Trávicí enzymy - podpora trávení a protizánětlivý účinek

12.1.2006 00:00
Zdraví

Kdy je vhodné užívání trávicích enzymů:

I) Při nedostatečné funkci slinivky
Slinivka (pankreas) není schopna produkovat dostatečné množství enzymů do dvanácterníku (duodena). To má za následek nedostatečné a nesprávné trávení potravy. Jsou tři hlavní následky nedostatečné funkce slinivky břišní:
1) malabsorbce - nedostatečné vstřebávání potravy (strava není nátrávena na malé částice, které se mohou vstřebávat přes střevní stěnu do krve)
2) nenatrávená strava vyvolává v tenkém a tlustém střevě množení hnilobných bakterií, což vede k nadýmaní
3) některé aminokyseliny z nenatrávených proteinů se přeměňují vlivem nežádoucích bakterií na toxické látky, které poškozují vnitřnosti, podporují záněty šlach, lupenku…

II) Při potravinové alergii
Nestrávené proteiny (bílkoviny) mají potenciál stát se alergeny, pokud se dostanou do kontaktu s imunitním systémem. Absorbce nestrávených celých či pouze částečně natrávených bílkovin do krevního řečiště svědčí o nadměrné střevní propustnosti ("prosakující střevo")

III) Při potravinové intoleranci
Intolerance (nesnášenlivost) bývá často zaměňována s alergií. Ačkoliv obojí způsobuje nepříznivé reakce, rozdíl je v tom, že intolerance není aktivována imunitním systémem. Intolerance se objevuje, pokud některé části potravy zůstávají nestráveny, protože chybí určitý specifický enzym. Jako příklad lze uvést nesnášenlivost laktózy, kde chybí enzym laktáza, což vede k nedostatečnéu trávení mléčného cuku a má to za následek nadýmaní, průjem a břišní křeče.

IV) Při zánětech a cévních uzávěrech
Proteázy (např. trypsin, chymotripsin) jsou důležité při prevenci fibrinových sraženin, které se formují při zánětech. Fibrinové sraženiny okolo zánětlivého ložiska blokují lymfatické a krevní cévy, což způsobuje otok. Fibrin se také podílí na vytváření krevních sraženin v žilách, tepnách a vlásečnicích, které mohou vést k trombóze, srdeční či mozkové příhodě. Proteázy podporují odbourávání fibrinu a proto mají velký potenciál při léčbě mnoha zánětlivých onemocnění a cévních uzávěrů.

Potenciální zdravotní aplikace trávicích enzymů:
  • Nedostatečnost slinivky břišní
  • Nadýmání
  • Průjem
  • Porucha trávení
  • Břišní křeče
  • IBS
  • Potravinová alergie.
  • Potravinová intolerance
  • Záněty

    Kontraindikace:
    Potravinové doplňky obsahující betain hydrochlorid se nesmí užívat při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

    Enzymy a extrakty, které se běžně nacházejí v potravinových doplňcích:

    Amyláza (starší název diastáza)
    Amyláza pomáhá trávit složené cukry na jednoduché cukry (monosacharidy). V lidském organismu se amyláza nachází ve slinách a trávicích šťávách slinivky.

    Proteázy
    Proteolytické enzymy usnadňují štěpení bílkovin na aminokyseliny. Proteázy se nalézají v žaludku (pepsin) a v sekretech slinivky břišní. Aby proteázy mohly účinně pracovat, musí být proteiny nejprve denaturovány kyselinou chlorovodíkovou v žaludku. Proteidy mají protizánětlivé účinky, působí proti virům a bakteriím a regulují funkci imunitního systému. Mezi proteolytické enzymy patří enzym ananasu - bormelain a enzym získávaný z papáji - papain. Tyto enzymy dokáží redukovat i nadměrnou funkci imunitního systému při alergiích a autoimunních onemocněních.

    Lipázy
    Lipáza je enzym, který štěpí tuky na mastné kyseliny a glycerol. Lipázy jsou závislé na působení lecitinu ve žluči (žluč je sekretována ze žlučníku), který emulguje tuky (rozděluje je na menší částečky) a tak umožňuje, aby větší část tuků byla vystavena působení enzymů.

    Laktáza
    Enzym, který je nezbytný pro trávení mléčného cukru laktózy.

    Pankreatin
    Panktreatin se týká přípravy enzymů slinivky břišní. Většinou je izolován z čerstvých slinivek vepřů, která je zdrojem lipázy, amylázy a proteolytických enzymů.

    Alfa galaktozidáza
    Alfa galaktozidáza je enzym, který má schopnost štěpit alfa 1-6 vazby, které se nacházejí v sacharidech jako melibióza, rafinóza a stachyóza. Tyto sacharidy se běžně vyskytují ve fazolích, luštěninách, semenech, sojových produktech a jsou obecně nedokonale tráveny. Tyto sacharidy se nevstřebávají a jsou často příčinou nadýmání a trávicích potíží.

    Extrakt z hovězí žluče
    Pomáhá emulgovat tuky a zvyšovat působení lipáz na jejich štěpení.

    Betain hydrochlorid
    Zvyšuje kyselost žaludečních šťáv, což umožňuje lepší štěpení proteinů (špatné štěpení se projevuje např. potravinovými alergiemi). Pozitivně ovlivňuje vylučování trávicích enzymů ze slinivky. Přispívá k ničení parazitů, virů a bakterií v trávicím traktu a využívání minerálů z potravy organismem )význam např. u padání vlasů, štěpení nehtů...). POZOR: potravinové doplňky s betain hydrochloridem se nesmějí užívat při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

    Extrakt z máty
    Tato bylinka tlumí a odstraňuje křeče zažívacího ústrojí, podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, upravuje činnost žlučníku apod. Má i osvěžující a protizánětlivé účinky.

    Náš tip: V trávicích enzymech od firmy Solgar naleznete, jak enzymy na štěpení bílkovin, tuků a cukrů, tak výtažky ze žluče, máty a betain hydrochlorid. Tyto enzymy jsou vhodné při trávicích potížích, nedostatečné činnosti slinivky břišní, hypochlorhydrii - sníženém množství žaludeční kyseliny, zánětech a potravinových alergiích. Nejsou vhodné pro pacienty s žaludečními či dvanácterníkovými vředy.
  • Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    Moje čtyřměsíční dcera má syndrom krátkého střeva.Chtěla bych se...
    radka  |  27.11.2006 22:33

    Ráda bych se zeptala na otázku,proč je žaludeční lipáza v žaludku...
    Terka  |  23.1.2011 14:29

    Dobrý den, ráda bych Vás touto cestou informovala o novém webu...
    bezlaktózáč  |  30.1.2014 16:14

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *