
Chrom může oddálit vznik cukrovky druhého typu, kterou má 95 procent diabetiků. Dostatek chromu může snížit nároky na přísnost diabetické diety, případně snížit dávkování antidiabetik. Naopak nedostatek chromu zvyšuje nejen hladinu krevního cukru a inzulinu, ale také zvyšuje koncentraci krevních tuků, zvyšuje tělesnou hmotnost a ohrožuje diabetika vyšším rizikem komplikací. Novinářům to řekl Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie plzeňské fakultní nemocnice.
"Chrom není lék, ale je to látka, která je potřebná ke zvýšení účinku inzulinu," dodal Racek.
Podle posledních výzkumů je nedostatek chromu, který je obsažen v řadě potravin, u některých lidí způsoben jeho ztrátami do moči po sladkém jídle. Projeví se narušením tolerance glukózy, to je schopností těla efektivně získávat energii z krevního cukru. Hladina jejich krevního cukru se pohybuje mezi normálními a diabetickými hodnotami a mnozí z nich později cukrovkou onemocní. Porušenou glukózovou toleranci má téměř pětina lidí.
Chrom je obsažen například v borůvkách, obilovinách a luštěninách. Lze ho podávat v organických sloučeninách, například organicky vázaný. Je vhodný nejen pro lidi s narušenou glukózovou tolerancí a diabetiky, ale i pro starší osoby, které často mají stravu méně bohatou na ovoce, zeleninu a chybí jim vitamíny a stopové prvky, mezi které chrom patří.
Jitka Klejnová - ČTK
Komentáře (2)
- odpovědět
Lis 06, 2006- odpovědět
Srp 28, 2009Přidat komentář