, já mám s rektoskopií zážitek a psychicky mě odrovnal. Doktorka mě seřvala jak malýho parchanta. A bolelo to no. Zdravé nebo tlusté lidi to asi nebolí. Já jsem vyzáblá na kost tak cítím všechno
Radka (So, 7. 6. 2014 - 09:06)
prodělala jsem třikrát...Mám stejný zážitek s ním! Taky mi píchl jen jednu látku a slíbili mi, že mi píchnou i něco od bolesti...Je to špatný doktor.
! (So, 7. 6. 2014 - 17:06)
Bohužel, hulváti se najdou i mezi doktory. Když je někdo MUDr., není to záruka, že se chová profesionálně.
Tom (So, 7. 6. 2014 - 21:06)
Mě to dělali v Brně v...Pokud u toho bude anesteziolog, tak se tentokrát opravdu bát nemusíš. :-)
Já mám velmi dobré zkušenosti s fakultkou v Hradci, kam sice nespadám bydlištěm, ale jednou za rok si tam rád zajedu pro ten pocit "nemít strach". Tam mi dokonce nabízí injekci i při hadici "shora", kterou tedy odmítám, protože chci taky něco vydžet. :-)
ulka (Pá, 25. 7. 2014 - 08:07)
Dobrý den ...chystám se na vyšetření tlustého střeva .Jsem z Jižních Čech a chtěla bych vyšetření v narkoze ,prosím o radu na které pracoviště ,nemocnici se obrátit v tomto regionu či poblíž ...děkuji
zkušený pacient (Pá, 25. 7. 2014 - 08:07)
Ano, já mám s rektoskopií...Proč jse necháte od doktorky seřvat?Já když je na mě doktor hnusný tak ho seřvu taky-podle hesla :na hrubý pytel hrubá záplata.A doktoři jsou překvapení a hned se uklidní když poznají že si to nedám líbit.většina doktorů si myslí že jsou milostpáni a pacoš musí dělat co se mu říká,hlavně držet pusu a krok.Prostě to zkouší co si pacoš nechá líbit.Na mě si už netroufnou,já je seřvu hned mezi dveřma a pak jsou hodní.Mám za sebou 8 operací a dr. mi hodně ublížili takže mi dělá radost jim vynadat.Nebojte se a klidně jim to nahlas řekněte.
iva (St, 13. 8. 2014 - 15:08)
Dobrý den mela bych jít na vyšetření tlustého střeva jsem z Klatov ale tady tu šetrnou metodu nedělají a ani anestezii.Prosím nevíte někdo jestly dělají v Plzni myslím pod anestezii??Děkuji za info.
Ustecky kraj (St, 15. 10. 2014 - 12:10)
Nevíte, prosím, zda...Roudnice nad Labem, dnes jsem tam byla. Sestřičky obě moc milé a hodné a to samé pan doktor J.Hnuta. Nevěděla jsem o ničem, jen asi dvakrát jsem ucítila bolest, ale dalo se to. Jinak jsem to celé prospala a ani nevim, jak jsem se ocitla vedle na lůžku na dospání.
http://www.roudnicenl.cz/mesto/televize-mis/video/AGG2aZWsREw
ILONA (Čt, 16. 10. 2014 - 18:10)
dělat takové vyšetření...MŮŽETE MĚ PROSÍM ŘÍCT V KTERÉ NEMOCNICI JSTE BYLA DÍKY
Jitka (Po, 20. 10. 2014 - 00:10)
Dobrý den! Píšete, že...Reaguji na kolonoskopii, kterou jsem podstoupila 2 krát. Tu bolest nezvládám. Jsem dvakrát po operaci . Mám CROHNOVU CHOROBU.Raději bych spolkla tabletu , nebo byla pod narkozou. Mám problém i s MRL KLÝZOU. To zas mám problém udržet močení. Doba vyšetření je dlouhá.
Jan (Út, 16. 6. 2020 - 10:06)
Dobry den,
Dle postupu a doporuceni pro endoskopicka vysetreni ma byt analgosedace samozdrejmosti. Setkat se jde I s priplatkem za leky plus anesteziloga, jde o 130 korun cca. Ale odmitnout sedaci a analgesii zajistit je postup non lege Artis. V mnoha nemocnicich nabizeji dve varianty. Budto smes RAJSKEHO PLYNU(oxid dusny) s kyslikem, kdy pacient ma potlacenou bolest, uzkost a je mi velmi prijemne. Po ukonceni aplikace muzete odejit po svych, rajcak do minuty vyprcha. Druha moznost je nitrozilni sedace, utlum uzkosti a potlaceni vzpominek pomoci Dormica, kdy se davka midazolamu pohybuje mezi 2 a 5 mg. Druhou latkou byva analgetikum, casto Dolsin v davce 50 az 100 mg, coz je trochu slabsi opiat ale oba leky se navzajem potencuji a ucinek je prijemny. Bolest se takhle nikdy uplne neodstrani, ale samotne jeji otupeni/zastreni je dostacujici. Neexistuje BEZ!! Reknete si, vse proberte, pokud nevyhovi, doporucuji jine pracoviste
Delinka (Út, 21. 10. 2014 - 11:10)
MŮŽETE MĚ PROSÍM ŘÍCT V...Dobrý den, zkuste si domluvit kolonoskopii ve FN v Plzni na Borech a domluvit se na přispání. Mám zde výborné zkušenosti, a to jsem předtím na železniční poliklinice zažila peklo a navíc to nedokončili pro velké bolesti.
Jarda (Čt, 30. 10. 2014 - 13:10)
Dobrý den! Píšete, že...Tak jsem dnes absolvoval koloskopické vyšetření ve FN v Hradci Králové.Sice jsem na toto vyšetření čekal po objednání naší závodní lékažkou asi šest neděl.Sháněl informace po všech čertech včetně tady těch diskuzích na internetu.Přiznám se,že jsem z tohoto vyšetření měl dost obavy.Ve FN jsem se však setkal s tak přívětivým jednáním,že jsem byl mile překvapen.Nejdříve podepsat velké množství papíru a šlo se na věc.Byla mi píchnuta kanila pro případ,že bych měl nějaké bolesti nebo něco podobného.Vyšetřujicí lékařkou mi však bylo doporučeno,že není dobře si nechávat dávat nějaké sedativum předem,při případných potížích prý injekce reaguje okamžitě,neboť kanila je napíchnuta na žílu.Injekci jsem si tedy dát nenechal.Ten strach,který jsem prožíval předem vůbec nestál za to.Žádnou bolest při vyšetřování jsem ani necítil.Upozorňuji však na to,že jsem přesně dodržel všechny doporučené pokyny před vyšetřením ,co se týká stravy a vyčišťovacího procesu.Vyšetření mi prováděla MUdr.Miroslava Kloudová za asistence sestry Vrchotové.Oběma moc děkuji za vstřícný přístup při vyšetření.Nikdo se toho nebojte a FN v Hradi Králové vřele doporučuji.Celé vyšetření netrvalo ani půl hodiny.Z vyšetřovny jsem odešel "vysmátý".Doprovod,který je před zákrokem nařízen byl úplně zbytečný.Toť moje osobní zkušenost.Další termín vyšetření mi doporučili za lO.Let
Jarda (Čt, 30. 10. 2014 - 14:10)
Dobrý den! Píšete, že...Tak dnes jsem absolvoval koloskopické vyšetření ve FN v Hradci Králové.Objednací lhůta sice byla asi šest týdnů,které jsem snášel s určitými obavami z tohoto zákroku.Nejdůležitější věc,kterou mucí pacien je dodržet je ta,že musí dodržet všechna doporučení,která dostane na letráku co se týká stravy a vlastního "vyprázdnení".Celé vyšetření netrvá ani půl hodiny,setkal jsem se s velice vstřícným přijetím.Vše mi bylo dopodrobna vysvětleno,před zákrokem mi paní doktorka položila dotaz zda chci nějakou uklidňujicí injekci,vysvětlila mi,že mám napíchlou "kanilu" do které v případě njakých bolesní dají injekci,která zabere okamžitě.Injekci jsem tedy na její doporučení nepožadoval.Při vlastním zákroku jsem ani žádnou velkou bolest nepocítil.Vyšetření prováděla MUDr.M.Kloudová za asistence sestry Vrchotové.Byl jsem s jejich přístupem velice spokojen.Když na vyšetření tlustého střeva tak jedině do FK HK.Myslím si,že stejný postup a vyšetření je v ostatních zdravotnických zařízeních stejný.Nikdo z toho nemusí mít obavy.Následné vyšetření mi doporučili až za 10 let.
jaja (St, 19. 8. 2015 - 12:08)
Dobrý den! Píšete, že...Mne to taky ceka a strachy se klepu hledam taky nejlepsi vychodisko a to bezbolestne
Théta (St, 19. 8. 2015 - 12:08)
Není se čeho bát, píchnou vám injekci a trvá to jen chvilku. Den předtím je začne pít odpoledne ten Fortrans. S malýma přestávkama se dají zvládnout 3 litry v pohodě, ten čtvrtý si nechte na ráno. Hodně zdaru.
Reklama