Reklama

Dystonie - nová léčba

Dystonie je vzácná porucha, na niž nebyl donedávna lék. Projevuje se křečovitým stahem svalů, pacient nemůže otevřít oči, víčka mu svírá křeč. Nebo má stočenou hlavu, jak mu křeč stahuje svaly na krku. Nemůže kvůli křečím chodit ani mluvit. Pokud křeč zasáhne jeden či dva svaly, pomůže botulotoxin. Pokud zasáhne celé tělo, je řešením jedině hluboká mozková stimulace. K zavedení této metody přispěly nové poznatky o činnosti mozku.

"Hluboká mozková stimulace se používá už deset let k léčbě Parkinsonovy nemoci, pomohla 80 pacientům. S užitím metody při léčení dystonie jsme začali před třemi roky, pomohla zatím šesti nemocným," řekl ČTK docent Robert Jech z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Poznamenal, že zdravotní pojišťovny tuto metodu nehradí. Jednání o úhradě zatím byla neúspěšná.

Pro zahájení léčby je potřeba nejprve zavést operačně do přesně určených oblastí mozku platinové elektrody, obvykle po jedné do pravé i levé poloviny mozku. Od elektrod je veden pod kůží kabel až na hrudník pacienta, kde je rovněž pod kůží uložen zdroj elektrických impulzů. Tak je možné srovnat elektrické potenciály v mozku, některé podpořit, jiné utlumit. Mozek se přeladí, nastaví na jiný režim, ve kterém je schopen fungovat správně a dávat tělu odpovídající pokyny. Tato léčba je celoživotní, impulzy je potřeba dodávat trvale.

"Příznaky dystonie obvykle zmizí za několik týdnů až měsíců po zapnutí stimulátorů. Zlepšení bývá natolik výrazné, že se trup a šíje narovnají. Pacienti mohou znovu chodit a používat ruce," shrnul Jech.

Dodal, že loni v prosinci provedli unikátní implantaci u chlapce s akutní těžkou celkovou dystonií. Bez operace by zemřel. Byla to teprve čtvrtá úspěšná operace na světě, která byla při těchto obtížích provedena. "Pacient se natolik zlepšil, že mohl být před několika dny propuštěn do domácího ošetřování," ocenil lékař.

Reklama

Hluboká mozková stimulace je špičkovou léčebnou metodou, její význam bude podle Jecha v neurologii nadále narůstat. Přímý zásah do mozku umožňují stále se prohlubující znalosti o funkci mozku. Díky nim se daří určit v mozku konkrétní oblasti, do nichž je přínosné elektrody voperovat.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

daniel (Po, 28. 4. 2008 - 01:04)
že se opravdu nestydí!!!!!!!!!!!!!!
je mi až škoda to psát!je to stejné jako dřív( také není divu)
Kamil (Pá, 10. 12. 2010 - 12:12)
Má prosím někdo jinou zkušenost. Jsem 2 měsíce po zákroku. Vysledky nejsou ještě přiliš vidět i když zlepšení už pociťuji.
Mám generalizovanou dystonii. Budu velmi vděčný za váš příspěvek.
Helča (Pá, 7. 10. 2011 - 19:10)
Má prosím někdo jinou...Moc zdravím a přeji aby se Vám po operaci dařilo.Také trpím touto chorobou stáčí se mě krk bohužel botul na který docházím nějak nepomáhá a zvětšují se i bolesti.
Jana (Ne, 7. 12. 2014 - 11:12)
Moc zdravím a přeji aby se...Dobrý den, můžete se k nám přidat, chcete-li:
http://www.rodinaspolu.estranky.cz/clanky/dystonie/
Lada (St, 19. 12. 2018 - 13:12)
Dobrý den, mám také dystonii a jsem z toho velmi nervozní. Hlava i pravý ústní koutek se mi stáčí doprava. Nevím, co s tím. S pozdravem Lada.
Monika (Pá, 30. 9. 2022 - 15:09)
Dobrý deň,
prosím Vás mohli by ste mi dať bližšie info o prípravku Stemles? Kde sa to dá objednať? Dáku
bobo (Út, 2. 2. 2016 - 08:02)
Dobrý den,trpím Cervikální dystonií.před měsícem jsem začal léčbu pomocí přípravku firmy Stemtech.(podpora uvolňování dospělých kmenových buňek z kostní dřeně) a výsledky jsou zajímavé.tonus se výrazně snížil a lupénka kterou jsem měl po celém těle 30 let zmizela,viz foto v mém profilu.Tak uvidíme.Na parkinsna zabírá perfektně tak na tuto nemoc doufám taky zabere.Budu průběžně informovat
Default User Image
ZUZANA (Pá, 22. 12. 2023 - 13:12)

Dobrý de

Reklama