Reklama

Zázvor - podpora trávení

Zázvor je zejména v Asii vysoce hodnocen a to nejen pouze jako aromatické koření do pokrmů, ale také pro jeho zdraví prospěšné účinky. Dnes je užíván na celém světě.

Zdravotně prospěšné účinky:

  1. podpora trávení

Zázvor současně zlepšuje žaludeční motilitu a působí proti spazmům hladké svaloviny trávicího traktu. Pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní, plynatosti a symptomech dráždivého tračníku.

  1. antiemetický účinek

Studie prokázaly, že zázvor zmírňuje nevolnost. Je používán v prevenci a léčbě kinetóz a ranních nevolností v těhotenství.

  1. podpora krevní cirkulace

Výzkum ukazuje na schopnost zázvoru zvýšit krevní tok. Složky zázvoru zabraňují shlukování krevních destiček, čímž mají potencionální účinek při arterioskleróze.

Reklama
  1. snižování hladiny cholesterolu

Zázvor snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče.

Vhodné aplikace:

  1. Špatné trávení
  2. Plynatost
  3. Nadýmání a břišní diskomfort
  4. Syndrom dráždivého tračníku
  5. Nevolnost
  6. Chladné končetiny
  7. Vysoký cholesterol
  8. Ateroskleróza

Aktivní látky:
Gingeroly.

Kontraindikace a interakce:

Zamezte vysoké dávky během těhotenství. Dávejte pozor při užívání antikoagulačních léků. Zázvor může zvýšit vstřebávání léků. Konzultujte užívání všech léků s lékařem.

Zázvor můžete zakoupit na www.001shop.cz nebo v prodejně Krakovská 22, Praha 1 od pondělí do pátku mezi 9.00 až 17. 00

Reklama

Komentáře

Hana (St, 6. 9. 2006 - 19:09)
Máte někdo zkušenosti s pitím zázvorového čaje? Jak si čaj připravujete, čerstvý nebo sušený? A na co vám konkrétně pomohl? Čaj pije i zpěvačka Madonna.
Veronika (St, 6. 9. 2006 - 22:09)
Ahoj, ziji s Indem - joginem, vegetarianem, naucil me pit zazvorovy caj: do kastrulku vodu asi 3 salky, nakrajet na tenke platky cerstvy oloupany zazvor velikosti asi tak palce (mensiho :-). Zazvor by mel byt hodne leskly, plny stavy a ne stary a drevnaty. Pridat cukr, nejlepsi je ten surovy, ze trtiny anebo med. Potom prilit asi 1/2 salku mleka, pomalu zahrivat a tesne pred bodem varu pridat suseny caj. Je-li to caj zeleny, napr. darjeeling, pak na kazdy salek vrchovatou lzicku, je-li to caj cerny (asaam), pak 1/2 lzicky na salek. Pak stahnout z ohne a priklopit, nechat louhovat 5-8 minut. Potom pres sitko do konvicky, samozrejme. Ono to zni velmi jednoduse, ale mne samotne to trvalo snad 2 roky, nez jsem se dopracovala k caji, ktery byl lahodny, tak hodne stesti!
Veronika (St, 6. 9. 2006 - 22:09)
Ahoj, ziji s Indem - joginem, vegetarianem, naucil me pit zazvorovy caj: do kastrulku vodu asi 3 salky, nakrajet na tenke platky cerstvy oloupany zazvor velikosti asi tak palce (mensiho :-). Zazvor by mel byt hodne leskly, plny stavy a ne stary a drevnaty. Pridat cukr, nejlepsi je ten surovy, ze trtiny anebo med. Potom prilit asi 1/2 salku mleka, pomalu zahrivat a tesne pred bodem varu pridat suseny caj. Je-li to caj zeleny, napr. darjeeling, pak na kazdy salek vrchovatou lzicku, je-li to caj cerny (asaam), pak 1/2 lzicky na salek. Pak stahnout z ohne a priklopit, nechat louhovat 5-8 minut. Potom pres sitko do konvicky, samozrejme. Ono to zni velmi jednoduse, ale mne samotne to trvalo snad 2 roky, nez jsem se dopracovala k caji, ktery byl lahodny, tak hodne stesti!
Aki (Čt, 7. 9. 2006 - 07:09)
Eva Veškrnová píše ve svém skvělé knížce Jeviště života o přípravě zázvorového čaje toto:

Na 1/2 l vody střední kořen oloupaného nakrájeného zázvou. Povařit 10 vteřin, luhovat 15 miniut. Pít po doušcích před jídlem 1 šálek, lze osladit medem.

Je fakt dobrý. :-)
Šárka (Po, 25. 9. 2006 - 14:09)
Nastrouhaný zázvor nechat vylouhovat v ananasovém džusu a během dne pít. Je to osvěžující.
Káťa (Po, 25. 9. 2006 - 16:09)
Já ho nevařím, čerstvý zázvor rozstrouhám, zaliji horkou vodou a čtvrthodinu louhuji. Sleju přes sítko , přidám med nebo třtinový cukr a citron.V zimě báječně zahřeje a chrání před nachlazením, je dobrý i na zažívání.
Iva (Út, 26. 9. 2006 - 12:09)
Dá se běžně čerstvý zázvor koupit? Prý ho pila i Angelina J. po porodu, aby rychle zhubla.
Jana :-) (Út, 26. 9. 2006 - 17:09)
je běžně ke koupi v supermarketech.
Gigi (St, 27. 9. 2006 - 16:09)
Strouhám čerstvý zázvor do čínského čaje (jen asi půl cm na litr, aby nebyl hořký), k tomu pár hřebíčků, nového koření a skořice. Všechno to zaliju vodou a nechám louhovat jako ten čaj, pak sliju. Případně osladím, nejlíp medem. Výborný voňavý povzbuzovák - probouzeč na podzimní večery ;)
Zdena (Čt, 28. 9. 2006 - 19:09)
Mám velmi dobré zkušenosti se zázvorem.Při nachlazení a ještě lépe jako prevenci:
nastrouhaný zázvor/asi lžičku/ zaliji horkým čajem, přidám med a citron a piji i s částečkami zázvoru. Na jeho výrazné aroma si někteří musí zvyknout, ale je to účinné a jednoduché.
Vyzkoušely jsme také zázvor na zmírnění tzv. těhotenského zvracení.Funguje! Pouze tam, kde
uživateli vadí aroma zázvoru, doporučujeme tablety Ginger.
Jana (St, 25. 10. 2006 - 13:10)
zkoušela jsem si dělat zázvorový čaj dle výše uvedeného receptu-nakrájet, 10 min.vyřit a pak 15 min.louhovat. Voní hezky, ale pálí mě na jazyku jak pálivá paprika, což mě příjemné není. Dělám něco špatně?
Verca (St, 25. 10. 2006 - 13:10)
To je normalni
Petra (Út, 7. 11. 2006 - 20:11)
Vyzkoušela jsem zázvorovou pomazánku s tvarohem - postup stejný jako u česnekové pomazánky, pouze místo česneku přidáte zázvor. Množství záleží na tom jak moc vám chutná.
Mildas, (St, 8. 11. 2006 - 21:11)
ZÁZVOR PÁLÍ proto, že obsahuje capsicin, což je látka obsažená i v chili papričkách.
Když zázvor pálí, je to často i známkou čerstvosti a vyššího obsahu užitečných látek.
Mám výborné zkušenosti se zázvorovou limonádou i čajem, které pomáhají např. při chřipce, žaludečních nevolnostech, chladu nohou a po nadměrném pití alkoholu.
Pokud začínáte stačí 1 čajová lžička strouh. zázvoru na hrnek vody. Já osobně ale již používám více. Zázvor mi chutná :o)) V případě limonády je to lepší a především zdravější pití než kupované.
Zkuste i maso na zázvoru je to výborná a chutná změna. Nic se ale nemá přehánět.
Martin (Pá, 10. 11. 2006 - 15:11)
A jak se dělá zázvorová limonáda??Chtěl bych to vyzkoušet,poraďte..Díky
Jana (So, 18. 11. 2006 - 10:11)
Zázvorová limonáda: potřeba je 4.litrová láhev,300g čerstvého zázvoru,4 l vody,450 g krystal cukru,2 citrony,živná sůl pro výrobu vín a vinné kvasinky "Vínka". Při výrobě je třeba dbát na hygienu. Do hrnečku nasypeme vinné kvasnice,přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky ožily. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Vodu svaříme s cukrem. Kaši z oddenků nasypeme do láhve a zalijeme vroucí sladkou vodou. Přidáme polovinu sáčku vinné živné soli a šťávu ze 2 citronů. Hrdlo přikryjeme malým talířem nebo povážeme plátenkem. Necháme vychladnout a vlijeme kvasinky. Láhev přikryjeme a necháme stát na teplém místě. Druhý až třetí den začne roztok prlit, slijeme do lahví a umístíme do ledničky, aby se cukr kvašením neproměnil v alkohol. Zbývající zázvor můžeme znovu použít-kvasinky a živnou sůl již dávat nemusíme, pouze vlažnou vodu,abychom neusmrtili kvasinky.
Andrea (Út, 21. 11. 2006 - 21:11)
Ahoj, parádní při nachlazení. Malou hrst nakrájeného zázvoru vaříte v jednom litru vody 5 minut. Potom necháme vychladnout, přecedíme přidáme jeden vymačkaný citron a osladíme medem, případně cukrem. Pijete co snesete a za dva dny jste celkem v pohodě.
Lenka (Pá, 24. 11. 2006 - 20:11)
Mne poradila zdravotmi sestřička zazvorový čaj na prokrvení organizmu a na dobrou imunitu.Teprve s nim začínám,tak nevím.V časopisu Tina psali,že pomáhá na zhubnutí,moji maminku tohle zajímá,nemáte někdo zkušenost? Já nevím,tvrdím,že jediná cesta je hýbat se a moc ne...
Petr (Ne, 26. 11. 2006 - 12:11)
Ten článek jsem v Tině četl vím, že tam byl zázvor povařit, česnek pak přidat , povařit a nechat louhovat. Ale kolik čeho už nevím. Zajímaly by mě s tím také zkušenosti.
Lenča (Ne, 26. 11. 2006 - 13:11)
Já zázvor čerstvý, nastrouhaný zaliju jen horkou vodou,přidám ovocný čaj pro barvu a cukr a je to chutný,pomáhá mě na trávení,na aritmie,myslím že i díky němu nejsem nemocná,nemívám už rýmy.Kořen co zůstane na dně sním,trochu to pálí ale mě chutná a je to prý i afrodisiakum,no prostě je skvělej,piju ho skoro denně a je mi líp a líp.
Helena (Pá, 8. 12. 2006 - 18:12)
Fuj, děsně to pálí, ale vypaluje asi fakt všechny bacily. Já jsem jen zalila nastrouhaný čerstvý zázvor horkou vodou a přidala med a citron - na doporučení kamarádky. Vážně zabírá!! Taže proti nachlazení je skvělý určitě a jelikož podporuje trávení, myslím, že i k hubnutí může částečně přispět, ale nebrala bych to jako nejúčinnější lék - ostatně jako ostatní hubnoucí přípravky. Všechny mohou jen trochu pomoci, jinak se člověk musí hlavně hýbat!!
Marie (Út, 19. 12. 2006 - 21:12)
Zázvorový čaj piju asi 4 měsíce, zkoušela jsem čerstvý, sušený i mletý. Dopracovat se k lahodnému čaji je problém, ale ještě na to příjdu, co tento čaj potřebuje.
Je pravda, že od té doby neberu léky na překyselení žaludku, nejsem nemocná a nemám rýmu, což jsem měla již chronickou. Dále i za pomocí cvičení a pití čaje jsem zhubla 6 kg a hubnu dále. Kvůli tomu jsem čaj začala pít. Jím přitom všechno a moc se neomezuju. Ani nemohu, protože jsem vždy trpěla překyselením žaludku a jíst jsem defakto musela. Nemohla jsem zhubnout už řadu let a vyzkoušela kdeco. Nyní se mi to daří. Myslím, že nejlepší je recept již zde uvedený, já ale vařím asi 4 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného asi 20 minut, přidávám 1/2 hlavičky česneku , vychladím a dolévám zeleným čajem. Zázvor vařím s 1 l vody. Nebo do 1 l vody dám 4 lžičky sušeného zázvoru nebo 2 lžičky mletého zázvoru.
Piju přes den, nejlépe se má před a po jídle. To pálivé, co je v zázvoru, je to účinné. Jak jsem četla, zázvor má způsobit větší kalorický výdej při stejné námaze.Patrně to je důvod, proč hubnu.
Prozatím vše - navíc má mnoho účinků pro zdraví.
Marie
Návštěvník (Ne, 31. 12. 2006 - 18:12)
PILA JSEM ČAJ ZE ZÁZVORU A BYL DOCHUCEN LIMETKOU A MEDEM BYL OPRAVDU MOC DOBRÝ JAKO AFRODISIAKUM MOHU DOPORUČIT.JE TAKÉ DOBRÝ PROTI UNAVĚ.JANA
Návštěvník (Ne, 31. 12. 2006 - 18:12)
PILA JSEM ČAJ ZE ZÁZVORU A BYL DOCHUCEN LIMETKOU A MEDEM BYL OPRAVDU MOC DOBRÝ JAKO AFRODISIAKUM MOHU DOPORUČIT.JE TAKÉ DOBRÝ PROTI UNAVĚ.JANA
Blanka (Po, 1. 1. 2007 - 08:01)
Chtěla bych také začít pít čaj ze zázvoru.Kde se dá koupit sušený?Děkuji.
Návštěvník (Po, 1. 1. 2007 - 14:01)
Sušený se prodává jako koření v každém obchodě s potravinami ale léčivý a chutnější je čerstvý,ten maji v dobře zásobených obchodech se zeleninou.
Blanka (Út, 2. 1. 2007 - 04:01)
Marie píše sušený nebo mletý.Mletý prodávají v potravinách jako koření.Ten jsem včera pila 2x denně půl lžičky na šálek.Nic dobrého to není,ale potřebuji zhubnout,tak zkouším kde co.Také jsem lítala stále na velkou/má to souvislost?/.Pokud zrychluje trávení,tak by asi mělo.Dík za odpověď.
jirka (St, 3. 1. 2007 - 21:01)
zázvor v jakékoli podobě je supr, ale né v jakémkoli množství.
má horký element, a může vyvolat občasné potíže.
byl jsem skoro 5 let v indii, a nikdy se na to nedá zapomenout.je to jako moje druhá domovina.
indická kuchyně mi opravdu chybí, ještě, že přítelkyně ovládá ostrou větnamskou kuchyni.
bez ní bych byl nešťastný.
občasné návštěvy v restauraci u kršnovců, či jinde je jen slabou odvárkou pravé chuti, která je k dostání tam.
ale neubráním se koupi nakládaných čili paprik, nebo manga, a samozřejmě vonných tyčinek.
když řeknu, že jsem musel zkončit se zaměstnáním a začít úplě nové v cizím oboru, jenom pro to, že se mi začalo stejskat po indii, tak mi nikdo neuvěří.
většinu času jsem tam prožil s přáteli a učiteli z tibetu.
začali jsme doma cvičit i hatha jogu.
meditace a kundalini jsem začal cvičit už tam.
neříká vám něco SHAKTICARANIMUDRA ?
narazil jsem na netu na japonského jógina,
masaharu naruse (akasha giri), který se zdá být na dost vysoké úrovni realizace, a praktikuje také i v himalajích.
namasté!
lucie (Út, 16. 1. 2007 - 15:01)
Kamarádka mi dala recept na zázvorový čaj s česnekem, že je to zaručený lék na hubnutí. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Zatím jsme ho neměla, ale prý chutná strašně špatně.
H (St, 17. 1. 2007 - 10:01)
Jedenáct kilo Angelina Jolie zhubla za tři týdny po narození dcery Shiloh, jejímž otcem je herec Brad Pitt. Podle jejich přátel se stravovala normálně, krom čaje z kořene zázvoru a česneku. Podle odborníků je za vším speciální účinná látka zázvoru capsaicin, který je odpovědný za výraznou příchuť tohoto koření.



Deníky Bohemia - 12.7.2006

Jak působí tento čaj?Capsaicin zvyšuje teplotu těla, iniciuje pocit horka a zvyšuje bazální metabolismus těla. To znamená, že spotřebujete náhle více kalorií při stejné stravě. Tento účinek je prokázaný.

Jak působí česnek?Ten nemá žádný přímý dietní účinek, ale pomáhá proti nebezpečnému potravinovému tuku cholesterolu. Zlepšuje jeho odbourávání v játrech a obsahuje antioxidanty pro ochranu buněk.

Uvařte si dietní čajZ čerstvého kořene zázvoru odkrojte čtyři centimetry, nakrájejte na tenké plátky, a poté ve 2 litrech vody vařte nejméně 20 minut. Nakonec přidejte polovinu hlavičky česneku. Povařte a po vychlazení můžete konzumovat.

Jaké množství vypít?Během dne po částech přinejmenším litr, a jinak běžnou stravu. Neslazený, neboť cukr by blokoval spalování tuku, dodává kalorie.

Kolik zhubnete?Studie v Holandsku ukázala, že postačí již malé gramy denně, abyste zhubli měsíčně kilogram.

Co vás to bude stát?Kilo čerstvého zázvoru stojí přibližně 6 - 7 euro. Vydrží déle v lednici, když jej zabalíte do vlhkého šátku a uložíte do částí pro ovoce.

Existují alternativy?Ano! Ten, kdo nemá rád čaj, může jíst zázvor a česnek naložený nebo uvařený. Capsaicin se nepoškodí ani varem ani zmrazením. Co však není účinné: Zázvorové bonbony (pro velký obsah cukru).
Blanka (St, 17. 1. 2007 - 12:01)
Každý den si dělám jakýkoliv čaj/nejlepší je Roibos/,přidám do něho, ještě před zalitím ,asi 1/4 lžičky mletého zázvoru,1 lžičku medu a trochu citronové šťávy.Je to výborné.
blanka (Ne, 21. 1. 2007 - 14:01)
Čaj ze zázvoru piji asi dva týdny. 1/ jsem si na jeho chuť zvykla a chutná mi. Zkoušela jsem ho sice původně jako A. Jolie, ale s česnek byl odporný, bez je dobrý a kdybych nezhubla, je mi po něm dobře. Piji ho denně. Nastrohám čerstvý kořen, zázvorovou ´strouhanku´ přeliji vřící vodou v 1/4 l hrníčku a po 20 min. piji. 2/ nevím zda po něm, ale zhubla jsem 2 kila. hel
Návštěvník (Ne, 21. 1. 2007 - 16:01)
Zázvorový čaj i přidávání zázvoru do některých jídel je výborné na zažívání.Ale kombinace s česnekem je příšerná a zbytečná.
Hani (So, 27. 1. 2007 - 20:01)
Koupila jsem si sušený zázvor (asi spíš kandovaný) v racio prodejně, překvapila mě jeho páliva chuť. Takže toho člověk moc nesní. Ten čaj chutná taky pálivě? Pomáhá od belstí břicha, křeče a tak? Není i na zácpu? Kdo zná odpověď ať mi písne, díky.
Návštěvník (St, 7. 2. 2007 - 17:02)
Dobrý čaj z tohoto kořene:pokrájet trochu zázvoru na kostičky,přidat plátek oloupaného citronu a lžičku medu to vše zalít vroucí vodou.
Žanika (Čt, 8. 2. 2007 - 13:02)
Dovoluji si vás pozvat na nový web, kde najdete spoustu informací o zdraví a zdravém životním stylu. Dozvíte se, jak prakticky a jednoduše najít rovnováhu ve svém životě. Můžete hlasovat v našich anketách, naučit se praktickým přírodním léčbám a terapiím, pročíst si zajímavé informace a zkušenosti ostatních lidí a inspirovat se novými jednoduchými recepty. A navíc si o tom všem a nejen o tom můžete pohovořit na našem diskusním foru. Podívejte se sami www.nasezdravi.ic.cz
Jarmila (Ne, 18. 2. 2007 - 17:02)
U dcerky v Německu mi byl doporučen zázvorový čaj z kořene a kandovaný zázvor.Jsem diabetik,po týdenním užívání-cukr v krvi klesl.Čaj mi dokonce chutná.Doporučuji
KING (Ne, 25. 2. 2007 - 08:02)
Nemohli byste článek o zázvoru napsat větším písmem? Vždyť je takto prakticky nečitelný a tím se míjí účinkem!!!
Mirek (Čt, 5. 4. 2007 - 20:04)
Miluju zázvor a kdo by mi doporučil wbstránky s recepty s použitím zázvoru. Vyrábí se u nás zázvorová limonáda. V Kanadě jsem ji pil a je perfektní, lepší než chininová.
Dashee (Pá, 6. 4. 2007 - 14:04)
To KING: tak si v nastaveni exploreru klikni na vetsi pismo, nebo si nasad brejle. Zdravim :P
Lída (Pá, 18. 5. 2007 - 10:05)
K dotazu Mirka,zázvorovou limonádu k nám ze Srí Lanky dováží Fa.de Wolf s.r.o.Cheb.Dováží ji v plechovkách o obsahu 325ml za 14,50 s DPH.tel.737234046.Je výborná
vrana (Pá, 18. 5. 2007 - 22:05)
dam si nekdy zazvory caj taky me chutna, ale cetla jsem, ze lide jsou tak trochu po tomto caji hloupi, jiste pokud se pije denne a tak jsem to sledovala a muzu rici, ze na tom neco je, proto ho piji jenom nekdy
ja (Čt, 13. 3. 2008 - 13:03)
hloupy?
evi33 (St, 23. 7. 2008 - 08:07)
Zázvorová limonáda
Zbožňuji sladce řízné zázvorové aroma, a kdyby existoval zázvorový parfém, budu to já, kdo ho bude nosit první. Prozatím z něj tedy pauze vařím. I na chalupě -naštěstí se prodává skoro všude. V zimě piji tento nápoj horký, v létě za studena. Fantasticky napruží smysly včetně chuti.
1 ,5 cm oddenku zázvoru
2 lžíce medu nebo cukru
1 l minerálky, sodovky nebo vody bez bublinek (podle vás)
šťáva z půlky citronu, limetky nebo pomeranče
Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do čtvrtlitrového hrnku a zalijte vodou. Nechte nějakou dobu odstát (asi tak dvacet minut) a pak přelijte přes sítko do většího džbánku nebo konvice. Přidejte med a pořádně rozmíchejte. Dolijte sodou, dochuťte citrónovou šťávou, a dejte pořádně vychladit. Nalévejte do sklenic s ledem a pijte.
Můj tip: Dávkování zázvoru je pouze přibližné a uvedené množství píšu spíš pro zázvorové začátečníky. Dlouhodobě závislí by vám řekli, že ani v zázvoru není nikdy dost zázvoru. Uznávám, že ne každý má rád stejně. Centimetr a půl je prostě tak akorát pro každého.
Nika (St, 23. 7. 2008 - 08:07)
Který čaj se zázvorem se vám zdá chutný?
Lucie (St, 12. 11. 2008 - 10:11)
Někde jsem četla, že zázvor není vhodný pro kojící. Proč ? To tam nebylo. Nevíte někdo?
Andy (Ne, 8. 2. 2009 - 18:02)
Zázvorový čaj si vařím každý den.Je super.Teplý i studený.Dávkování si musí každý vyzkoušet.Já začala s opravdu silnou dávkou a nyní si nakrájím několik plátků do pulitr.sklenice,zaleju vařící vodou a čaj je připraven.
Jitka (Po, 9. 2. 2009 - 00:02)
Loupete ten koren, kdyz ho krajite nebo ne?
K (Út, 10. 2. 2009 - 10:02)
Mě by zajímalo, zda se účinek léčivých látek v zázvoru nesnižuje zalitím vroucí vodou (např. při přípravě čaje)..nevíte?
Děkuji
K (St, 18. 2. 2009 - 12:02)
Neloupu, jen omyju a oškrábnu např v ohybech nebo kde se drží špína.. Jinak nakrájím na kolečka/kostičky, které pak protlačím lisem na česnek. tím získám hned silnou šťávičku. Ty zbytky z lisu ještě zaliju studenou vodou a nechám aspoň přes noc louhovat,pak to smíchám s vylisovanou šťávou. Přijde mi že tímto způsobem dostanu ze zázvoru maximum a stačí přidávat do pití během dne poměrně malé množství ;)
Reklama