Účinnost léků může ovlivnit i nesprávná skladba stravy

27.4.2006 00:00
Zdraví

To, zda člověk polkne pilulku nalačno nebo po jídle, může změnit její účinnost. Léčbu může ovlivnit i to, jaké potraviny nebo nápoje konzumuje.

Lékárník Kamil Hrubý ČTK řekl, že každý lék až na malé výjimky by se měl zapíjet alespoň dvěma deci tekutin. Účinek některých antibiotik však může negativně ovlivnit hořčík obsažený v minerálkách a vápník z mléka.

Odborník na výživu Ivan Mach uvedl, že na lačný žaludek se například mají užívat všechny preparáty se železem, protože železo se v doprovodu potravy špatně vstřebává a jeho užití pak nemá pro lidské tělo prakticky žádný efekt.

Plný žaludek podle Hrubého významně zpomaluje vstřebávání některých antibiotik do krve. Tomu, kdy lék pozřít, by měli věnovat pozornost v každém případě diabetici, kteří si farmaky snižují hladinu krevního cukru. Některé jejich léky se musí brát před jídlem, jiné v jeho průběhu.

Při užívání přípravků obsahujících paracetamol je třeba se vyvarovat alkoholu, protože taková kombinace ohrožuje játra.

Šťáva z grapefruitů zase podle Hrubého v játrech mění odbourávání některých léků snižujících hladinu cholesterolu. Pacienti jsou pak vážně ohroženi nežádoucími účinky těchto léků.

Při užívání statinů, které například snižují riziko infarktu, se zablokuje tvorba cholesterolu v játrech, a proto jeho hladina v krvi klesá. Podle Macha se zároveň zablokuje tvorba pozitivně působících látek, jako je koenzim Q10. Ten lze získat v lékárně a je také obsažen v sojovém oleji a v mořských rybách, uvedl Mach.

Podle lékárníků vitamin K, který je především ve špenátu, brokolici, hovězích játrech a žloutku, téměř ruší účinek warfarinu, který má snižovat riziko tvorby krevních sraženin.

Lidé, kteří berou antidepresiva, by neměli konzumovat jídla bohatá na aminokyselinu tyramin, jako jsou uleželé sýry, červené víno, avokádo, sojová omáčka a játra. Pokud to neudělají, hrozí jim bolesti hlavy a vzestup krevního tlaku.

Farmaceutka Hana Grešnerová uvedla, že moderní antibiotika snižují požadavky na to, s čím je lze kombinovat. Přesto je třeba mít na paměti, že antibiotika hubí střevní mikrofloru, která je podstatným faktorem imunity lidského organismu. Střevní mikrofloru revitalizují bioaktivní přípravky s mléčnými bakteriemi. Jogurty a podobné výrobky však podle Grešnerové na její obnovení samy nestačí, a doporučuje proto probiotické přípravky, které lze koupit v lékárně. Naopak tetracyklinová antibiotika by se neměla podávat s mléčnými výrobky, protože kalcium obsažené v mléku je připravuje o účinnost.

Některé léky zvyšující tvorbu a vylučování moči, které se užívají při léčbě vysokého tlaku, se nesnáší s potravinami bohatými na draslík, jako jsou banány, pomeranče i šťáva z nich, sušené ovoce a náhrady kuchyňské soli. Zvýšená hladina draslíku může vyvolat srdeční komplikace.

Jitka Klejnová

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

GFGHJJGFGF
 |  28.4.2006 19:44

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *