Co dělat, když máte intoleranci na laktózu a nemůžete kravské mléko

Alergologové ve svých ordinacích zaznamenávají značné množství tzv. intolerancí na určitou potravinu či mléčné výrobky. Jak včas odhalit intoleranci například na laktózu poradí známý alergolog MUDr. Černý.

„V naší populaci je nezanedbatelné procento lidí s potravinovými intolerancemi, z nichž vyplývají různá dietní omezení.  Nejmarkantnější jsou tato omezení  u potravin, které tvoří významnou součást jídelníčku, jako například v případě intolerance lepku, laktózy (mléčný cukr) či mléka jako takového,“ upozorňuje alergolog MUDr. Karel Černý z alergologické ambulance v Šumperku.  
Problém je, že diagnostika těchto intolerancí často není jednoduchá. Objevit se může kdykoli v průběhu života a zjistit pravou příčinu nesnází se nám může podařit až po mnoha letech. „Eliminační dieta je potom v řadě případů jak diagnostickým, tak i jediným léčebným postupem,“ říká MUDr. Černý.
Eliminační dieta přitom není nic jiného, než vyloučení „podezřelé“ potraviny nebo skupiny potravin. Délka této diety je různá podle typu intolerance. „U klasické alergie s rychlým nástupem potíží stačí  dny až týdny, v případě jiných intolerancí, například na lepek nebo laktózu týdny až měsíce. Pokud během eliminační diety dojde k vymizení potíží a po návratu k podezřelé potravině se problémy opět objeví,  pak se dá předpokládat, že právě tato je příčinou zdravotních problémů,“ vysvětluje alergolog Černý.

Alergie versus intolerance

V poslední době velmi diskutovaným tématem jsou alergie na mléko. „Přesněji řečeno, alergie na bílkovinu kravského mléka, je problémem zejména kojeneckého a raného dětského věku,  výskyt se odhaduje mezi 2-5% kojenců,  většinou ale s věkem vymizí, v dospělosti je mnohem vzácnější,“ říká alergolog. V kojeneckém věku jsou jediným řešením speciální formule jako náhražka mléka. 
Intolerance laktózy  je kromě genetických těžkých vrozených defektů, které jsou velmi vzácné, záležitostí naopak dospělého věku. Zejména ve věku nad 40 let odborníci odhadují výskyt v ČR kolem 15%. „Přesná data u nás ale nejsou k dispozici. Tento problém  se málo vyšetřuje, a pokud vím, tak tyto problémy nespadají do žádného povinného hlášení,“ dodává MUDr. Černý, který si nemyslí, že by počty pacientů narůstaly: „Nedá se říci, že by od nějaké doby byl výskyt větší, spíše jde o rozšiřující se možnosti diagnostiky a s tím spojené větší procento odhalených pacientů.“   

Alternativou jsou rostlinná mléka
Lidé s intolerancí mléka profitují z postupně se rozrůstajícího sortimentu potravin nahrazujících kravské mléko, tím lépe, pokud jde o kvalitní bio produkty. Jestliže budete chtít, bez problémů si zvyknete těmito nápoji nahrazovat mléko i ve vašich běžných stravovacích návycích. Jsou totiž vhodné téměř na všechno - do kávy, na vaření i jen tak na pití.

Recept: Špaldový energetický koktejl
Ingredience:
200 ml špaldového nápoje
2 polévkové lžíce ovesných vloček
1/2 banánu
Postup:
Do vysokého hrnku nalijeme špaldový nápoj a přidáme ovesné vločky. Necháme 5 minut odstát, během této doby vločky změknou. Přidáme na kousky nakrájený banán. Směs tyčovým mixérem rozmixujeme. Nalijeme do sklenice, ozdobíme čerstvým banánem a můžeme podávat.

Autor: Roman Hrůza Agency, s.r.o.
Zdroje: MUDr. Karel Černý, www.alergologiesumperk.cz, Ing. Eva Kallasová, www.pro-bio.cz    

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Janka
    Janka (anonym)

    na tohle doporučuji Lactalin. Taky ho užívám a o hodně dlouhé době jsem si mohla díát moje oblíbené kafé s mlékem

    Lis 09, 2019

Přidat komentář

Reklama

Reklama