V zimě prohřívejte tělo zevnitř i z venku

29.11.2016 00:01
Zdraví

Seznamte se proto s několika užitečnými tipy, jak se prohřát během zimních měsíců. Spolehnout se můžete na potraviny a nápoje, koupele i bylinky.

Mráz zužuje cévy a zvyšuje krevní tlak


Lidský organismus je na chladné počasí citlivý, obzvlášť ve střední Evropě, kde na silné mrazy nejsme zvyklí tolik jako například Seveřané. Nízké venkovní teploty zužují cévy, zvyšují krevní tlak, způsobují svalový třes, případně zvýšenou tvorbu hormonu adrenalinu. Tělo si tak zajišťuje, aby z něj unikalo co nejméně tepla. V zimě se také mění složení krve, ta je kvůli rostoucí produkci krevních destiček hustší. Tady ovšem přichází nebezpečí, že se zúžené cévy ucpou a krevní tlak, který do nich dodává krev o to víc, se ještě zvýší. To může způsobit dušnost, bolest v hrudi, či dokonce kardiovaskulární onemocnění. Zatímco s krátkodobými mrazy se zdravý lidský organismus vyrovná poměrně snadno, dlouhotrvající chlad není dobrý ani pro člověka bez zdravotních obtíží. Je proto potřeba se před mrazem chránit, a to nejen správným oblékáním a chováním, ale také pravidelným prohříváním organismu.


Termogenní potraviny zrychlují metabolismus a zahřívají


Správné prohřívání těla by mělo v první řadě přicházet zevnitř. K tomu pomohou například některé potraviny či nápoje. V zimě je vhodné konzumovat nejen více tepelně upravených pokrmů, ale existují i potraviny, které mají schopnost organismus prohřát přirozeně. Studie, kterou publikoval magazín European Journal of Clinical Nutrition, ukázala, že některé potraviny zrychlují lidský metabolismus až o 15 %, čímž dochází ke zvýšení tepla v těle. Za takové termogenní potraviny se považují ty s vysokým obsahem bílkovin a koření. Tělo tedy prohřejete chilli, kari, zázvorem, badyánem a skořicí, ze zeleniny je vhodný pórek, pažitka, křen, cibule nebo česnek.
Z tekutin na prohřátí nejlépe působí kakao a černý čaj, případně oblíbený punč, v němž využijete zmíněné koření. Dobré s užitečným spojíte i horkým bylinným nápojem. „Do teplých nápojů se hodí například plody kustovnice čínské. Chutnou kombinaci tvoří s horkou čokoládou, lze je zalít také horkou vodou a dochutit jako čaj, například zázvorem či medem. Čaj uvaříte také z pravého ženšenu, který v zimním období navíc zvyšuje imunitu,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.


Koupel v lopuchu zlepší stav kůže, eukalyptus zase protáhne dutiny


Chladem trpí z celého těla nejdříve pokožka, je proto vhodné v zimě zařadit horké revitalizační koupele. Ty tělu dodají nejen energii a teplo, ale s vhodně vybranými bylinami zmírní zdravotní obtíže a nastartují metabolismus. Navíc zklidní organismus a zlepší náladu. „Pro koupel blahodárně působící na kůži se hodí pýr, lopuch, tea tree, měsíček, eukalyptus a lichořeřišnice. Na dýchací problémy, které se zimou přicházejí častěji, lze využít směs z černého bezu, dobromysli, lichořeřišnice, modřínu a eukalyptu. Směsi bylinek pro kůži i dýchací problémy mají svou variantu případně také ve spreji, který se hodí i na cesty. Na zklidnění nervů funguje zase voňavá koupel z třezalky, levandule, meduňky a pelargonie. Vhodné jsou i některé bylinné spreje, například ten na klouby a záda obsahuje skořici, která tělo prohřeje,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.


Třezalka a rakytník pomáhají kůži i cévám


Osvědčenou metodou je i aplikace teplých obkladů na tělo. Nejenže příjemně prohřejí pokožku až k cévám, které se vlivem cíleného tepla opět roztáhnou do přirozeného stavu, ale uvolní také svaly, které jsou kvůli zvýšenému chladu znatelně namožené. Základem obkladů je textilie s hrubou strukturou, nejlépe bavlna, nahřátá v troubě. Ideální je ji předtím namočit do slané vody a nechat uschnout nebo do ní nasypat písek. Uvolněná sůl totiž blahodárně působí na pokožku a písek zase vydrží déle nahřátý.


Organismus lze prohřát taktéž masážemi za pomoci esenciálních olejů.

Z nich se při roztírání a kontaktu s kůží uvolňuje teplo, které prohřívá pokožku do hloubky. Výživné látky pomáhají zlepšit stav pokožky a zároveň se vylučuje příjemné aroma, jež působí blahodárně na nervový systém. „Pokud je kůže poškozená mrazem, je vhodné na masáže a zábaly použít třezalkový olej. Ten také pomáhá udržet čisté a zdravé cévy. Zklidňující účinek na citlivou pokožku má i lopuchový olej. Pokud si chcete dopřát éterickou masáž, spolehněte se na jedlový olej z mladých výhonků sibiřské jedle,“ doporučuje Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Podle ní je na kožní potíže, srdce a cévy, které v zimě trpí nejvíce, vhodný také rakytníkový olej, který navíc podporuje imunitní systém.


Související články

Abyste v zimě nenastydli, oblékejte se jako cibulka

18.11.2016 00:01

Cviky pro lepší krevní oběh

3.11.2016 00:01

Jak správně připravit miminko na pobyt venku

1.11.2016 00:01

Do zimy s teplou čepicí

28.10.2016 00:01

Kakaové boby - brainbooster

11.8.2016 00:01

Aromaterapie: Voňavý lék z přírody

31.5.2016 00:01

Připravte si 3 netradiční bylinné nápoje pro zahřátí

9.2.2016 00:01

Pravidla venčení pejsků v zimě

28.1.2016 00:01

Zajímavosti o menstruaci v zimě

26.1.2016 00:01

Dobroty, které v zimě zahřejí

18.1.2016 00:01

10 tipů pro zahřátí

16.11.2015 00:01

Na podzim a v zimě je potřeba udržet silnou imunitu

5.11.2015 00:01

Jak ve zdraví zazimovat zahrádku

8.10.2015 00:01

Jak se chovat v sauně

25.9.2015 00:01

5 zásad pro plavání s dětmi v zimě

21.1.2015 00:01

Jak v zimě pečovat o nohy

15.12.2014 00:01

10 rad, jak otužovat děti

3.11.2014 00:01

V chladných dnech jezte potraviny, které zahřívají

7.10.2014 00:01

Thermogenic komplex se Svetolem - kombinace účinných látek na spalování tuků

3.4.2014 00:01

Ochrana rtů před popraskáním

6.2.2014 00:01

Stále studené ruce a nohy

3.2.2014 00:01

Jak se v zimě vyhnout nachlazení?

26.11.2013 08:31

Thermogenic komplex se Svetolem od firmy Solgar - odbourává tuky a podporuje hubnutí

16.9.2013 00:01

Kořenová zelenina v zimě

15.2.2013 00:01

Zelenina, bylinky, koření a slunce proti infekcím dýchacího traktu

30.1.2013 00:01

Zvládnout zimu pomáhají teplá jídla a odpočinek

23.1.2013 00:01

Netrapte se v zimě kašlem

6.12.2012 00:01

Odolnost proti nákaze chřipkou zvyšuje otužování

1.12.2012 00:00

Jak na bolavé klouby v chladném počasí?

23.10.2012 00:01

Jak minimalizovat ztrátu vitamínů

21.6.2012 00:01

Smrkové jehličí pomáhá při nachlazení

12.1.2012 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Pohankové placičky

7.12.2011 00:01

Šípkový čaj jako posilňující prostředek

29.9.2011 00:01

Solná košile

16.9.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýně s kvašeným zelím

2.3.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohanková snídaně

22.2.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Bílé zelí s hráškem

16.2.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Fazolovo-dýňové kari

2.2.2011 00:00

Aklimatizace na chlad

7.12.2010 00:00

Dokonalá ochrana pleti v zimě

26.10.2010 00:00

Zelný zábal pro lepší prokrvení

3.9.2010 00:00

Miminka a termoregulace

4.8.2010 00:00

Naklíčená semena jsou dobrým zdrojem vitamínů

26.5.2010 00:00

Použití a účinky olejů při ajurvédské masáži

25.5.2010 00:00

Rozmarýn - povzbuzuje mozek a krevní oběh

27.4.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Cizrna a špenát s česnekovou rýží

17.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně

5.2.2010 00:00

Zelenina a ovoce v zimě

26.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Jáhly s jablky

22.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Polévka z červené čočky

14.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohankovo – bramborová lepenice s kysaným zelím

7.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Rýže na kari

30.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Pohanka se zeleninou

18.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýňová polévka

11.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Česnečka

4.12.2009 00:00

Přehřivací koupel

2.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Zimní salát z červené řepy a kysaného zelí

27.11.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Kapr na kari

23.11.2009 18:40

Přírodní zbraně proti chřipce

10.11.2009 00:00

Aromaterapeutická ochrana před chřipkou

9.10.2009 00:00

Domácí zpracování plodů rakytníku pro zdraví

31.8.2009 00:00

Zlepšete si prokrvení těla - kneipujte!

7.2.2009 00:00

Solanková koupel zaplaví tělo energií

26.11.2008 00:00

Léčivé síly smrku

20.11.2008 00:00

Misku ovsa denně

30.10.2008 00:00

Zázvor - koření i léčivo

29.5.2008 00:00

Kontraindikace (nevhodnost) saunování

21.11.2006 00:00

Využití saunové lázně - indikace saunování

10.11.2006 00:00

Kajenský pepř - stimulant krevního oběhu

30.6.2006 00:00

Hádky o teplotu ničí manželství

8.2.2006 00:00

Vítr a vlhkost zmnohonásobují účinky mrazu

2.2.2006 00:00

Proč nemáme pít horké nápoje

20.1.2006 00:00

Co byste neměli jíst v zimě

9.1.2006 00:00

Zdravé používání olejů v kuchyni

30.11.2005 00:00

Proti chřipce posílí strava bez špatných tuků

29.11.2005 00:00

Aromaterapie

20.11.2005 19:38

Rady pro výživu sleziny

12.10.2005 00:00

Léčebné koupele

22.6.2005 00:00

Slaná koupel chodidel

28.1.2005 00:00

Studený nos prý signalizuje zdravého člověka

22.6.2004 00:00

Otužováním proti chřipce a angíně

11.12.2003 00:00

Snídaně pro zahřátí, energii a štíhlou linii

4.4.2003 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Koupel v zimě

7.1.2003 00:00

Metody užívání aromaterapie

26.11.2002 00:00

Porucha prokrvení dolních končetin

28.6.2002 00:00

Rakytník řešetlákový - k očistě organismu i podpoře imunity

3.4.2002 00:00

Pozitivní zdravotní účinky svíčky

18.2.2002 00:00

Pomoc při studených končetinách

14.2.2002 00:00

Podchlazení

9.1.2002 00:00

Pozor na omrzliny

3.1.2002 00:00

Aby vám bylo doma příjemně

23.8.2001 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

V zimě je potřeba chránit ledviny

18.12.2000 00:00

Slečno nastydnou vám vaječníky !

25.10.2000 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Celozrnné obiloviny - ideální zdroj vaší energie

26.5.2000 00:00

Sauna

6.4.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *