Chrom může oddálit vznik cukrovky a diabetických komplikací

Chrom může oddálit vznik cukrovky druhého typu, kterou má 95 procent diabetiků. Dostatek chromu může snížit nároky na přísnost diabetické diety, případně snížit dávkování antidiabetik. Naopak nedostatek chromu zvyšuje nejen hladinu krevního cukru a inzulinu, ale také zvyšuje koncentraci krevních tuků, zvyšuje tělesnou hmotnost a ohrožuje diabetika vyšším rizikem komplikací. Novinářům to řekl Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie plzeňské fakultní nemocnice.

"Chrom není lék, ale je to látka, která je potřebná ke zvýšení účinku inzulinu," dodal Racek.


Podle posledních výzkumů je nedostatek chromu, který je obsažen v řadě potravin, u některých lidí způsoben jeho ztrátami do moči po sladkém jídle. Projeví se narušením tolerance glukózy, to je schopností těla efektivně získávat energii z krevního cukru. Hladina jejich krevního cukru se pohybuje mezi normálními a diabetickými hodnotami a mnozí z nich později cukrovkou onemocní. Porušenou glukózovou toleranci má téměř pětina lidí.


Chrom je obsažen například v borůvkách, obilovinách a luštěninách. Lze ho podávat v organických sloučeninách, například organicky vázaný. Je vhodný nejen pro lidi s narušenou glukózovou tolerancí a diabetiky, ale i pro starší osoby, které často mají stravu méně bohatou na ovoce, zeleninu a chybí jim vitamíny a stopové prvky, mezi které chrom patří.


Jitka Klejnová - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele andrea evgenieva
    andrea evgenieva (anonym)

    Neni chrom, tezky kov, ktery se muze hromadit nebo zpusobovat kancerogenitu? Byly uskutecneny studie neni-li v urcitem mnozstvi kancerogenem?

    Lis 06, 2006
  • Obrázek uživatele Martin
    Martin (anonym)

    Biologické účinky chromu jsou silně závislé na mocenství, ve kterém se do organizmu dostává. Zatímco trojmocný chrom je pokládán za převážně prospěšný a je nezbytnou součástí každodenní stravy, pak naopak šestimocný chrom působí negativně a je pokládán za potenciální karcinogen. Nejnovější výzkumy ukazují, že trojmocný chrom má opravdu pozitivní účinky pro diabetiky.

    Srp 28, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama