
Mnoho chutných potravin je zároveň i účinnými léčiteli. Navíc potraviny nezpůsobují nepříjemné vedlejší účinky jako většina léků.
1. Třešně
Muraleedharan Nair, PhD, profesor přírodních produktů a chemie na Michiganské státní univerzitě, zjistil, že extrakt z třešní je desetkrát účinnější než aspirin při tišení zánětu. Pouze dvě čajové lžičky koncentrované šťávy denně mají mít požadovaný účinek. Sladké třešně jsou též účinné.
2. Ostružiny 3. Maliny 4. Borůvky a 5. Jahody
Dr. Nair objevil podobné protibolestivé složky i těchto bobulovinách.
6. Celer a celerová semena
James Duke, Ph.D, autor knihy The Green Pharmacy, našel více než 20 protizánětlivých látek v celeru a celerových semenech, včetně látky zvané apigenin, která je silným protizánětlivým činidlem. Přidávejte celerová semena do polévek, dušených pokrmů a jako náhražku soli do rozličných receptur.
7. Zázvor
Zázvor snižuje hladinu bolest-vyvolávajíích prostaglandinů a je široce používán v Indii při léčbě zánětů a bolesti. Studie provedená v Indii potvrdila, že zázvor zlepšuje svalovou bolest. Doporučené dávkování zázvoru je mezi 500 až 1000miligramů denně. Pokud však užíváte nějaké léky, je nutná konzultace s lékařem kvůli možnému vzájemnému ovlivnění.
8. Kurkuma
Kurkuma (kurkuma longa) je žluté koření běžně používané v indickém curry. Výzkum prokázal, že kurkuma je více účinná proti akutním zánětům než kortikosteroidy. Hlavní účinnou látkou je kurkumin. Kurkumin potlačuje bolest podobně jako léky zvané COX-1 a COX -2 inhibitory (bez vedlejších účinků). Doporučuje se standardizovaný extrakt kurkuminu v dávce 1500mg denně.
9. Losos 10. Makrela 11. Sleď
Tyto mastné ryby obsahují cenné tuky. Omega 3 mastné kyseliny se konvertují v těle na hormonům podobné látky, které snižují záněty i bolest. Podle to Dr. Alfred D. Steinberg, odborníka na artritídu, půsbí rybí tuk protizánětlivě. Rybí tuk působí přímo na imunitní systém tím, že snižuje o 40-50 % produkci cytokininů, složek, které způsobují destrukci kloubů. Mnoho dalších studií prokázalo, že konzumace ryb či potravinových dopňků s rybím tukem, snižuje zánět a bolest, především u zánětu kloubů.
12. Lněná semínka a lněný olej
Čerstvě rozdrcená lněná semena a za studena lisovaný lněný olej obsahují též protizánětlivě působící omega 3 mastné kyseliny. Lněný olej však nepoužívejte při vaření či pečení, jinak budete tělo naopak dráždit k zánětu a bolesti.
13. Čerstvé vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů
Tyto ořechy jsou též zdrojem protizánětlivých omega 3 kyselin.
Zdroj: www.healingpowerhour.com
Komentáře (8)
- odpovědět
Led 07, 2013- odpovědět
Led 08, 2013- odpovědět
Led 08, 2013- odpovědět
Led 08, 2013- odpovědět
Led 08, 2013- odpovědět
Črv 30, 2014- odpovědět
Zář 27, 2014- odpovědět
Kvě 30, 2017Přidat komentář